Katarile antud jalgpalli MM on põhjustamas suurt skandaali

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katarile anti 2010. aasta detsembris 2022. aasta jalgpalli MMi korraldamise õigus.
Katarile anti 2010. aasta detsembris 2022. aasta jalgpalli MMi korraldamise õigus. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit FIFA andis teatavasti 2022. aasta jalgpalli MMi korraldusõiguse Katarile ja seejärel on räägitud, et Kataris pole võimalik suure kuumuse tõttu suvel MMi läbi viia. Eile teatas FIFA arst, et 2022. aasta MM tuleb läbi viia inimeste tervist silmas pidades kindlasti talvel. Veel mitmed mõjukad jalgpallinimesed on seda arvamust toetanud ja see on ajanud paljudel harja punaseks.

Nüüd võttis 2022. aasta MMi teemal teravalt sõna Austraalia Jalgpalli Liidu juht Frank Lowy. Teatavasti soovis Austraalia korraldada ise 2022. aasta MMi ning Lowy sõnul on FIFA tegemas praegu halba olukorda veelgi halvemaks, kirjutab Reuters.

Austraalia kõrgliigas peetakse mänge samaaegselt Euroopa suurliigadega ja seega peaksid ka austraallased tegema oma mängukalendrites muudatusi, et sobitada end talvise MMi järgi. Seega usub Lowy, et FIFA peaks hakkama maksma sellistele liigadele kompensatsiooni. «Meie hooaeg leiab aset Austraalia suvel ja sellega väldime heitlemist teiste aladega,» rääkis Westfieldi kaubanduskeskuste keti miljardärist omanik Low. «Kui MM toimub keset meie liigahooaega, siis see mõjutab ka MMile eelnevat ja järgnevat hooaega. See mõjutab kokkuvõttes nii klubisid, investoreid, telejaamu, mängijaid, fänne jne.»

Samas ei ole austraallased ainsad, kes plaanivad FIFAle kaikaid kodarasse loopida. 2011. aastal jõudsid FIFA ja USA telekanal FOX Sport kokkuleppele, mille kohaselt maksavad ameeriklased 2018. ja 2022. aasta MMide teleülekannete õiguste eest 425 miljonit USA dollarti. Tegemist on koguni neli korda suurema summaga, mis maksti 2010. ja 2014. aasta MMide eest. Fox Sport ei ole aga talvisest MMist huvitatud, kuna samal ajal on neil käimas ameerika jalgpalliliiga NFLi hooaeg.

«FIFA on meid teavitanud, et nad võivad muuta 2022. aasta MMi toimumise aega,» teatati FOX Sportsi poolt Bloombergile. «Fox Sports ostis mängude teleõigused teadmisega, et MM toimub suvel. Niimoodi on olnud alates 1930. aastast.»

FIFA president Sepp Blatter teatas sel nädalal, et otsus anda Katarile MM, oli igati õige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles