Bastian Schweinsteiger kuulas kantsleri sõna

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa koondise poolkaitsja Bastian Schweinsteiger.
Saksamaa koondise poolkaitsja Bastian Schweinsteiger. Foto: AFP / Scanpix

Veerandfinaalis Saksamaa 3:2 võidumängus Portugali vastu parimaks valitud Bastian Schweinsteiger pühendas edasipääsu peatreenerile.

Hea tehnika, kuid ka temperamentse iseloomu poolest tuntud Schweinsteigeriga vestles enne mängu personaalselt Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes keelas 23-aastasel Müncheni Bayerni poolkaitsjal platsil lollusi teha, kuna sakslane oli saanud teises alagrupimängus Horvaatiaga vastase ründamise eest punase kaardi.


«Ta ütles mulle, et ma peaks lolluste asemel hoopis väljakul mängima nii hästi, kui ma suudan,» selgitas Schweinsteiger, kes lõi ühe värava ning andis teistele tabamustele resultatiivsed söödud. «Ma arvan, et kui kantsler midagi ütleb, siis tuleb teda kuulata.»


Kolmekordsete maailmameistrite juhendaja Joachim Löw oli saanud juhendamiskeelu pärast seda, kui saadeti alagrupi viimases mängus Austriaga platsi kõrvalt minema. Löw pidi jälgima hoolealuste kohtumist tribüünilt, pingil juhatas vägesid abitreener Hans-Dieter Flick.


«Kohtumise ajal ei tohtinud me omavahel kontakteeruda,» märkis Flick. «Samas olime enne mängu kõik läbi planeerinud ning asjad toimisid.»


Võrreldes viimase alagrupi mänguga Austria vastu oli Saksamaa mängupilt parem kui varem ning enne poole tunni möödumist oldi peal 2:0.


«Jube keeruline oli tegelikult sellises situatsioonis olla,» rääkis Löw, kes spetsiaalses klaasiga eraldatud tribüüniosas põnevamate momentide puhul sigareti süütas. «Pingi pealt vaadates näeb ka pisiasju, kuid nii kaugelt, kus asjad kahe silma vahele jäävad, tegi see mind peatreenerina väga närviliseks. Ometi tegi heameelt see, et Austria ja Horvaatia tehtud eksimused suutsime Portugali vastu likvideerida.»


Õnnelik Schweinsteiger, kes pühendas võidu peatreenerile, ristis Portugali naljatledes enda lemmikvastaseks, kuna ka 2006. aasta maailmameistrivõistluste pronksikohtumises sai just tema panus määravaks – 3:1 võidumängus lõi ta kaks väravat ning tegi kolmanda tabamuse eeltöö.


«Mängisime peatreenerile ning õnneks ei tulnud tal pettuda,» kuulutas Schweinsteiger pärast sakslaste 3:2 võiduga lõppenud veerandfinaali Portugali vastu.


Kui sakslaste peatreener sai klaaskastis võidurõõmu tunda, siis esimesest juulist Inglismaa suurklubi Londoni Chelsea tüüri juurde asuv Portugali praegune juhendaja Luis Felipe Scolari süüdistas väljalangemises just ennast.


«Tegin mängijate valikul mõned vead,» tunnistas brasiillane. «Olen pettunud just sellepärast, et potentsiaali poolest võinuks me viimase nelja hulgas olla.»


Samas ei salanud viis ja pool aastat Portugali koondise tüüri juures olnud Scolari, et võib ühel päeval tagasi pöörduda.


«Võib-olla saan kunagi jälle Portugali treeneriks, mine tea,» märkis Scolari. «See koondis on alati mu südames ning ma ei unusta neid iialgi.»

Portugal – Saksamaa 2:3


Väravad: 22. Schweinsteiger, 26. Klose, 61. Ballack – 40. Gomes, 87. Postiga.
Hoiatused: 26. Armando Petit, 60. Pepe, 90. Helder Postiga - 48. Arne Friedrich, 49. Philipp Lahm.

Portugal: 1 Ricardo; 4 Jose Bosingwa, 15 Pepe, 16 Ricardo Carvalho, 2 Paulo Ferreira; 10 Joao Moutinho (31. 6 Raul Meireles), 8 Armando Petit (73. 23 Helder Postiga), 20 Deco; 7 Cristiano Ronaldo, 21 Nuno Gomes (67. 19 Nani), 11 Simao Sabrosa.

Saksamaa: 1 Jens Lehmann; 3 Arne Friedrich, 17 Per Mertesacker, 21 Christoph Metzelder, 16 Philipp Lahm; 7 Bastian Schweinsteiger (83. 4 Clemens Fritz), 6 Simon Rolfes, 13 Michael Ballack, 15 Thomas Hitzlsperger (73. 18 Tim Borowski); 11 Miroslav Klose (89. 2 Marcell Jansen), 20 Lukas Podolski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles