Nibali Kangertita ei võida, MM-kuld Costale

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uskumatu! Portugallane Rui Costa suutis kaks hispaanlast viimasel kümnel kilomeetril üle mängida, Vincenzo Nibali takkaotsa       ning krooniti maailmameistriks.
Uskumatu! Portugallane Rui Costa suutis kaks hispaanlast viimasel kümnel kilomeetril üle mängida, Vincenzo Nibali takkaotsa ning krooniti maailmameistriks. Foto: Reuters/ScanPix

Tanel Kangert ja teised eestlased ronisid poolel võistlusmaal sadulast maha. Rui Costa kavaldas hispaanlased üle.

«Täna läks nii,» teatas Tanel Kangert, olles Firenzes maanteesõidu MMil grupisõidus sadulast maha roninud, kui finišini jäi pealt saja kilomeetri. Eeldused olid head – rada viimaste aastate raskeim ja mõnusalt mägine, ilm jahe ja vihmane –, kuid paraku nappis Kangertil jõudu ja võimu. «Kehv olin. Lihtsalt kehv.» Maailmameistriks krooniti mõneti üllatuslikult portugallane Rui Costa. Kangerti meeskonna Astana esisõitja Vincenzo Nibali jäi kodus medalita, neljandaks.

Nõnda head võimalust MMil midagi korda saata ei pruugi Eesti mäerattureil niipea tulla: kümme ringi, igal ringil neli kilomeetrit lauget tõusu, siis laskumine ja kilomeeter seina, kus tuleb tagumik sadulast tõsta... Pärast eelmist pühapäeva, kuuenda kohaga lõppenud meeskonnasõitu, põrutas Kangert Hispaania-koju puhkama ja treenima, et olla grupisõiduks valmis.

Kangertil nappis jõudu

Otsustav päeva algas ebameeldiva üllatusega: taevast kallas paduvihma, temperatuur langes alla 20 soojakraadi... Ühesõnaga, vastik ja niiske. Samas on Kangert märjas ja külmas olnud kõvast puust võitleja. Ent võitlemiseks on vaja head vormi. Mida kahjuks polnud, nagu selgus.

Pärast starti löntsiti esmalt Luccast sada kilomeetrit Firenzesse. Viis meest lasi peagrupist jalga, kuid see polnud tõsine rünnak. Vihma kallas.

Firenze ringidele jõudes püsis peagrupp rahulik, ainult et märg rada muutis laskumised ohtlikuks. Üks esimesi ohvreid oli Alo Jakin: «Vihmaga oli asfalt, õigemini värvitud teemärgid, meeletult libedad. Üks pani ees käntsu, jäin seisma ja siis tuli keegi täiega selga. Kukkusin põlvili ja lohisesin mööda asfalti. Põlved puru, see pole midagi, aga ratas läks katki. Kuni uue sain, oli grupp eest läinud. Midagi polnud teha, katkestasin.»

Kangert püsis peagrupi sabas, ent teisel-kolmandal ringil tekkisid probleemid. Kukkumised lõhkusid peagruppi. Kangert paikas Gert Jõeääre vedamisel vahe kinni, ent lauge tõusu järgsetel laskumistel venis seltskond pikaks kui kummipael ning pruukis itaallastel ees pisut tempot teha, kui grupp rebenes taas kaheks. Kangert jäi teise poolde, üritas veerandsaja kaaslasega, mis üritas, kuid tulutult. Kogu kamp, kus peotäis suuri staare – Samuel Sanchez, Nicolas Roche, Chris Froome, Bradley Wiggins, Chris Horner – keeras boksi.

«Mul pole palju rääkida. Olin kehv,» tunnistas Kangert mõni minut pärast katkestamist Postimehele. «Asi polnud kukkumistes, mis ees toimusid, ega halvas ilmas. Nii külmas ei saa poolega võidelda. Sedavõrd jõudu, et püsida õiges kohas, peagrupi ees, mul polnud. Katkestanuks niisama, jäänuks kripeldama, aga täna polnud mul enamaks jõudu.»

Portugali imemees

Kangert lootis südamest, et hooaeg, millega ta üldjoontes rahule jäi, sai sellega läbi. Ent pole kindel. Hiina velotuurist õnnestus tal ära öelda. «Hea tuur muidu, mulle meeldib, aga tänavu olen läbinud Giro ja Vuelta, võistluspäevi kogunes 80 ja rohkem ning sooviksin aasta tavapärasest varem ära lõpetada. Tulla koju, puhkama. Näis, ehk pean sõitma Pariisi–Toursi klassikut, aga sinna läheksin otse peale, eelneva treeninguta.»

Samal ajal kui Kangert tulevasest puhkusest mõtles, anti Firenzes hagu. Viimasele ringile läks 42 meest ühes pundis. Algas paugutamine, rünnak rünnaku otsa, ja ühtäkki olid eest viis meest – Nibali, Costa, hispaanlased Joaquim Rodri­guez ja Alejandro Valverde ning colombialane Rigoberto Uran Uran, kes peagi rängalt kukkus. Jäi nelik.

Kümme kilomeetrit jäi sõita, kui Rodriguez läks. Nibali vedas teised järele. Siis ründas Valverde. Ja taas Rodriguez. Nibali ramm sai otsa, kuid Costa veel jõudis. Ta sai lõpusirgel Rodrigueze kätte ja pärast kassi-hiire mängu edestas hispaanlast meetri jagu. Nibali oli nii löödud ja läbi, et loobus võitlusest pronksi pärast.

26-aastane Costa pani ilusale hooajale särava punkti. Ta võitis tänavu Šveitsi velotuuri ja kaks etappi Touril ning saab järgmisel aastal kanda vikerkaarevärvides maailmameistri särki.

Rattasõidu MM

Firenze. Grupisõit, 272 km.

1. Rui Costa (Portugal) 7:25.44, 2. Joaquim Rodriguez (Hispaania) sama aeg, 3. Alejandro Valverde (Hispaania) +16, 4. Vincenzo Nibali (Itaalia) +16, 5. Andrei Grivko (Ukraina) +31, 6. Peter Sagan (Slovakkia) +34, 7. Simon Clarke (Austraalia) +34, 8. Maksim Iglinski (Kasahstan) +34, 9. Philippe Gilbert (Belgia) +34, 10. Fabian Cancellara (Šveits) +34.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles