Profimeeskonnad tõstsid mässu Rahvusvahelise alaliidu vastu

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de France`il osalevad meeskonndad võidakse rahvusvahelisest alaliidust välja visata.
Tour de France`il osalevad meeskonndad võidakse rahvusvahelisest alaliidust välja visata. Foto: AFP / Scanpix

Kõik 17 maailma mainekaimal velotuuril osalevat jalgratta profitiimi teatasid ühisavalduses, et ei kavatse 2009. aastaks pikendada Rahvusvahelise Jalgrattaliidu (UCI) egiidi all korraldatava ProTou­ri võistlussarja litsentsi.

«Pikalt käärinud vastasseis tundub nüüd leidvat lõpu,» kommenteeris Eesti alaliidu peasekretär Urmas Karl­son. «Lisaks ProTouri meeskondadele on alustanud aktsioone Continentali sarja kuuluvad klubid, kuhu kuulub näiteks ka Kalev Sport.»



Karlson arvas, et paari päeva jooksul midagi ei otsustata, kuid sarnane situatsioon, nagu oli enne 1993. aastat, et eksisteerib kaks eraldi liigat proffidele ning amatööridele, võib saada tõeks.



Jalgrattaklubi Kalev Spordi juhi Jüri Savitski sõnul on erinevate tiimide mänedžerid juba ammu sahistanud «ülestõusust».



«Tegelikult ei ole ükski profitiim rahul,» märkis Savitski. «Praegu maksavad klubid tuuridel osalemiseks makse nii rahvusvahelisele kui ka oma maa alaliitudele ning need summad on päris suured. Sponsoritele oleks kasulikum, kui eksisteeriks tosin aastat tagasi olnud süsteem, kus olid eraldi proffide ja amatööride võistlused.»



Savitski sõnul oleks sellise olukorra kujunemisel ainukeseks kaotajaks UCI, kelle eelarve saaks kannatada.



«Esiteks jääksid neil maksud saamata,» selgitas Savitski. «Teiseks läheksid meediakanalid, nagu näiteks Eurosport, kaasa just profisarjaga, kuna kõik tähtsamad tuurid eesotsas Tour de France’iga huvitavad üldsust rohkem kui nurgatagused võistlused. Ainuke erand on olümpia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles