Legendaarne Sol Campbell lahkub rassismi tõttu kodumaalt

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sol Campbell (valges) Inglismaa koondise särgis
Sol Campbell (valges) Inglismaa koondise särgis Foto: SCANPIX

Inglismaa jalgpallikoondise viimaste kümnendite üks parimaid keskkaitsjaid Sol Campbell tunnistas intervjuus The Guardianile, et peab treeneritöö tegemiseks kodumaalt lahkuma, kuna Inglismaal on mustanahaliste inimeste suhtes jätkuvalt arhailine mõtteviis.

Campbell esindas karjääri jooksul 73 korral Inglismaa koondist ning võitis Arsenaliga kaks korda Inglismaa meistritiitli. Tippvormis Campbell oli paljude meelest maailma üks parimaid keskkaitsjaid. Nüüd tegeleb 39-aastane mees aga treeneripaberite tegemisega ning usub, et esialgu peab ta saareriigist lahkuma, kuna seal ei pruugi mustanahalisena tööd saada.

«Tahan alustada väljamaal. Enne kui inimeste hoiakud muutuvad, puuduvad siin minu jaoks võimalused. Inimesed peaksid endalt küsima, miks Inglismaal ei ole mustanahalisi jalgpallitreenereid ning miks Brian Deane pidi minema väljamaale, et saada oma võimalus. Olen rääkinud ka teiste mustanahaliste mängijatega ning nad tunnevad sama – siinsed hoiakud on arhailised. Loodan ja palvetan, et keskkond muutuks,» selgitas 2012. aastal karjääri lõpetanud mängija, kelle kodanikunimi on Sulzeer Jeremiah Campbell.

Inglismaal on kokku 93 täisprofessionaalset jalgpalliklubi, kuid vaid neljal on mustanahaline treener. Campbell tunneb, et selline suhtumine on ka koondise juures. «Ma andsin koondisele oma südame ja hinge, kuid jalgpalliliit ei aidanud mind, kui mul olid probleemid,» rääkis ta. Ta vihjas, et oli lähedal saamaks koondise abitreeneriks, kuid ootamatult muutus jalgpalliliidu huvi külmaks. Järgmisel hetkel määrati abitreeneriks aga Gary Neville. «On selge, et nad tahavad koondise juurde inimesi, kes ei tekita probleeme. See tegi haiget, kuid olen valmis edasi liikuma,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles