Vana kana Rossi munes jälle kuldmuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentino Rossi ristis oma karjääri üheksanda MM-tiitli vana kana üheksandaks munaks.
Valentino Rossi ristis oma karjääri üheksanda MM-tiitli vana kana üheksandaks munaks. Foto: AP / Scanpix

30-aastane Itaalia motoringrajasõitja Valentino Rossi tõmbas pärast oma karjääri üheksanda maailmameistritiitli kindlustamist paralleeli kanadega, teatades, et temasugune vana kana suudab siiski veel muneda.



Üheksast MM-tiitlist seitse on Rossi võitnud mootorrataste ringrajasõidu kuninglikus klassis ehk Moto GPs, korra on ta võidutsenud nii 125 kui ka 250 cm3 mootorrataste klassis.

Tänavuse hooaja eelviimasel etapil Malaisias pidi Yamahal sõitev Rossi tulema vähemalt nelja hulka, et üldvõit kindlustada, ülesanne osutus aga küllaltki keerukaks.

58. korda parimalt stardikohalt alustanud Rossi langes vihmast märjal Sepangi ringrajal esimese ringi järel 11. kohale, kuid pani siis kõik oma oskused maksma ja hakkas tasapisi ettepoole tõusma, jõudes lõpuks Casey Stoneri (Ducati) ja Dani Pedrosa (Honda) järel kolmandana üle lõpujoone.

Enne Malaisia etappi MM-sarja üldarvestuses meeskonnakaaslasest 38 punktiga maha jäänud Jorge Lorenzo sai Rossi järel neljanda koha ning minetas seega lootused MM-tiitlile.
«Üheksa maailmameistritiitlit on suurepärane saavutus, olen väga õnnelik,» õhkas Rossi. «Tahan nii paljusid tänada, et see võtaks mul tund aega!»

Nagu tavaks saanud, olid Rossi ja tema fännid valmistanud ette tavapärasest pisut erilisema tiitlivõidu pühitsemise – maailmameistrina finišisse jõudnud Rossit ootas ees elus kana, riietatud tema kombinesooni järgi sinisesse ja kollasesse, kana kõrval oli aga üheksa muna. Rossi ise tõmbas selga kana pildiga T-särgi ja sai fännide käest samasuguse pildiga kiivri, kus oli peal number üheksa.

«Selle T-särgi ja peo nimi on «Gallinna Vecchia!». Itaalia keeles on ütlus, et vanast kanast saab hea supi, aga munemiseks ta ei kõlba,» selgitas Rossi, kes on Yamaha tiimiga võitnud neli, Hondaga kolm ning Apriliaga kaks maailmameistritiitlit. «Olen nüüd juba vana, 30-aastane, aga näitasin, et vana kana võib veel muneda küll, meil on juba üheksa muna!»

«Nagu ikka, tulin selle idee peale kodus Tavullias koos oma fännklubiga,» lisas Rossi. «Särgi ja kiivri disainimine oli ülimalt lõbus.»

Põnev duell


Tänavune hooaeg erines Rossi jaoks varasematest kõvasti, kuna esimest korda oli tema pearivaaliks tema enese meeskonnakaaslane.

«See oli võimas hooaeg, kuid kahtlemata ka üks raskemaid,» tunnistas Rossi. «See oli isegi raskem kui mullune aasta, mil suutsin pärast kahte ebaõnnestunud hooaega MM-tiitli võita. Lorenzo oli väga tõsine konkurents, ta sundis mind sõitma hoopis uuel tasemel. Minu arvates oli see suurepärane duell.»

Yamaha tiimiboss Davide Brivio nõustus Rossiga. «Muidugi on iga hooaeg omamoodi eriline, aga tänavune aasta oli eriti huvitav, kuna mõistsime juba üsna alguses, et tugevaim konkurent on meie oma garaažis,» arutles Brivio. «See polnud lihtne, aga selle eest põnev hooaeg.»

Rossi on senisest 16 etapist võitnud kuus, Lorenzo neli. «Hooaja parim emotsioon oli kahtlemata Barcelona etapi viimases kurvis Jorgest möödumine,» avaldas hispaanlast kodupubliku ees napilt edestanud Rossi. «See oli tegelikult isegi viimaste aastate põnevaim hetk!»

Endiselt motiveeritud


Seitsmenda Moto GP tiitliga astus Rossi sammu lähemale Giacomo Agostinile, kes võitis rekordilised kaheksa tiitlit. «Olen endiselt sama motiveeritud nagu alati,» kinnitas Rossi. «Tahan jätkuvalt iga kord üha paremini sõita, olla oma ratta seljas ja võita. Olen 30-aastane, aga kordaminekud pakuvad mulle siiani suurt rahuldust.»

«Kirg mootorrataste vastu aitab mul igat võistlust nautida ja see sunnib mind endast kõik andma, kuigi olen parimate sõitjate seast vanim,» jätkas ta. «Pean küll seetõttu rohkem treenima ja veel rohkem vaeva nägema, aga naudin neid väljakutseid rohkem kui kunagi varem.»

Rossi sõnul on võimatu üht MM-tiitlit teisest kõrgemalt hinnata, kuna kõik on omamoodi tähtsad. «See on alati unustamatu tunne, tänane pole selles suhtes mingi erand,» lausus Rossi. «Olen jälle maailmameister, seetõttu tahan nüüd pidutsema minna!»

250 cm3 mootorrataste klassis võidutses Malaisias oma 28. sünnipäeva tähistanud Hiroshi Aoyama (Honda), kel on lähimate jälitajate ees 21-punktiline edumaa.

Klassis 125 cm3 oli kiireim Julian Simon, kes kindlustas MM-tiitli juba nädal varem Austraalias.
Moto GP tänavuse hooaja viimane etapp sõidetakse kahe nädala pärast Hispaanias Valencias.

Moto GP
Malaisia GP-etapp

1. Casey Stoner (Ducati) 47.24,834, 2. Dani Pedrosa (Honda) 47.39,500, 3. Valentino Rossi (Yamaha) 47.44,219, 4. Jorge Lorenzo (Yamaha) 47.50,684, 5. Nicky Hayden (Ducati) 48.03,539, 6. Chris Vermeulen (Suzuki) 48.05,895

MMi üldseis:
1. Valentino Rossi (Yamaha) 286 punkti, 2. Jorge Lorenzo (Yamaha) 245, 3. Casey Stoner (Ducati) 220, 4. Dani Pedrosa (Honda) 209, 5. Andrea Dovizioso (Honda) 152, 6. Colin Edwards (Yamaha) 148.

250 cm3 MMi üldseis:
1. Hiroshi Aoyama (Honda) 252 punkti, 2. Marco Simoncelli (Gilera) 231, 3. Hector Barbera (Aprilia) 214.

125 cm3 MMi üldseis:
1. Julian Simon (Aprilia) 264,0 punkti, 2. Bradley Smith (Aprilia) 203,5, 3. Nicolas Terol (Aprilia) 173,5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles