Jalgpalli MM pani Lõuna-Aafrika memmed palli mängima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika vanamemmed kohalikul jalgpallimatšil
Aafrika vanamemmed kohalikul jalgpallimatšil Foto: Reuters / Scanpix

Järgmisel aastal Lõuna-Aafrika Vabariigis toimuv jalgpalli MM on selle riigi vanamemmed pannud jalgpalli vastu huvi tundma.

Jalgpall on eriti populaarseks saanud Johannesburgist 600 kilomeetrit põhjas asuvas Limpopo provintsis Tzaneenis, kirjutab Reuters.

Kaks korda nädalas jätavad eakad naised pered ja kodused toimetused kus seda ja teist ning lähevad jalgpallitreeningule.

Naised on treeningutel seelikutes ja põlledes, kuid sandaalid vahetatakse jalgpallijalatsite vastu. Võistluste tarbeks on neil siiski ühesugune dress. 

Tzaneeni 35 naisest koosnev võistkond kannab kohalikus xitsonga dialektis nime Vakhegula, mis tähendab «vanaemad».

Kokku on Tzaneenis kaheksa memmede naiskonda. Naiste sõnul on jalgpall mõnus ajaveetmisviis ning ka treening.

«Jalgpall on meid palju aidanud. Varem hädaldasid paljud naised, et neil on kõrge vererõhk, jalad-käed valutasid. Isegi arstid olid üllatunud, kui märkasid, et pallimäng on meie tervist parandanud,» lausus Vakhegula naiskonna noorim liige, 47-aastane Nari Baloyi.

83-aastase jalgpallifänni Nora Makhubela sõnul on ta üle elanud kuus infarkti ning jalgpalli mängimine näitas, milleks ta selles vanuses veel võimeline on.

Jalgpallivanaemad loodavad elada nii kaua, et näha järgmisel aastal toimuvat jalgpalli MMi.

«Palvetan, et jumal ei laseks mul enne seda suurt jalgpallipidu surra. Ma naudin jalgpalli ning tahan suurvõistlust näha,» lausus üks memmest jalgpallifänn.

Sotsiaaltöötaja Beka Ntsanwisi kinnitusel on uus harrastus eakate naiste tervislikku olukorda ja liikumist märgatavalt parandanud.

«Enne jalgpalliga tegelema hakkamist kaebasid mitmed naised, et nad ei saa hästi kõndida ega istuda, kuna liigesed on haiged. Palli järgi jooksmine on liikuvust parandanud,» lisas sotsiaaltöötaja.

Vakhegula naiskonna treener David Maake sõnas, et need naised on inspiratsiooniks nii talle kui ka paljudele teistele.

«Noorte meeste treenimine on raske ja närve sööv töö, memmede treening on alati lõbus ja siin saab palju nalja,» nentis treener.

19. jalgpalli maailmameistrivõistlused toimuvad 11. juunist kuni 11. juulini 2010. Lõuna-Aafrika Vabariigis. Osa võtab 32 meeskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles