Vaštšuk hakkab Inglismaal mängima tippmeeskondade vastu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Liis Treimann / Postimees

Jalgpalli Eesti noortekoondisesse kuuluv 17-aastane Bogdan Vaštšuk sõlmis kolm aastat pika lepingu mullu Inglismaa kõrgliigas mänginud Readingi klubiga.

Tänavusel hooajal esiliigas pallivasse Readingisse aitasid Tallinna noormehe ühist agentuuri Nesta Group vedavad eksmängijad Andrei Stepanov ja Jevgeni Novikov. Ehkki Vaštšuk sõlmis klubiga lepingu juba mõnda aega tagasi, saab ta alles oktoobri algul 18-aastaseks ning seetõttu kaasnes üleminekuga tavalisest pisut rohkem paberimajandust. «Praegu Bogdan seetõttu ametlikes kohtumistes mängida ei saa, kuid on juba mõnda aega osalenud treeningutel ja ka sõpruskohtumistes,» rääkis Postimehele Stepanov. «Samas peaks mänguluba laekuma õige varsti, nii et oma sünnipäevani ta ootama ei pea.»

Juba juulikuust saadik Inglismaal viibivale Vaštšukile tuleb Stepanovi hinnangul selline olukord mõnes mõttes isegi kasuks. «Inglismaa mängustiil on nii erinev, noorel mängijal võtab sellega kohanemine aega. Kiirus ja tempo on midagi hoopis muud, sellega kohanemine võtab vähemalt paar kuud,» lausus Stepanov oma hoolealuse kohta, kes viimasel kahel aastal kuulus Moskva Dünamo noortemeeskonna koosseisu.

Venemaalt lahkus Vaštšuk mõnes mõttes sunnitult, sest oleks pidanud sealsete seaduste tõttu 18-aastaseks saades valima – kas Eesti või Vene kodakondsus. Tänavu Eesti U19-koondise põhikoosseisu kerkinud noormees otsustas sünnimaa kasuks. «Meil tekkis kontakt Readinguga ning saatsime Bogdani sinna, et nad saaksid teda vaadata ja hinnata. Hiljem Readingu direktoriga suheldes ütles ta, et nende juures on käinud viimase aasta või paari jooksul umbes paar-kolmkümmend Ida-Euroopast pärit noormängijat. Bogdan on neist esimene, kes ka lepingu teenis,» tunnustas Stepanov.

Kui Readingu põhimeeskond langes tänavuseks hooajaks kõrgliigast välja, siis tugeva noortetööga klubi järelkasvuvõistkonnad püsivad endiselt tippude seas. «Readingi akadeemiat hinnati alanud hooajaks esimese kategooria vääriliselt. See tähendab, et nad mängivad absoluutsete tippmeeskondade liigas – seal on mõlemad Manchesteri klubid (City ja United – toim), Chelsea, Arsenal…» selgitas Stepanov. «Selliste tippudega võitlemine on Bogdanile kindlasti väga kasulik. Lisaks valmib klubil tänavu uus ja moodne treeningbaas, kõik nende noortegrupid olid läinud hooajal oma liigades parimate seas.»

Vaštšuk hakkab esmalt esindama Readingi U18-meeskonda. «Vanuse poolest võib ta ühe aasta seal mängida, järgmine samm on juba U21-meeskond. Samas on tal vaja veel väga palju võidelda – U18 meeskonnast saavad edasi U21 tiimi ehk kolm-neli, kõige rohkem viis meest. Sealt omakorda põhimeeskonda paar-kolm. Bogdanil on veel pikk tee käia,» märkis Stepanov.

Stepanovi hinnangul on Vaštšuki trumpideks eeskätt tehnika ja oskus mängu lugeda. «Kohe kindlasti ei ole ta ka aeglane, pigem ikka kiire poiss. Füüsiline pool on tal samuti hea ning trenni tehes peaks see kõik veelgi paranema. Bogdani parim positsioon väljakul on ründaja taga, n-ö number kümne kohal,» sõnas Stepanov. «Premier League’is on talle kõige sarnasem mängija ilmselt Dimitar Berbatov,» võrdles ta.

Esialgu asus Vaštšuk Inglismaal elama perekonda, mitte omaette korterisse. «Nii ongi talle praegu kõige parem. Ta saab keelt õppida ja kohaneda ega pea muretsema millegi muu pärast peale jalgpalli – nii nagu ühes heas klubis peabki olema,» lausus Stepanov.

Stepanov tunnistas, et oma osa mängis Vaštšuki üleminekus ka see, et Readingi omanik on Vene suurärimees Anton Zingarevitš – kontakt klubiga tekkis just Stepanovi ja Novikovi Venemaa-sidemete kaudu. «Ilma presidendita seal klubis suuri otsuseid vastu ei võeta ja kindlasti oli tal Bogdani kohta info olemas. Kolmeaastane leping näitab, et klubi arvestab temaga tulevikus kui esindusmeeskonna mängijaga, kuid tee sinna on pikk. Bogdan peab nüüd lihtsalt tegema kõik, et tal ei oleks tulevikus põhjust midagi kahetseda,» sõnas Stepanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles