Puna show sütitas fännid, aga ei murdnud norralasi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Puna (punases)
Ardo Puna (punases) Foto: Margus Ansu

Põlva Serviti käsipallimeeskond kaotas eurosarja avaringi esimeses mängus Norra klubile Bergeni Fyllingenile.

«Kui keegi teine väravaid ei viska, tuleb mäng enda peale võtta – seekord tuli kõik hästi välja,» lausus 21-aastane Ardo Puna. Äsja oli lõppenud käsipalli eurosarja kohtumine Põlva Serviti ja Norra tippklubi Bergeni Fyllingeni vahel, kus Puna hiilgas väljakuperemeeste poolt 12 väravaga. Täit rõõmu ei saanud Puna ilmselt oma senise karjääri kaalukaimast hiilgemängust tunda, kuna tema meeskond kaotas 27:30.

Laupäeval Põlvas toimunud kohtumise jooksul jõudsid emotsioonid võnkuda kahe äärmuse vahel. Esimeste minutite pinge järel kippus hinnang Eesti klubikäsipallile kukkuma nulli lähedale, sest Norra meistriliiga mullune neljas meeskond pakkus hoopis teisel tasemel mängu. Külalised tegutsesid kiirelt, jõuliselt, osavalt ja tulemuslikult.

Teisel poolajal must meeleolu lahtus ja selles oli peaosa just Punal. Lühikest kasvu tagamees viskas norralaste väravasse ühe palli teise järel. Noore mehe õnnestumised sütitasid ka tribüünidele kogunenud publiku, tehes kohtumisest korraliku käsipallipeo. Vahepeal juba väga suureks paisunud vahe vähenes jõudsalt. Lisaks Punale oli selles suur roll ka värava lukku keeranud Eston Varuskil. Korraks jõudis Serviti vaid ühe värava kaugusele, kuid viimasel minutil tabasid külalised paraku kaks korda.

Kordusmäng peetakse pühapäeval Norras ja edasipääsu suhtes pole Serviti soosik. Kahjuks tähendaks see väga varakult alanud eurohooaja lõppu ja kogu edasine aur kuluks kodustele meistrivõistlustele ja Balti liigale. Tänavu on see Puna jaoks veel sobiv paik, kuid tulevikus soovib ta liikuda edasi kõvematesse sarjadesse.

Treeneri usaldus

«Tunnetan, et treener usaldab mind, püüan teha platsil kõik nii, nagu ta nõuab,» rääkis Põlva käsipalli uue põlvkonna eredaim kuju. «Tulevikus tahaks mängida ikka kusagil kõrgemal tasemel, kuid praegu on raske ennustada, millal see võiks õnnestuda.»

Serviti peatreener Kalmer Musting tunneb noore liidri tegutsemisest rõõmu, kuid püüab kiitusega mitte liialdada. «Ma ei taha teda liiga palju kiita, kuid tegemist on mehega, kes teeb treeningutel väga palju tööd,» lausus ta. «Meeskond treenib koos kord päevas, hommikuti tegeleme individuaalselt leegionäridega, aga Puna tuli ise vabast tahtest sinna juurde ja käib ka hommikuti harjutamas.»

Kuus-seitse aastat tagasi valitses Põlvas tõeline käsipallibuum. See oli Mait Patraili ja tema põlvkonna esilekerkimise aeg, kui meeskond tõusis uuele tasemele ja linna spordihalli tribüünid olid mängude ajal puupüsti täis. Aeg möödus ja kuldne põlvkond pudenes mööda maailma laiali. Põlva klubi tase langes ja kuigi kodus nopitakse Kehraga vaheldumisi endiselt meistritiitleid, pole klubi mängudel viimasel ajal linnakeses enam kunagist tähendust. Isegi fanaatilisuse etaloniks oleva peatreener Mustingu jutust on aastate jooksul kostnud väsimusnoote.

Laupäevalgi polnud tribüünil inimesi nii palju kui tippaegadel, kuid fänne oli ikkagi rohkesti ja nad elasid oma lemmikutele häälekalt kaasa. «Kui Patraili põlvkond siin mängis, käisin ka ise noore poisina tribüünil mänge vaatamas. Sellist melu enam tõesti pole, kuid täna (laupäeval – toim) oli üle hulga aja jälle superpublik,» kiitis Puna.

Uus põlvkond

Ka Musting on taas optimistlik. «Praegu on meeskonnas päris hea materjal, mõned mehed on juba 20sed, mõned veel nooremad. Tööd oleks vaja nendega teha… praegu ongi kõige tähtsam mõtelda, kuidas edasi liikuda, et poisse rohkem tööle saada,» mõtiskles ta. «Nad peavad tegema individuaalset tööd, just nii nagu teeb praegu Puna.»

Noored eestlased laupäeval siiski veel silma ei paistnud. Kohtumise alguses hiilgas Puna kõrval venelasest leegionär Pavel Turajev, kes viskas viis väravat. Leedulane Grazvydas Sereicikas sai kirja kolm tabamust, kuid tervikuna jäi tema esitus kesiseks. Mustingu sõnul tuleb Servitiga kaheaastase lepingu sõlminud mehest alles teha õige mängumees. «Tema puhul on kõige positiivsem see, et ta ise väga tahab teha ja areneda,» märkis treener. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles