CSKA tõi tipptaseme Eesti korvpallifännideni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva CSKA mängijad (sinises) heitlemas Kalev/Cramoga.
Moskva CSKA mängijad (sinises) heitlemas Kalev/Cramoga. Foto: Toomas Huik

Enne CSKAga kohtumist riietusruumis kaaslasi ergutanud Kalev/Cramo kapten Rait Keerles rõhutas, et vastas on tavalised inimesed.

Paraku võttis mängu ümber käinud melu nii mõnegi kalevlase jalad nõrgaks.

Eile õhtul Tallinnas toimunud suures korvpallilahingus ei teinud imet kumbki pool – Kalev püsis pool mängu kuulsa vastase kannul, ent tõeliselt ohtlikuks ei saadud kordagi, CSKA näitas aga taset kolmandal veerandajal, liikus paarikümne punktiga juhtima ning kõigutas mängu rahulikult lõpuni.

Murranguline kolmas veerand


Euroliiga tunamulluse võitja ja mullu finaalis napilt kaotanud CSKA võit 85:63 näiski asjade loomuliku käiguna ning vaatamata kõigele nägid saali kogunenud 4200 pealtvaatajat nauditavat korvpalli – CSKA tegutsemise juurde võis panna kvaliteedimärgi.

Raske öelda, mida mõtles enne kohtumist enamik Kalevi mängijaid, ent nende kapten läks kuulsa vastasega platsile võitlema. «Meie läksime seda mängu võitma. Vastasel korral poleks ju mõtet mängidagi, võinuksime riietusruumi istuma jäädagi,» sõnas Keerles. «Paraku puudus meie mängus teravus. Me ei suutnud luua olukordi, vaid lootsime pääseda kergelt viskele ja tegutsesime liiga pehmelt. Vastastel liikus aga pall õigel ajal korvi alla ning kohe tekkisid neil head võimalused.»

Keerles oligi eile Kalevi poolel kõige silmapaistvam kuju, visates parimana 21 punkti ning teenides meeskonna üheksast vabaviskest seitse.

Kalevi jaoks oli murranguline kolmas veerandaeg, kui korraga polnud kalevlastel justkui kuhugi palli panna – kui üritati sööta, olid vastaste käed vahel, viskele pääseda muutus aga üha raskemaks. Esimesel poolajal vaid viis pallikaotust teinud Eesti meisterklubi patustas teisel poolajal 13 korda.

«Meie mängus lõi välja taas sama probleem, mis segas meid uute meeste saabumise ajal, tegutsesime liiga individuaalselt ning mõnel mehel tuli ilmselt mängukramp peale,» analüüsis Keerles. «Samas ei ütleks, et CSKA surus meid kaitses rohkem kui mõni teine meeskond.»

Kalevi hea algus

Keerlese sõnul ei tohi Kalevi-suguse meeskonna mängijad minna endast tugevama klubi vastu mõttega, et võtan palli ja hakkan tegema. «Peame tegutsema meeskondlikult,» lisas ta ning märkis, et tegelikult tegi CSKA pidevalt ühte ja sama liikumist, ent õiget vasturohtu sellele ei leitudki.

Gert Dorbeku arvates algas murrang juba teise veerandi lõpus. «Punkt-punktis-mängus eksivad nad rohkem, kui aga eest ära saavad, viskavad palju paremini. Me pidanuks kauem survet hoidma,» arvas ta. «Kindlasti panid nad teisel poolajal käigu juurde.»

Üks CSKA liidreid, eile 17 punkti visanud leedulane Ramunas Šiškauskas kinnitas, et meeskond mängis Kalevi vastu täie pingega ning pingutada tuli kõik 40 minutit.

«Esimesel poolajal viskasid kalevlased väga hästi, kolmandal veerandajal püüdsime kaitses oma mängu parandada ning see õnnestus,» viitas Šiškauskaski väljakul toimunud muutustele.

Armeemeeskonna peatreener Jevgeni Pašutin lisas: «Teadsime, et kõik 40 minutit ei suuda Kalev kaugelt nii hästi tabada, ning püüdsime muuta nende korvi alla pääsemise võimalikult raskeks.»

Horvaadist mängujuht Zoran Planinic möönis siiski, et alateadlikult oodati kergemat võitu. «Ilmselt olime esimesel poolajal seetõttu ka kehvemad, teadsime, et meil on Kaleviga võrreldes paremad mängijad,» tunnistas ta.

Samas pidi CSKAgi kasutama omapärast koosseisu – neljandal veerandajal olid neil platsil neli tagameest ning üks jõuline ääremängija. «See oli sunnitud käik, kaks pikka meest said vigastada,» selgitas armeelaste treener.

Planinic tõstis aga Kalevi poolelt esile Tanel Soku ja Charron Fisheri panust. «Oli näha, et number viis (Sokk) on Kalevi aju. Kuigi ta ei visanud palju punkte, oli just tema see, kes meeskonna ühendas. Number 24 (Fisher) oli küll väike, kuid füüsiliselt väga tugev,» kiitis ta.

Paraku vigastas Sokk kolmandal veerandajal jalga ning pidi platsilt lahkuma. 

Kalevlased usuvad arengusse

Kalev/Cramo lõpetas Ühisliiga alagrupiturniiri esimese ringi kolme kaotusega. Meeskonna kapten Rait Keerles märkis, et liigas tasub osaleda, ent esimeste kohtumistega kogunenud miinus sada punkti pole just rõõmustav fakt.

«Tegelikult pidanuks me esimese mängu Mariupoli vastu võitma, mängust Žalgirisega pole aga midagi rääkida. Vaatasin seda kõrvalt ning mul oli väga häbi,» rääkis Keerles eelmistest mängudest. «Me ei tohi minna platsile mõttega, et üritame võimalikult väikese vahega kaotada. Samas jäi palju ka komplekteerituse taha, olnuks praegune koosseis juba septembris, oleks tulemuski teine.»

Kalevlased on veendunud, et tulevikus suudab meeskond paremini tegutseda. «Meil on potentsiaal saada paremaks. Näiteks korduskohtumiseks CSKAga oleme kauem koos mänginud ja seepärast parem meeskond,» uskus kalevlaste ameeriklasest ääremängija Charron Fisher. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles