Kiirvisiidile tulnud Baruto karjääri lõpetamist ei kahetse

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Höövelson saabus külma ilma kiuste eile Eestisse T-särgi, lühikeste pükste ja sandaalide väel.
Kaido Höövelson saabus külma ilma kiuste eile Eestisse T-särgi, lühikeste pükste ja sandaalide väel. Foto: Liis Treimann

«Olen tavariietega juba nii harjunud, nagu oleks kogu aeg nendega olnud,» muljetas profikarjääriga lõpparve teinud ja kimono igapäevaste riiete vastu vahetanud Kaido Höövelson eile Tallinna saabudes.

«Ilm on teil siin külmavõitu, mul pole isegi sokke jalas. Naine pani need küll kaasa ja Helsingi lennujaamas võtsin lõpuks kotist välja, aga need olid varvassokid ja mul ei mahtunud ükski varvas õigesse kohta,» naeris Höövelson, kes seekord ei saabunud kodumaale veel lõplikult, vaid ainult külaskäiguks. Otsuse suhtes karjäär lõpetada mehel kahtlusi ei ole.

Kaks nädalat tagasi teatas Eesti parim profisumomaadleja Baruto, et lõpetab põlvevigastuse tõttu karjääri ning loobub kõrgeima tiitli yokozuna jahtimisest. Jaapani ühiskonnas kõrgelt austatud sumomaadlejana ei saa aga Baruto nimest loobunud Höövelson nii lihtsalt ära kõndida, vaid ees ootavad sportlaskarjääri lõpetamisega seotud tseremooniad.

«Mul on vaja Jaapanis veel ühtedele ja teistele oma nägu näidata, sest kui oled kümme aastat seal olnud ja sumoga tegelenud, siis ei saa päris nii, et lõpetad ära ja pakid oma asjad lihtsalt kokku,» selgitas Höövelson.

Enne seda kui eestlase karjäärile Jaapanis lõplikult joon alla tõmmatakse, leidis ta aga aega korraks ka kodumaal käia – eelkõige selleks, et jaapanlastele Eestit tutvustada.

«Päris lõplikult ma veel tagasi ei tulnud, see on rohkem kiirvisiit. Juba järgmisel nädalal lähen tagasi ja see praegune reis on rohkem mõeldud Jaapani delegatsioonile – näitan neile Eestit ja oma kodukohta lähemalt. Ülejäänud delegatsioon saabub homme, aga üks mees tuli juba täna koos minuga. Ei teagi, ta vist saadeti mind kontrollima,» selgitas Höövelson naerdes oma saatja kohta, kes eile koos temaga Tallinna lennujaama saabus.

Endise profisumomaadleja rõõmsast olekust ei õhku kübetki kahetsust või kõhklust oma otsuse suhtes, mis 28-aastaselt tema sportlaskarjääri lõpetas.

«Olen sellest eluetapist lahti lasknud. Oli, mis oli,» kinnitas Höövelson rahulolevalt. «Oma otsuse suhtes mul kõhklusi ei ole. Lõpp hea, kõik hea. See etapp elust on läbi ja nüüd tuleb vaadata, mis edasi saab,» vaatas ta juba tulevikku.

Edasised plaanid on samas alles lahtised ning ühtegi kindlat teed endine profisportlane veel valinud ei ole.

«Ma ei ütleks «ei», kui saaks olla sumotreener. Kuni on poisse ja minust on kasu, võin muidugi aidata,» selgitas Höövelson.

«Paljud ei tea, aga sumomaadlejaks saamisel pole oluline ainult suur kere, vaid ka muud omadused, mida sageli ei nähta. Kui mina oskan neid nüansse mõne poisi juures märgata ja tema karjäärile abiks olla, siis miks mitte,» lisas Höövelson.

Kui tulevast karjääri pole endise nimega Baruto veel paika pannud, siis isiklikus elus on Höövelsonil asjad selgemad: koos abikaasa Jelenaga hakatakse pidama pereplaane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles