Prantsusmaa lõpetas ülipõnevas poolfinaalis Hispaania valitsemisaja

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Parkeri (palliga) hiilgemäng viis Prantsusmaa EM-finaali.
Tony Parkeri (palliga) hiilgemäng viis Prantsusmaa EM-finaali. Foto: SCANPIX

Sloveenias peetaval korvpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril on teine finalist Prantsusmaa, kes alistas lisaajal 75:72 kaks viimast EM-tiitlit võitnud Hispaania ja kohtub pühapäevases finaalis Leeduga.

Hispaania alustas kohtumist hoogsalt, lasi seejärel Prantsusmaal visata teisel veerandajal vaid kuus punkti ja läks poolajale turvalisena tunduvas 14-punktilises eduseisus. Teise poolaja alustuseks tegid prantslased aga omakorda 9:1 spurdi ja tulid pikkamööda mängu tagasi. Viigini jõuti tabavate kolmepunktivisete toel esmakordselt pisut enam kui kolm minutit enne normaalaja lõppu.

Punkt-punkti mängus lõpuni kulgenud normaalaja viimasel minutil oli mõlemal meeskonnal mitu võimalust mängu saatus otsustada, kuid eksiti nii korvi alt, kolmepunktijoone tagant kui ka vabavisetel - 65:65 ja lisaaeg. Napi skooriga lisaajal avas vabavisetest skoori Marc Gasol, kuid Alexis Ajinca korv viigistas seisu. Seejärel tabas Tony Parker neljast vabaviskest neli, Hispaania poolel oli aga täpne Sergio Rodriguez.

Antoine Diot tabas kaks vabaviset, kuid lubas siis kohe teha Rodriguezil 2+1 rünnaku ning Hispaania kaotusseis oli taas vaid ühepunktine. Diot oli uuesti vabaviskejoonel täpne ja tiitlikaitsjatele jäi mängu päästmiseks veel 17,9 sekundit, kuid esmalt viskas Rodriguez mööda ning viimasel sekundil pidi Marc Gasol teele saatma hädaviske, mis ei tabanud.

Võitjate parim oli 32 punktiga üleplatsimeheks kerkinud Parker, kes võttis lisaks kuus lauapalli. Kahekohalise punktisummani jõudis prantslastest veel vaid 10 silma kogunud Diot. Hispaaniale tõi Gasol 19 punkti ja võttis üheksa lauapalli, Rudy Fernandez lisas 17 punkti. Rodriguez kogus 11 punkti ja andis üheksa korvisöötu, kuid tabas väljakult tehtud 13 viskest vaid neli.

Finaal Prantsusmaa ja Leedu vahel peetakse pühapäeval Eesti aja järgi algusega kell 22, enne seda otsustavad Hispaania ja Horvaatia pronksmedali saatuse. Leedu on EM-finaalis mänginud neli korda ja kolm korda võitnud, mullune finalist Prantsusmaa on finaali jõudnud veel korra, kuid nii 1949. kui ka 2011. aastal tuli leppida hõbemedalitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles