Hooaeg algab: käsipallimeistrivõistlustel peetakse esimene voor

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehra ja Põlva Serviti möödunud hooajal finaalis.
Kehra ja Põlva Serviti möödunud hooajal finaalis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna ja homme peetakse Eesti meeste käsipallimeistrivõistlustel hooaja avavoor, kus lähevad vastamisi Põlva Serviti – Värska Originaal, HC Kehra/Horizon Pulp&Paper – Aruküla SK, Viljandi HC – SK Tapa ja HC Viimsi/Tööriistamarket – Audentes.

18.09. (kell 19.00) Mesikäpa Hall: Põlva Serviti – Värska Originaal

Tiitlikaitsja Serviti on kahe hooaja vahel vahetanud välismängijaid. Meeskonnast lahkusid Roman Aizatullov ja Jevgeni Kravtšenko, Saksamaa kolmandast liigast hangiti asemele Grazvidas Sereicikas. «Väiksemaid probleeme meil hetkel on,» lausus Serviti peatreener Kalmer Musting. «Priit Jõks ja Hardi Kuimets võitlevad vigastustega, teisalt tuleb pooleteist hooaja pikkuse pausi järel väljakule Tauri Volt. Meistriliiga debüüdi teeb aga 15-aastane Carl-Eric Uibo.»

Serviti osales tänavu EHF-i karikasarjas, kus jäi esimeses Bergeni Fyllingenile kodus alla 27:30 ning võõrsil 22:32. «Norras mängisime ühe väravaga kaotud avapoolaja hästi, teise aga kehvasti,» tõdes Musting. «Kui varem tulid meil sisse mõõnad, siis praegu kõigub mäng poolaegade kaupa. Meistriliiga avavoorus Värska Originaali vastu lähme mõistagi välja võidu peale.»

Serviti osaleb tänavu ka Balti liigas, kus sel nädalavahetusel tuleb kahes esimeses voorus kodus mängida Kehra/Horizon Pulp&Paperi ja soomlaste Riihimäki Cocksiga.

Värska Originaal on jätkuvalt Serviti taimelavaks, aga meeskonna põhituumik on suvega säilinud. «Oleme aastaga edasi arenenud ja vanuse lisandumisega stabiilsemaks muutunud,» analüüsis Värska Originaali juhendaja Rein Suvi. «Kahe hooaja vahel tegime head tööd ning arendasime ennast ka üldfüüsiliselt. Meeskonnast lahkus Alvar Tint, kes siirdus kohtunikuks. Probleeme võib tekitada see, et osad mängijad, nagu liidrid Raiko Rudissaar ja Taavi Tilgre on seotud õpingutega Tartu Ülikoolis.»

Suvi sõnul Serviti vastu ta edu ei oodata. «Serviti on meist kvaliteedilt üle, kuid võitluseta ei kavatse me alla anda,» ütles Suvi. «Neid ootab kohe ees Balti liiga, meid võib tiivustada avavooru hasart.»

18.09. (kell 19.00) Kehra Spordihoone: HC Kehra/Horizon Pulp&Paper – Aruküla SK

Mullune hõbe Kehra/Horizon Pulp&Paper täiendas kahe hooaja vahel rivistust Eesti koondislase Jürgen Roobaga ning Arukülast hangiti Mihkel-Matteus Luik. Veel loodetakse käed lüüa ukrainlase Viktor Skripakiga. Istanbuli Besikatesse lahkus aga Armi Pärt ning Kauniaineni Westi Sten Toomla.

Hooaja eel võitsid kehralased Tallinna turniiri Serviti ja St. Peterburgi ees. Meeskonna peatreeneri Jüri Lepa sõnul arenguruumi aga jätkub. «Kuna tänavu me eurosarjas ei osale, siis pole ka tippvormi sügiseks timminud. Tallinn Cupi hea tulemus tuli raskete treeningute pealt,» tunnistas Lepp. «Samuti on meil mõningaid probleeme traumadega. Jätkuvalt on rivist väljas Indrek Napsep ja Kaspar Lees alles taastub vigastusest.»

Kehralaste jaoks on matš Arukülaga proovikiviks enne nädalavahetusel toimuvaid Balti liiga mänge võõrsil Serviti ja Riia Celtnieks/LSPA vastu. «Hea, et saame enne Balti liigat alla mängu Arukülaga,» lisas Lepp.

Aruküla loovutas suvel ühe oma liidri Mihkel-Matteus Luige Kehra/Horizon Pulp&Paperile. Vastupidises suunas liikus aga Jorma Käsper. «Luik läks küll Kehrasse, kuid tahame tänavu sekkuda medalikonkurentsi,» ei varjanud Aruküla juhendaja Toivo Järv. «Koosseis on meil enam-vähem paigas, varsti peaks lahenema ka teise vasakukäelise küsimus.»

Kuigi mullu viimaseks jäänud Aruküla sihib tänavu kõrgemaid kohti, ei oota Järv avavoorus imet. «Kehra vastu meil reaalseid võimalusi pole,» tõdes Järv. «Aga hea, et alustame hooaega tugeva vastase vastu. Nii saame enda jooniseid meie jaoks tähtsamateks kohtumiseks lihvida.»

18.09. (kell 19.00) Viljandi Spordihoone: Viljandi HC – SK Tapa

Mullu neljandaks tulnud Viljandi suurimaks kaotuseks on liidri Kristo Voika siirdumine Soome meisterklubisse Riihimäki Cocksi. Hooaja alguses valmistab mulkidele probleeme ka põhiväravavahi Rasmus Otsa vigastus ning seetõttu kutsuti meeskonda Peeter Parik. «Hooajaks hakkasime valmistuma juulis, aga palli pole eriti kätte võtnud,» lausus meeskonna peatreener Marko Koks. «Nii on meil praegu kokkumäng ilmselt nadi.»

Kuidas avavoorus Tapa vastu võib minna, seda Koks ei tea. «Tuleb rabe mäng, kus meie jaoks on peamiseks märksõnaks pallikaotuste vältimine,» arutles Koks. «Tapa meeskond on kahe hooaja vahel palju muutunud ja seetõttu ei oska ma midagi ennustada.»

Tapa on kahe hooaja vahel teinud läbi uuenduskuuri. «Oleme jäänud ilma kuuest põhimeestest, nende seas peamistest skooritegijatest,» lausus Tapa juhendaja Elmu Koppelmann. «Meie jaoks on tulekul ellujäämishooaeg, kuid olen kindel, et mõne võidu võtame.»

Koppelmann tõi välja, et hetkel on Tapa vanim mängija 23-aastane ehk oleks noor ükskõik mis klubis. Samas loodab ta, et meeskond saab juba algaval hooajal täiendust. «Töö selles suunas käib,» lisas Koppelmann.

19.09. (kell 19.00) Viimsi Keskkool: HC Viimsi/Tööriistamarket – Audentes

Mullune pronks Viimsi/Tööriistamarket peab sügisel läbi ajama operatsioonilaual käinud Sten-Erik Lepata. Meeskonna põhituumik on säilinud, tiimi soovitakse täiendada Tapa mängija Aleksander Oganezoviga. «Hooaja eel osalemise kahel kontrollturniiril, mida on rohkem kui eales varem,» ütles Viimsi/Tööriistamarketi peatreener Ain Pinnonen. «Igas kohtumises tegutsesime esimesed 45 minutit hästi, aga kui mänguks läks, siis jäime hätta.»

Pinnonen ootab hooaja avamängus uustulnuka Audentese vastu võitu. «Oleme favoriidid,» teatas Pinnonen. «Peame nende vastu oma kogemused maksma panema.»

Debütant Audentes koosneb peamiselt Eesti kuni 18-aastaste koondislastest. Kas Meistriliigas osaletakse ühe hooaja või rohkem, selgub kevadel. «Tahame konkurentidele kõva lahingu anda, aga palju punkte teenida võime, seda ei tea,» lausus Audentese juhendaja Riho-Bruno Bramanis. «Meie eesmärgiks on meeskond kuni 18-aastaste EM-valiksarjaks ette valmistada. Kas Meistriliigas mängimine tuleb kasuks või kahjuks, seda saame öelda kevadel. Isiklikult olen kindel, et Meistriliiga tuleb meile kasuks, aga võtame praegu ikka ühe hooaja korraga.»

Audentes juhatab aasta sisse Viimsi/Tööriistamarketi vastu. «Saame kohe näha, mis puust oleme,» lisas Bramanis. «Mõnda mängijat vaevab kerge vigastus või haigus, aga meeskond on kohtumiseks valmis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles