Siiras rõõm: San Marino jalgpallurid lõid üle viie aasta värava

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alessandro Della Valle.
Alessandro Della Valle. Foto: SCANPIX

Ehkki San Marino jalgpallimeeskond kaotas eile õhtul MM-valikmängus Poolale 1:5, oli kohtumine nende jaoks üliolulise tähtsusega.

Nimelt suudeti vastasele lüüa värav. Sellega sai San Marino viimati valikmängus aga hakkama koguni viis aastat tagasi, kui 2008. aastal saatis Andy Selva 1:3 kaotusmängus palli Slovakkia võrku. Sedapuhku oli õnnelik mees Alessandro Della Valle, kelle pealöök tõi 22. minutil tabloole 1:1 viigi. Kogu meeskond tähistas tabamust sama rõõmsalt nagu mõni teine koondis MM-tiitli võitmist.

Kahte väravat jäi lahutama 25 kohtumist ja 2317 mänguminutit. Siiski kujunes San Marino rõõm eile üürikeseks, kuna juba järgmisel rünnakul viis Jakub Blaszczykowski külalised uuesti juhtima ning lõpuks võttis Poola seisusekohase 5:1 võidu.

FIFA edetabeli põhjal Euroopa kõige nõrgem jalgpallikoondis, 209 liikmesriigi seas 207. kohta hoidev San Marino koondis pidas oma esimese ametliku kohtumise 1990. aasta novembris Šveitsi vastu. Sestpeale on osaletud kõikides EM- ja MM-valiksarjades, kuid seni pole saadud ainsatki võitu.

Küll aga on San Marinol kirjas kaks viigipunkti, millest esimene saadi 1993. aastal kodus Türgilt ning teine 2001. aastal Riias Läti koondiselt. Läti peatreener Gary Johnson astus pärast toda mängu ametist tagasi. Sõprusmängudes on saadud siiski üks ja riigi jalgpalliajaloo seni ainus võit, kui 2004. aastal alistati koduplatsil 1:0 Liechtenstein.

Käimasolevas MM-valiktsüklis on San Marino kaheksa mängu järel H-grupis viimasel kohal väravate vahega 1:43, eelmisel reedel saadi näiteks võõrsil Ukraina käest sugeda koguni 0:9. Kokku on seni osaletud 11 valiktsüklis ning koos käimasoleva MM-tsükliga märgivad San Marino väravate vahet kõrvaltvaataja jaoks ilusad numbrid - ise on löödud 15, kuid endale lastud lüüa täpselt 500 väravat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles