Heiki Nabi kolm suurt «üllatust»

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi jõudis Budapesti MMil võidetud hõbedase autasuga Tallinna lennujaama, kus sangarit oli vastu võtmas kümned poolehoidjad.
Heiki Nabi jõudis Budapesti MMil võidetud hõbedase autasuga Tallinna lennujaama, kus sangarit oli vastu võtmas kümned poolehoidjad. Foto: Mihkel Maripuu

Heiki Nabi näitas sisu ja jõudis kahel järjestikusel suurvõistlusel finaali.

Kreeka-rooma maadleja Heiki Nabi jaoks pidi käesolev hooaeg olema pigem vaheaasta, mil kaalu koguda ja jõudu arendada. Ometi naasis Nabi Ungaris Budapestis toimunud maadluse maailmameistrivõistlustelt järjekordse tiitlivõistluse medaliga.

Heiki Nabi, oled taas väärtusliku medaliga kodumaal, kuigi käesolev hooaeg pidi olema nii-öelda vaheaasta. Kuidas MMiks valmistusid?

Eks see tegelikult oligi vaheaasta, sest tegin rohkem jõutreeninguid ning maadlesin ja võistlesin tunduvalt vähem. MMil oli mul pea värske just seepärast, et olin maadlustrenne vähem teinud ja ei tekkinud nii suurt rutiini. MMiks hakkasin konkreetsemalt valmistuma umbes kaks kuud enne starti. Sel ajal hakkasin trennis uute reeglite kohaseid kolme minuti pikkuseid perioode maadlema.

Kas uute reeglitega harjumine läks vaevaliselt?

Alguses oli ikka väga raske, terve keha oli piimhapet täis ja mõtlesin, et võistlustel ei suuda sellega harjuda. Aga seejärel tegime kaks laagrit, mis õnnestusid väga hästi. Trimmisime vaikselt vormi ja asi läks aina paremaks. Praegu võib öelda, et olen vist reeglimuudatustega kohanenud. Usun, et nüüd on ka pealtvaatajatel huvitavam meie võistlusi jälgida.

Kolmas medal tiitlivõistlustelt, ent nüüd kahel järjestikusel aastal. Mida see sinu jaoks näitab?

Ei tahtnud järgmist medalit jälle kuus aastat oodata (Nabi võitis 2006. aastal MM-tiitli ning 2012. aastal Londoni olümpial hõbeda – toim). Loomulikult on hea meel selle saavutuse üle, hindan seda väga. See tähendab, et on õnnestunud õigel rajal püsida. Olen suutnud ka vigastusi vältida, mis mängib heade tulemuste saavutamisel suurt rolli.

Sa oled mõnes mõttes ikka justkui üllataja, kuidagi ilma suurema kärata oled kolmel tiitlivõistlusel medali võitnud. Samas ei saa olümpial ja MMil medali võitnud mehe kohta kuidagi öelda üllataja. Enne neid võistlusi oled alati madalat profiili hoidnud, on see taotluslik?

Jah, mulle ei meeldi kunagi enne võistlusi suuri sõnu teha. Sisimas oli mul selge, millise taktikaga MMile lähen, aga enne seda olin ehk veidi ebalev ja tagasihoidlik, sest ei teadnud, kuidas võistlustel muudatustega hakkama saan. Seepärast ei tahtnud suuri sõnu teha, vaid vaikselt oma asja ajada. Seetõttu tunduvad minu saavutused ehk mõningase üllatusena. Maadlus on oma olemuselt keeruline, võid hea olla, aga saad ühe kaotuse ja turniir võibki läbi olla. Raske on ka siis, kui oled suurepärase vormis. sada protsenti ei või kunagi kindel olla või ennustada, kuidas läheb.

Mis sulle lõppenud MMil edu tõi?

Mitme asja kokkulangemine. Esiteks peab heas vormis olema. Teiseks nõuavad uued reeglid rohkem vastupidavust ja see on olnud minu trump, et vastaseid väsitada, enamasti sain sellega hakkama. Nüüd on rohkem püstimaadlust, kus peab aktiivne olema, ja see sobib mulle.

Võitsid kõik matšid kuni finaalini vastastele punktigi loovutamata. Millest finaalis vajaka jäi?

Finaalivastane oli minu jaoks väga ebamugav, tema stiil oli küllaltki jõhker. Tõmbas peast alla ja tegi lööke näkku, mis tulid minu jaoks ootamatult. Kuigi sain infot, et ta maadlebki nii, ei suutnud finaalis seda ennetada. Tema suutis end maksma panna ja mina pidin kaitsesse jääma, mis omakorda oli väsitav. Finaalis oli vastane lihtsalt parem.

Sel aastal sai maadlus suure tähelepanu osaliseks, sest ala võeti ajutiselt olümpiamängude kavast maha. Õnneks hääletati see kuni 2020. aastani mängude kavva tagasi. Kuidas kõik see toimunud segadus ja teadmatus sulle kui maadlejale mõjus?

Olin sisimas kogu aeg kindel, et maadlus jääb olümpiaalaks. Maadlusel on nii pikad traditsioonid ja ei tundunud reaalne, et see ühel päeval kaob. Pigem nägin kõike selle ümber toimuvat positiivselt, sest minu armastatud ala sai tavapärasest rohkem meediatähelepanu – kõikjal räägiti ja kirjutati maadlusest.

Leidsid ka ise oma tihedas graafikus aega maadlust propageerida.

Jah, kui on võimalus oma ala eest sõna võtta või midagi ära teha, siis loomulikult ma leian selle aja ja kasutan võimalust aidata. Selline võimalus oma ala propageerida tekib üks kord saja aasta jooksul ja see on ju suurepärane reklaam.

Kuidas edasised plaanid välja näevad, kas võtad mõneks ajaks teenitud puhkuse?

Jah, tahaksin nüüd mõnda aega rahulikult pere keskel olla ja seejärel algab ettevalmistus  järgmiseks aastaks.

Saavutused

•    OM-hõbe 2012 (–120 kg)

•    MM-kuld 2006 (–96 kg)

•    MM-hõbe 2013 (–120 kg)

•    EMi 5. koht 2011 (–120 kg)

•    EMi 5. koht 2007 (–96 kg)

•    EMi 5. koht 2008 (–96 kg)

•    EMi 7. koht 2009 (–96 kg)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles