Janek Tombaku värvikirev profikarjäär sai otsa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleval aastal peamiselt Eestis võistleval Janek Tombakul jääb rohkem aega pisitütre Eleanora jaoks.
Tuleval aastal peamiselt Eestis võistleval Janek Tombakul jääb rohkem aega pisitütre Eleanora jaoks. Foto: Sille Annuk

«Olen kolm aastat rattasõidule peale maksnud. Viimases meeskonnas valitses kaos ja seetõttu polnud ka tulemust. Võimalus profileping teenida on õhkõrn. Lootuse hellitamine on enda petmine,» puistas karjääri loojangul olev Janek Tombak südant.



Viltu hakkas 33-aastasel Tombakul minema juba selle aasta alguses. Bulgaarias registreeritud meeskond CC Bourgas lubas Tombakule ning kahele teisele eestlasele, Erki Pütsepale ja Mart Ojaveele piimajõgesid ja pudrumägesid. Suve saabudes hakkas aga päikese asemel paistma karm tegelikkus.

«Võistlustele minnes läbisime pikki vahemaid autode või bussiga. Massöörist võis und näha. Mehaanikute tase jättis soovida – rattaid pesta nad oskasid, kuid töökorda seadmine käis üle jõu,» tõi Tombak musta pesu avalikkuse ette.

See pole aga veel kõik. «Mis seal salata – olen viimased kolm aastat rattasõidule peale maksnud,» jätkas Tombak. «Lennukipileteid mulle ei hüvitatud. Oma raha eest pidin soetama varustust: kette, trosse ja muud pudipadi. Kümme korda pinda käies sain klubist mingi osa rahast tagasi.»

Tagatipuks on nii Tombakul, Pütsepal kui Ojaveel saamata kahe kuu palk. «Oleks teadnud, et Bourgases selline kaos ootab, poleks sinna läinudki,» kinnitas Tombak. «See aasta oli üks suur virelemine. Säärases seisus on võimalus profileping teenida õhkõrn. Lootuse hellitamine on enda petmine.»

Põltsamaalt sirgunud ja 11 aastat profikarussellis tiirelnud rattur välistas võimaluse liituda välismaa amatöörklubiga.

«Mul on Eestis pere. Ei viitsi enam kohvrite otsas istuda. Selliseid tingimusi, et saaks täielikult spordile keskenduda, nagunii ei looda,» selgitas koos elukaaslase Kristiga aasta ja kolme kuu vanust tütart Eleanorat kasvatav Tombak.

Prantsusmaa, Belgia, Bulgaaria ja Eesti tiimide värvides sõitnud Tombaku vastu tundis huvi üks Kariibi mere saareriigi Guadeloupe meeskond, kuid tehinguni ei jõutud.

Suure tõenäosusega keskendub Tombak tuleval aastal Eestimaa pinnal toimuvatele võistlustele. Millise klubi särgi ta selga tõmbab, pole veel selge. Vorsti aitab leivale osta rattavarustuse müügiga tegeleva ettevõtte ohjamine.

Profileeris 21 võitu kirja saanud ja Eesti spordifännidele mitmeid ilusaid hetki pakkunud Tombak on sama palju või isegi rohkem tekitanud furoori skandaalidega.

Spordisõbrad mäletavad hästi, kuidas Tombak vahetult pärast Ateena olümpia maantee grupisõitu ajakirjanikud pikalt saatis ja tänavu Viljandis peetud Eesti meistrivõistlustel finišijoont ületades keskmise sõrme taeva poole tõstis. Värvikaid seiku jagub veelgi.

Kuid siiski – miks maantee grupisõidus kahekordseks Eesti meistriks pärjatud mehe profikarjäär kurva lõpu sai?

Postimees vestles mitme rattaspordi telgitagustega kursis oleva inimesega, kes väitsid, et Tombaku meeskonda võtmisega kaasneb kuhjaga probleeme. Eelkõige mõjuvat tema kohalolek halvavalt tiimi sisekliimale.

«Tombak sõitis minu juures neli kuud ja sellest piisas. Meie veregrupid olid täiesti erinevad,» lausus Eesti ainsa profiklubi Kalev Chocolate Teami mänedžer Jüri Savitski.

Janek Tombak
•    Sündinud 22. juulil 1976 Põltsamaal
•    Elukoht: Tallinn
•    Mõõdud: 173 cm ja 71 kg
•    Perekonnaseis: elukaaslane Kristi, tütar Eleanora (1,3 a)
•    Treenerid: Mallor Türna, Margus Ääremaa, Allar Tõnissaar
•    Meeskonnad: 2009 – Bourgas CC (Bulgaaria), 2008 – Mitsubishi-Jartazi (Eesti), 2007–2006 – Jartazi Promo Fashion (Belgia), 2006 – Kalev Chocolate Team (Eesti), 2005 – 1999 Cofidis (Prantsusmaa)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles