Maadlus olümpial, olümpia Tokyos

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapan rõõmustab, pealinn sai mängud endale.
Jaapan rõõmustab, pealinn sai mängud endale. Foto: AFP/SCANPIX

Nagu arvata oligi, taastati ROKi istungjärgul Buenos Aireses maadluse olümpiastaatus. Maadlus, mis selle aasta alguses olümpialt välja arvati, sai kandideerida uuesti ning edestas «uute» alade valimisel pesapalli-softpalli ja squash’i. Juba enne istungjärku tunnistasid olümpiaisad, et tegid maadlusele liiga, ning lubasid vea parandada. Öeldud, tehtud.


 

Samal istungjärgul valiti ka 2020. aasta olümpialinn. Rahvusvaheline Olümpiakomitee ei hakanud riskima ning eelistas Tokyot ehk, nagu ROKi president Jacques Rogge selgitas, usaldas mängude korraldamise kindlatesse kätesse.

Teistel kandidaatidel, Madridil ja Istanbulil, polnud suurt lootustki: hispaanlased ägavad majanduskriisis, türklased kaklevad isekeskis, pealegi asub Türgi liiga lähedal konfliktipiirkondadele, eelkõige Süüriale.

Tõsi, Türgi sai pisut rõõmustada, kui Istanbul ennatlikult võitjaks kuulutati, kuid seda suurem oli hilisem pettumus. Nimelt jäid Istanbul ja Madrid esimeses voorus viiki. Kumbki kogus 26 häält Tokyo 41 vastu. Finaalikoha nimel peetud lisahääletuse võitis Istanbul 49:45 ning Rogge hõikas selle välja.

Paraku said paljud Türgi ajakirjanikud aru, et ROKi president teatas võitjalinna, ning andsid info nobedalt edasi, mistap Istanbulis hakati rõõmujoovastuses lippe lehvitama. Tegelik finaal toimus hoopis kaks tundi hiljem ning Tokyo edestas Istanbuli häältega 60:36.

Jaapanlased võtsid võiduteate vastu rahvusele omaselt, reserveeritult. Venemaalt G20 kohtumiselt enneaegu jalga lasknud ja Buenos Airesesse viimase hetke lobitööd tegema kihutanud Jaapani peaminister Shinzo Abe kinnitas kõigile: «Me korraldame imetoredad mängud. Ja ärge kartke, Fukushima tuumaelektrijaama radioaktiivse lekkega saame hakkama, see Tokyot ei ohusta.»

ROKi presidendiks saada ihkav praegune asepresident sakslane Thomas Bach selgitas, et probleemid Rio de Janeiro ettevalmistustega 2016. aasta olümpiaks mõjutasid hääletust: «Kaalukausil oli kaks põhimõtet: kas eelistada traditsioone ja stabiilsust või uusi mängumaid. Eelistati Tokyot.»

Vähetähtis polnud ka tõsiasi, et Jaapanist tuleb hulk ROKi suursponsoreid. Igatahes teatas Tokyo, et neil on 4,5 miljardit dollarit olümpiamängudele kulutamiseks määratud raha pangas olemas ning vajadusel saab lisa.    

Tokyos toimusid olümpiamängud ka 1964. aastal, siis osales seal viis Nõukogude Liidu koondisse mahtunud eestlast ning korvpallur Jaak Lipso ja kümnevõistleja Rein Aun naasid hõbemedaliga.

EOK tippspordijuht Martti Raju oli juba varem kindel, et Tokyo saab mängud endale, ning leidis, et Eesti sportlastel pole vahet, kus võistelda. «Olümpiakülad on kõikjal üsna standardsed, staadion on staadion ja vesi basseinis sama temperatuuriga. Tokyos tuleb vaid harjuda ajavahe ning kliimaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles