Häving, mis paljastas tõelised nõrkused

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balazs Dzsudzsak saadab teele eilse mängu kirstunaela: hetk hiljem on Ungari teinud lõpptulemuseks hävitava 5:1 skoori.
Balazs Dzsudzsak saadab teele eilse mängu kirstunaela: hetk hiljem on Ungari teinud lõpptulemuseks hävitava 5:1 skoori. Foto: Reuters/ScanPix

«Eesti koondise mäng on nagu sõit ameerika mägedel – ühel päeval on emotsioonid tipus, teisel all. Praegu on seis selline,» võttis Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan kokku kaks viimast MM-valikmängu, kui reedel viigistati 2:2 Hollandiga ja teisipäeval saadi Ungari käest 1:5 kolakas. «Kui me ei anna meeskondlikult endast kõike, siis meile lüüaksegi viis väravat. Me ei mänginud Eesti koondise vääriliselt.»

Kohtumine madjaritega tõestas taas, et Eesti koondisele on ülimalt oluline põhimeeste kohalolek ja nende hea esitus. Teisipäeval olid teatavasti meie kaod küllaltki suured, puudu olid keskvälja võtmemängijad Konstantin Vassiljev ja Aleksandr Dmitrijev, lisaks tuli Igor Morozovi trauma ja Raio Piiroja mängukeelu tõttu keskkaitses väljakule saata meie neljas-viies number sel positsioonil Mikk Reintam.

Puudujad ja väsimus

Kõik see kokku tähendas, et väljakult oli justkui puudu meeskonna tavapärane selgroog, millele annab ehitada palli hoidvat mängustiili, mis on meile viimastel aastatel edu toonud. Sel korral ei suutnud Martin Vunk, oma harjumuspärasemast positsioonist välja nihutatud Sergei Mošnikov ja esimesel poolajal totaalselt nähtamatuks jäänud Ats Purje ja Tarmo Kink Eesti koondise tavapärast koostööd näidata, seeläbi tundus ka, et üritused jäid pigem individuaalseks.

Kui kolme Hollandi mängus hoiatuskaarte kogunud mehe eemalejäämine matšist Ungariga oli ette teada, otsustas peatreener Tarmo Rüütli reedese algkoosseisuga võrreldes teha veel kolm muudatust. Tagantjärele targana sai platsile saadetud liiga ründav koosseis, kes ei suutnud omakorda hakkama saada vastaste hoo pidurdamisega.    

«Kõik meie nõrgad kohad, mis olid teada, toodi ka välja – nii komplekteeritus kui ka eelmise mängu väsimus,» märkis Rüütli. «Edu saavutamiseks peame oma värava tagant hoidma võimalikult kuivana. Jääda aga poolajaks 0:3 taha, see ei ole meie mäng. Oli lootus, et puhanud mehed peaksid korralikult mängima, kuid esimesel poolajal oli näha, et jalgades särtsu ei olnud. Kõik see kokku lõi välja ka tulemusena,» lisas ta.

«Eesti jaoks sõltub palju sellest, kes saavad mängida. Kui kaotame ikka kolm põhimängijat, on see suur kaotus ja annab tunda,» sõnas eestlaste tabamuse autor Tarmo Kink. «Elu läheb edasi – uus mäng (11. oktoobril Türgiga) on tulemas ja peame ennast uuesti tõestama. Eestil peab olema hea päev, et tugevaid meeskondi võita.»

Lisaks mitme põhimängija puudumisele vajutas teisipäevasele matšile oma pitseri ka reedene mäng Hollandiga, mis kurnas pallureid nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt. «Mängu ajal tundsin küll, et kohtumine Hollandiga on jalgades,» tunnistas Henri Anier. Raske reedese matši tõttu otsustas Rüütli teisipäeval pingile jätta ka Joel Lindpere, kellest tunti kokkuvõttes platsil kindlasti puudust.

Komplekteerimise küsimus

Siinkohal jõuame veel ühe praeguse koondise suure probleemini – meil lihtsalt ei ole piisaval hulgal heal tasemel keskpoolkaitsjaid. Kui kaks meest (Vassiljev ja Dmitrijev) jäid matšist kõrvale ja Lindperele otsustas Rüütli anda puhkepäeva, siis oligi teisipäeval rivis vaid kaks meest – Vunk ja Mošnikov. See omakorda tähendas, et peatreener loobus Hollandi vastu edu toonud taktikast, kus korraga on platsil kolm keskpoolkaitsjat ja üks ründaja, ning naasis tema juhendamise ajal kõige populaarsemaks osutunud asetuse juurde, kus platsil on kaks ründajat ja kaks meest keskväljal.

Tänapäeva tippjalgpallis on ühe ründaja ja tema all ülespoole nihutatud keskpoolkaitsja (sellesse rolli sobib Vassiljev justkui valatult, samamoodi peaks seal tunduvalt efektiivsem olema Mošnikov) kasutamine aina populaarsem. Nagu näitas reedene mäng, võib ka Eesti väga edukalt niimoodi mängida ja selle formatsiooni jaoks vajalikud mehed on meil olemas.

Teise poolaja alguses vahetusest sekkunud Henrik Ojamaa ja Sergei Zenjov elavdasid selgelt Eesti koondise ründemängu (vastavalt vasakul ja paremal äärel) ja see tekitas omakorda küsimusi, et miks eelistati mehi, kes seda kokkuvõttes ei õigustanud. Kui Zenjov oligi Rüütli sõnul mõeldud teravaks asenduskäiguks Ahjuperale, siis Ojamaa poleks juhendaja sõnul tervet matši äärel tegutsedes vastu pidanud.

Mängust Ungariga võtab Eesti koondis kaasa järjekordsed kaod 11. oktoobril toimuvale kodusele MM-valikmängule Türgiga. Valiksarja teise kollase kaardi teenisid Enar Jääger ja Ats Purje, kui Jäägri puudumine on kindlasti suur löök, siis Purje kahvatu esinemine oleks tema lootustele tõenäoliselt nagunii kriipsu peale tõmmanud.


Hinded Eesti koondislastele

4 Sergei Pareiko – otseselt üheski väravas süüdi ei olnud, kuid oma puurist tuli välja noppida ikkagi viis palli, mida on kokkuvõttes ilmselgelt liiga palju.

4 Enar Jääger – pidi ohjeldama vastaste kõige ohtlikumat mängumeest Balazs Dzsudzsakit. Põhimõtteliselt sai ta oma tööga normaalselt hakkama.

3 Mikk Reintam – mängis oma võimete piiril, kuid MM-valikmängus Ungari vastu jäi sellest selgelt väheks ning lisaks madalamale mängutasemele paistis silma ka tema kehv kiirus.

5 Ragnar Klavan – kaptenilt tavapäraselt kindel mäng. Siiski oli kaitseliini üldine esitus kehva, lisaks jäi tema nimele õnnetu omavärav, mis kokkuvõttes ei olnud ei tema ega Reintami süü.

4 Taijo Teniste – ei olnud kindlasti oma parimate päevade tasemel, oma jälje jättis kindlasti ka hiljutine viirushaigus.

4 Martin Vunk – oma rolli täitis korralikult ja üritas hoida meeskonda kompaktsena, et vältida veelgi suuremat hävingut. Siiski mängis ka tema «aurude» peal, kuna reedene mäng Hollandiga oli ka talle mõjunud väga kurnavalt.

4 Sergei Mošnikov – ei suutnud keskväljalt puudunud mehi vääriliselt asendada ja Eesti rünnakuid käima tõmmata.

Ats Purje – tõenäoliselt tema üks ebaõnnestunumaid koondisemänge üldse. Mõningase üllatusena algrivistusse pääsenud mees võeti kehva esituse tõestusena juba 45 minuti järel puhkama.

4 Tarmo Kink – lõi küll ilusa värava, mis võib aasta lõpus Hõbepalli valimisel saada küllaltki kõrge koha, kuid Eesti jaoks katastroofiliseks kujunenud avapoolajal nähtamatu, nagu ka teisel äärel tegutsenud Purje.

4 Jarmo Ahjupera – millegi erilisega silma ei paistnud, kuid samas ei jõudnud temani ka eriti korralikke sööte, millest oleks võinud tekitada vastaste värava all ohtlikke olukordi.

4 Henri Anier – tegi palju musta tööd, kuid sarnaselt ülejäänud koondisega oli ka temal küllaltki must päev ja palliga midagi ohtlikku vastaste värava lähistel korda saata ei suutnud.

5 Henrik Ojamaa – teisel poolajal vahetusest sekkudes elavdas selgelt Eesti rünnakuid. Lisaks näitas ta, et tegemist on mehega, kes võitleb igas olukorras lõpuni ja 1:5 kaotusseis ei takista endast maksimumi andmist.

5 Sergei Zenjov – nagu Ojamaagi tõi Eesti meeskonna mängu teisel poolajal elavust. Tegi paremal äärel korralikult tööd ja hoidis teravust.

Gert Kams – mängis hinde teenimiseks liiga vähe. 


MM-valikmängude tabeliseis

A-alagrupp: Wales – Serbia 0:3, Makedoonia – Šotimaa 1:2

Tabeliseis: 1. Belgia 22 punkti / 8 mängu,

2. Horvaatia 17/8, 3. Serbia 11/9, 4. Šotimaa 8/9, 5. Makedoonia 7/8, 6. Wales 6/8.
 

B-alagrupp: Itaalia – Tšehhi 2:1, Armeenia – Taani 0:1, Malta – Bulgaaria 1:2.

Tabeliseis: 1. Itaalia 20/8, 2. Bulgaaria 13/8, 3. Taani 12/8, 4. Tšehhi 9/8, 5. Armeenia 9/8, 6. Malta 3/8.
 

C-alagrupp: Fääri saared – Saksamaa 0:3, Kasahstan – Rootsi 0:1, Austria – Iirimaa 1:0.

Tabeliseis: 1. Saksamaa 22/8, 2. Rootsi 17/8, 3. Austria 14/8,

4. Iirimaa 11/8, 5. Kasahstan 4/8, 6. Fääri saared 0/8.
 

D-alagrupp: Rumeenia – Türgi 0:2, Ungari – Eesti 5:1, Andorra – Holland 0:2.

Tabeliseis: 1. Holland 22/8, 2. Ungari 14/8,

3. Türgi 13/8, 4. Rumeenia 13/8, 5. Eesti 7/8, 6. Andorra 0/8.
 

E-alagrupp: Küpros – Sloveenia 0:2, Norra – Šveits 0:2, Island –

Albaania 2:1.

Tabeliseis: 1. Šveits 18/8, 2. Island 13/8,

3. Sloveenia 12/8, 4. Norra 11/8, 5. Albaania 10/8, 6. Küpros 4/8.
 

F-alagrupp: Luksemburg – Põhja-Iirimaa 3:2, Venemaa – Iisrael 3:1.

Tabeliseis: 1. Venemaa 18/8, 2. Portugal 17/8, 3. Iisrael 12/8, 4. Põhja-Iirimaa 6/8, 5. Luksemburg 6/8, 6. Aserbaidžaan 5/8.
 

G-alagrupp: Kreeka – Läti 1:0, Slovakkia – Bosnia ja Hertsegoviina 1:2, Leedu – Liechtenstein 2:0.

Tabeliseis: 1. Bosnia ja Hertsegoviina 19/8,

2. Kreeka 19/8, 3. Slovakkia 12/8, 4. Leedu 8/8, 5. Läti 7/8, 6. Liechtenstein 2/8.
 

H-alagrupp: Ukraina – Inglismaa 0:0, San Marino – Poola 1:5.

Tabeliseis: 1. Inglismaa 16/8, 2. Ukraina 15/8, 3. Montenegro 15/8,

4. Poola 13/8, 5. Moldova 5/8, 6. San Marino 0/8.
 

I-alagrupp: Valgevene – Prantsusmaa 2:4, Gruusia – Soome 0:1.

Tabeliseis: 1. Hispaania 14/6, 2. Prantsusmaa 14/7, 3. Soome 9/7, 4. Gruusia 5/7, 5. Valgevene 4/7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles