Põlluste Nabi medalist: ta oli võimas

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi võitis teist aastat järjest tiitlivõistluselt medali. Samuti kui Londoni OMil võitis ta tänavusel MMil hõbemedali.
Heiki Nabi võitis teist aastat järjest tiitlivõistluselt medali. Samuti kui Londoni OMil võitis ta tänavusel MMil hõbemedali. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu Londoni OMil hõbemedali võitnud Heiki Nabi tõusis taas poodiumile: Budapesti MMil sa ta samuti hõbemedali.

Hiljuti võisid maadlejad rõõmustada, et nende ala jääb vähemalt 2024. aastani olümpiamängude kavva, nüüd peeti esimene MM uute reeglitega ja see tõi kohe eestlastele medalirõõmu, kui Budapestis ronis kreeka-rooma maadluses kõige raskemate meeste seas (–120 kg) poodiumile mullune Eesti parim meessportlane Heiki Nabi.

2006. aastal MM-tiitli võitnud ja mullu Londoni olümpial hõbemedali kaela saanud Nabi võitis Ungari pealinnas taas hõbedase autasu, kui kaotas finaalis 0:4 iraanlasele Amir Aziz Aliakbarile. Iraanlane asus matši kohe juhtima, kui lükkas Nabi ringist välja, ja esimese kolme minuti jooksul sai ta sellega korra veel hakkama. Matši teises pooles suutis Aliakbari Nabi veel kõhuli panna ja nii teeniski ta kindla võidu.

Aliakbari oli sarnaselt eestlasega varem maailmameistriks tulnud kuni 96 kg kaaluvate meeste seas (Nabi 2006 ja Aliakbari 2010. aastal). Kõige raskemate meeste konkurentsis oli see iraanlasele esimene medal.

«Heiki maadles kuni finaalini fantastiliselt hästi. Ta oli ikka võimas ja selline peabki tema maadlus olema,» oli Eesti matimehe juhendaja Henn Põlluste rahul Nabi saavutustega kuni esikohamatšini.

Tänavune MM oli esimene, kus olid kasutusel uued reeglid, ja kui kardeti, et meie esinumbrile need ei sobi, siis selgus kohe, et neil kartustel alust pole. Leitakse koguni, et tegelikult peaks Nabi muudatustest just väga suurt kasu lõikama. Uute reeglite järgi maadeldakse kaks kolmeminutilist perioodi, passiivsuse eest saab karistada (esmalt hoiatatakse ja siis antakse vastasele punkt), parterisse pannakse vaid passiivsuse eest karistuse saanu ja sedagi juhul, kui vastane seda soovib.  

«Kui muudatused tulid, siis öeldi, et need ei sobi talle. Mina isiklikult arvan vastupidist,» leidis võistlussaalis Nabi suurpäevale kaasa elanud Eesti Maadlusliidu peasekretär Antti Lepik. «Matšid on läinud pikemaks ja see on kõigile teada, et Nabi on üldfüüsiliselt väga hea! Seega, kui teised hakkavad pika päeva peale väsima, siis tema peab ennast hoopiski lahti maadlema ja käima saama,» lisas ta.

«Uued reeglid on talle kindlasti pigem sobivad, kuna sundparterit on vähem. Nüüd on vaja rohkem tugevat tööd teha,» rõhutas Põlluste. «Eks esimene matš ongi tema jaoks kõige raskem, kuid teeme eelsoojendusena juba esimese matši ära, et soojana ikka matile minna.»

Seega oligi eestlase jaoks oluline, et avaringis tuli vastu mitte just kõige tugevam poolakas Kamil Blonski, kellega maadeldes sai Nabi hoo üles ja võttis 7:0 võidu. «Talle sobibki, kui esmalt on nõrgem vastane, sealt lähevad asjad edaspidi ainult paremaks,» sõnas Lepik. «Tänavusel EMil pidi Nabi kaotuse vastu võtma kohe esimeses ringis, kui vastu tuli tugev grusiin,» meenutas ta.

Avaringis poolaka alistamise järel sai Nabi ennast korralikult käima ja seejärel pidi eestlase 3:0 paremust tunnistama tunduvalt väiksemate kogemustega aser Zaur Mehralijev. Edasi tulid vastu juba tugevamad konkurendid ja veerandfinaalis tuli heidelda kahekordse MM-pronksi ning 2010. aasta Aasia meistri Nurmakhan Tinalijeviga.

Nabi pandi heitluses kasahhiga esimesena parterisse, eestlane pidas ka napilt vastu, kuid seejärel jõudude vahekord muutus ning Tinalijevi teise hoiatuse järel asus Nabi 1:0 juhtima, kolmanda hoiatuse järel sai eestlane veel ühe punkti ja matš kuulutati lõppenuks.

Poolfinaalis tuli heidelda koguni viiekordse MM-hõbeda ja 2001. aasta Euroopa meistri Mihaly Deak-Bardosega, kodupubliku meeletul kaasaelamisel ei suutnud 38-aastane ungarlane aga Nabi hoogu pidurdada ning lõpuks märgiti mulluse Londoni OM-hõbeda võidupunktideks koguni 6:0. Seega ei loovutanud eestlane teel finaali vastastele ühtegi punkti.

«Väga kindlad matšid Heiki poolt, ainult aseri vastu lootsime, et võit tuleb kergema vaevaga. See matš võttis plaanitust rohkem energiat. Mingit murdumise momenti nende kohtumiste jooksul ei olnudki,» oli Põlluste hoolealusega äärmiselt rahul. «Ta tundis hästi ära vastaste nõrkushetked ja kasutas need ära.»

Kahes viimases matšis – poolfinaalis ja finaalis – pidi Nabi heitlema vastastega, kellel oli tribüünidel suurearvuline toetajaskond. Kui Deak-Bar­dos heitles kodupubliku ees, siis areenil oli ka palju iraanlasi.

«Iraanlasi oli tribüünidel palju, kes tegid ka kõvasti häält. Poolfinaalis elas rahvas loomulikult oma mehele kaasa, kuid ungarlased tunnevad maadlust väga hästi ja kui nad nägid, et Deak-Bardos vajub ära, siis nad lõpetasid ka suurema kisa,» kirjeldas Põlluste muljeid maadlushallist.

Nädalavahetusel oli MMil Eesti maadlejatest võistlustules veel kuni 84 kg kaaluvate meeste seas võistlev Eerik Aps. Avaringis vaba olnud Aps alistas seejärel India esindaja Singh Harpeeti 6:0, kuid kaotas siis kaheksandikfinaalis 0:7 poolakale Damian Janikowskile. Kokkuvõttes sai Aps MMil 14. koha.

Heiki Nabi

•    Sünniaeg: 6. juuni 1985

Saavutused:

•    OM-hõbe 2012 (–120 kg)

•    MM-kuld 2006 (–96 kg)

•    MM-hõbe 2013 (–120 kg)

•    EMi 5. koht 2011 (–120 kg)

•    EMi 5. koht 2007 (–96 kg)

•    EMi 5. koht 2008 (–96 kg)

•    EMi 7. koht 2009 (–96 kg)

Nabi 2013. aasta MMil

•    1/16-finaal: Nabi alistas 7:0 Kamil Blonski (Poola)

•    Kaheksandikfinaal: Nabi alistas 3:0 Zaur Mehralijevi (Aserbaidžaan)

•    Veerandfinaal: Nabi alistas 2:0 Nurmahkan Tinalijevi (Kasahstan)

•    Poolfinaal: Nabi alistas 6:0 Mihaly Deak-Bardose (Ungari)

•    Finaal: Nabi kaotas 0:4 Amir Aziz Aliakbarile (Iraan)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles