Kronoloogia: vaata Baruto karjääri tipphetki ja madalpunkte

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto
Baruto Foto: SCANPIX

Täna karjääri lõpetamisest teatanud sumomaadleja Baruto tunnistas ka ise, et tema karjäär on olnud omanäoline. Judo kaudu sumo juurde jõudnud Kaid Höövelson siirdus Jaapanisse 2004. aastal Rahvusvahelise Sumoföderatsiooni presidendi Hidetoshi Tanaka kutsel.

2004 – Baruto teeb maikuus profidebüüdi.

2005 – tõuseb kõigest kaheksa turniiriga jūryōdivisjoni, võites 41 ja kaotades kõigest 8 matši. Tõusu makuuchi divisjoni nurjab pimesoolepõletik, mille tõttu ta on sunnitud ühe turniiri vahele jätma.

2006 – võidab jūryō märtsiturniiri tulemusega 15:0. Maikuus kerkib ta makuuchi divisjoni.

2007 – vigastab jaanuariturniiril vasaku põlve sidemeid ega saa märtsiturniiril osaleda, mistõttu langeb tagasi jūryōdivisjoni. Võidab jūryō turniiri tulemusega 14:1 ja tõuseb tagasi makuuchi’sse, kuid vigastab juuliturniiril uuesti põlve, on sunnitud turniiri pooleli jätma ja langeb jälle jūryō divisjoni. Otsustab loobuda operatsioonist, mis tähendaks pikka võistluspausi. Võidab septembris jūryō divisjoni turniiri tulemusega 13:2 ja heitleb novembris ka makuuchi divisjonis turniirivõidu eest, lõpetades tulemusega 11:4

2008 – jagab märtsiturniiril tulemusega 12:3 teist kohta. Maiturniir ebaõnnestub, kuid juuliturniiriga tõuseb komusubi staatusesse ja septembris ka sekiwake’ks.

2009 – kõikuvate tulemustega turniirid, kuid suudab aasta lõpuks sekiwake tiitli edukalt säilitada.

2010 – alistab jaanuariturniiril esmakordselt yokozuna ja lõpetab tulemusega 12:3. Veel edukam on märtsiturniir, kus kaotab pöidlavigastuse kiuste ainult yokozuna Hakuhole, lõpetab tulemusega 14:1 ja pälvib ozeki tiitli.

2011 – hoiab ozeki tiitlit, kuid parimaks tulemuseks turniiridel jääb kaks korda saavutatud 11:4.

2012 – karjääri tipphetk saabub jaanuariturniiril, mille Baruto võidab tulemusega 14:1. Temast saab üheksas välismaalane ja teine eurooplane, kes selle saavutusega hakkama saanud. Alustab võimsalt ka märtsiturniiri, liikudes kahe järjestikuse turniirivõidu ja sellega kaasneva yokozuna tiitli suunas, kuid kaotab siis viimasest viiest matšist neli. Suur tagasilöök saabub septembriturniiril, kus vigastab varvast ja on sunnitud turniiri pooleli jätma. Reielihase vigastuse tõttu jääb pooleli ka novembriturniir ning Baruto langeb tagasi sekiwake seisusesse.

2013 – hooaja kaks esimest turniiri mööduvad sekiwake’na, kuid maiturniiri seitsmendal päeval vigastab Baruto taas vasakut põlve ja on sunnitud turniiri pooleli jätma. Vahele jääb ka juuliturniir ning Baruto langeb tagasi jūryō divisjoni. Enne septembriturniiri algust teatab ta karjääri lõpetamisest – arvatust halvemas seisus põlv ei lase enam täisjõuga maadelda.

Vaata vidoest esmakordset yokozuna alistamist ja Baruto emotsionaalset võidukõnet turniirivõidu järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles