Glebova saab olümpiaks valmistuda konkurentsita

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova.
Jelena Glebova. Foto: AFP/SCANPIX

Tuleva nädala lõpus saab selgeks, mitu Eesti iluuisutajat Sotši olümpial osaleb. Praeguse seisuga on Eestil pääsmed naiste ja meeste üksiksõidus, oma võimalust püütakse ka jäätantsus ja paarissõidus. Eesti Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul loodetakse eelkõige jäätantsijate edule.


 

Oberstdorfis peetaval jõuproovil mängitakse välja viis pääset jäätantsus ja neli paarissõidus. Kuura sõnul on Eesti jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand valmistunud Venemaal. «Usun, et nad suudavad end olümpiale murda,» märkis Kuura. «Paarissõitjad Natalja Zabiako ja Aleksandr Zabojev treenisid USAs ja tegid seal ka paar korralikku võistlust. Kui neil õnnestub olümpiapilet võita, tuleb veel lahendada Zabojevi kodakondsusküsimus.»

Pikka aega paariliseta olnud Zabiako leidis möödunud aasta lõpus uue partneri Venemaalt. Rahvusvahelise Uisuliidu reeglite järgi saab paar esindada Eestit EMil ja MMil, kuid olümpial võistlemiseks peaks mõlemal olema sama riigi kodakondsus. Kuura ootab selles küsimuses abi Eesti Olümpiakomiteelt, kuid samas oli ta sunnitud nentima, et Eestis on sportlasele kodakondsuse andmine ülimalt keeruline, viimastel aastatel isegi võimatu.

Seega näib paarissõitjate olümpial osalemine ebatõenäoline. Isegi kui Zabiako ja Zabojev suudavad olümpiapileti hankida, pole Eestil teist tasemel paari, keda olümpiale saata.

Väärilist asendust pole ka jäätantsus ja meeste üksiksõidus, kus riigile koha võitnud Viktor Romanenkov. Ainsana saab võimalikust valikust rääkida naiste üksiksõidus, kuid Kuura sõnul arvestatakse Sotši sõitjana siiski vaid Jelena Glebovaga.

«Võtame asja reaalselt, alt pole ju kedagi tulemas. Kaks aastat tagasi õnnestus Gerli Liinamäel teda korra võita, kuid see oli ka kõik,» tõdes Kuura. «Need, kes meile olümpiakoha võitsid, saavadki rahulikult selleks võistluseks valmistuda. Pole ju mõtet sundida Glebovat osalema Eesti meistrivõistlustel. Tema asi on valmistuda EMiks ja olümpiaks ning oma vormi kontrollimiseks osaleda kolmel ISU võistlusel. Midagi võib muutuda vaid siis, kui ta tulemused jäävad nendel võistlustel kehvaks. Sellisel juhul vaatame praegu sisuliselt paigas oleva statuudi üle.»

Möödunud talvel jalavigastuse tõttu hooaja poolikuks jätnud ja pikka aega ravile pühendunud Liinamäe ja tema treener Tiiu Valgemäe valmistuvad aga Glebovale lahingut andma. Nende teada peaks Eesti meistrivõistlused olema olümpiale pääsu katsevõistluseks.

«Eesti meistrivõistlusteni on aega paar kuud. Loodan, et Gerli jõuab selleks ajaks tõusta korralikku vormi ja pakkuda Glebovale konkurentsi. Olümpiale peab sõitma parim, ja kui selleks osutub Glebova, soovin talle edu,» sõnas Valgemäe.

Eile jõudis Liinamäe Itaaliasse, et teha pärast vigastust esimene võistlus. «Esialgu sõidab Gerli kergendatud kava, kus pole suuri hüppeid,» selgitas Valgemäe. «Tahame sõita treenima USAsse. Meil on paar kohta silmapiiril, kuid kõik oleneb rahalistest võimalustest. Alaliidult pole me tuge saanud, kogu tegevus käib Gerli isa rahakotil.»

Valgemäe lisas, et tegelikult pole Eesti Uisuliit pärast vigastust Liinamäe vastu huvi tundnud. Treener leidis, et tegelikult peaksid asjad käima teisiti, sest ükski sportlane ei vigasta end meelega, vaid sellised asjad käivad lihtsalt spordiga kaasas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles