Videod: vaata suurejoonelise Ameerika karikavõistluse ülekandeid ja kokkuvõtteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa ja USA meeskonnad võistlustules.
Uus-Meremaa ja USA meeskonnad võistlustules. Foto: SCANPIX

San Fransisco lahekaldad on viimastel päevadel vallutanud igapäevaselt ligi 45 000 purjetamishuvilist, et jälgida 34. Ameerika Karika finaalsõite. Võsitlus kestab 21. septembrini.

Ameerika Karika finaalis on vastamisi tiitlikaitsja USA ning Louis Vuittoni Karika võitnud Uus-Meremaa tiim. Võistluse tulemusi saab vaadata SIIT.

Võistlust saab jälgida YouTube´i kanalist.

Ameerika Karikas on maailma vanim spordiauhind (aastast 1851, seega vanem kui kaasaegsed olümpiamängud). Karika nimega on seotud ajalugu: Isle of Wrighti ümber toimunud regati võitis jaht nimega Ameerika ning annetas selle New Yorgi Jahtklubile. Ameerika mandril püsis karikas aastaid, kuna üle ookeani karikat taotlema tulnud jahid jäid alla kohalikele kergematele ja sportlikumatele jahtidele. Alles 1983. aastal said austraallased ameeriklastest jagu ja viisid karika Perthi kuninglikku Jahtklubisse.

Ameerika Karika nimel on arendatud purjetamist ning katsetatud erinevaid tehnoloogiaid ja materjale, kuid sellist hüpet, mida näeme tänaste võistluspaatide juures, ei oleks osanud 10 aastat tagasi ennustada. Krootpurje asendav hiiglaslik jäik tiib, kahekereline konstruktsioon, mis foilib vee kohal ja veel palju muud annavad jahi tippkiiruseks ulmelisena tunduvad 45-50 knotsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles