Parker täitis 13 aastat tagasi antud lubaduse

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad võitluskaaslased Tony Parker ja Florent Piétrus on kuldmedali üle õnnelikud.
Vanad võitluskaaslased Tony Parker ja Florent Piétrus on kuldmedali üle õnnelikud. Foto: AP/Scanpix

2000. aasta suvel krooniti Tony Parker Horvaatia linnas Zadaris koos Prantsusmaa koondisega kuni 18-aastaste korvpalli Euroopa meistriks. Sellest hetkest alates on ta teinud kõik, et jõuda sama tiitlini ka täiskasvanute hulgas. Juba 19-aastaselt unistuste liigasse NBA siirdunud mehel on selja taga hiilgav karjäär, mis toonud kolm NBA meistritiitlit ja pangaarvele kopsaka rahasumma, kuid kõige selle kõrvalt on tema mõtetes olnud ikkagi soov võita midagi suurt ka Prantsusmaa koondisega. Pühapäeva hilisõhtul see unistus täitus.

«Tiitli tagaajamine on tähendanud uskumatut teekonda ja tagantjärele ei muudaks ma selle juures midagi,» õhkas Parker pühapäeva hilisõhtul. Ta istus pressikonverentsil, kaelas kuldmedal ja õlgadel Prantsusmaa lipp. Tema olekust õhkus siirast rõõmu ja rahulolu.

Kõik need aastad on koos Parkeriga suurvõidu poole sammunud ka hea sõber Boris Diaw, sama põlvkonna mängijatena läbisid aastatepikkuse kadalipu ka Florent Piétrus ja Mickaël Gelebale.

«Pärast noorte hulgas võidetud tiitlit tõotasime, et kunagi võidame meistritiitli ka täiskasvanute EMil,» meenutas Parker. «Tunnen uhkust terve meeskonna, kogu Prantsusmaa spordi ja Prantsusmaa riigi üle. Kui me läheme oma koondise eest platsile, põleb meie hinges tuli erilise leegiga.»

Euroopa meistriks tulekul sai murranguliseks poolfinaal Hispaaniaga, kui Prantsusmaa tuli teisel poolajal välja suurest kaotusseisust. Finaalis mängiti aga Leedu puhtalt üle ja võeti kindel võit 80:66.

Prantsusmaa peatreeneri Vincent Collet’ hinnangul oli Prantsusmaa koondis kaks aastat tagasi EMil hõbedat võites tänavusest tugevamgi. «Seekord õnnestusid asjad lihtsalt paremini. Me mängisime hästi veerandfinaalis, suurepäraselt poolfinaalis ja hiilgavalt finaalis,» sõnas ta. «Finaalis kogusime esimese poolajaga 50 punkti ja nendest vaid neli tõi Parker. See näitab, et suutsime mängida väga meeskondlikult.»

EMi parimaks mängijaks valitud Parker käis enne finaali kõikide tiimikaaslaste hotellitubades ja rääkis, et nad ei kaota finaali mitte mingil juhul. «Meil oli perfektne mänguplaan – treener ütles, et mind valvatakse mitme mehega ja ma pean oma meeskonnakaaslasi usaldama ning mitte muretsema, kui ma ise skoori ei tee,» meenutas ta finaaliks valmistumist.

Vaatamata sellele, et NBA tippmeeskondade hulka kuuluvas San Antonio Spursis venivad hooajad alati väga pikaks, pole Parker kunagi keeldunud Prantsusmaa koondises mängimast. Alates 2001. aasta EMist on ta osalenud kõigil seitsmel finaalturniiril. Vaid kahelt MMilt on ta vigastuse tõttu kõrvale jäänud.

Enne pühapäevaõhtust triumfi oli ta võitnud koos koondisega 2005. aastal EM-pronksi, kaks aastat tagasi jõudis Prantsusmaa finaali, ent seal tunnistati Hispaania paremust.

Kuigi unistus sai nüüd täidetud, ei kavatse Parker koondist jätta. «Koondises mängimine pakub minu jaoks tohutut naudingut, pealegi teeb see mulle suurt au. Olen rivis vähemalt 2016. aasta olümpiani!» lubas 31-aastane mängumees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles