Kadunud poeg Kruglov tõi tiitli Levadia käeulatusse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel minutil võiduvärava löönud poolkaitsja Dmitri Kruglov (paremal) kerkis Levadia kangelaseks.
Viimasel minutil võiduvärava löönud poolkaitsja Dmitri Kruglov (paremal) kerkis Levadia kangelaseks. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Levadia alistas Eesti meistriliigas dramaatiliselt Nõmme Kalju ning tegi suure sammu meistritiitli poole.

Kadunud poja tagasitulek – nii võiks pealkirjastada Dmit­ri Kruglovi naasmise Tallinna Levadia ridadesse. Suvel Eesti liigasse naasnud äärepoolkaitsja saatis eile õhtuhämaruses 90. mänguminutil palli Nõmme Kalju võrku, tõi Levadiale 2:1 võidu ja kasvatas mõõtmatult šanssi, et Levadia kroonitaks tänavu pärast nelja-aastast vaheaega taas Eesti meistriks.

«Vist oli küll Eesti klubikarjääri tähtsaim värav,» sõnas õhtu kangelane Kruglov mõned minutid pärast võiduvärava löömist tagasihoidlikult. «See võit võtab pinged maha, eelmise omavahelise mängu ju Kaljule kaotasime. Õnneks saime seekord vähemalt täismeeskonnaga lõpuni mängida!» muigas ta, viidates nädalatagusele kohtumisele, kus Levadia pidi viimased 35 minutit viibima platsil arvulises vähemuses.

Kuigi Rimo Hunt viis poolkiirel vasturünnakul oma 16. liigaväravaga Levadia juhtima – sööduandjaks vasakult äärelt ei keegi muu kui Kruglov –, siis kümmekond minutit enne lõpuvilet lõi Allan Kimbaloula väravaesisest saginast viigitabamuse. See seis tähendanuks põnevuse püsimist ning viimastel minutitel oli õhus pigem Kalju kui Levadia võiduvärav. Siis aga pääses Artur Rättel piki paremat äärejoont Kalju kaitsjate eest putku, söötis keskele Hundile ning too omakorda edasi Kruglovile, kes tulistas vasaku jalaga Vitali Telešile püüdmatult tagumisse nurka.

Kalju mängulust kadunud

«Olukord oli ilusti meie kontrolli all, aga oleks pidanud Rätteli eest selle palli kas või auti lööma,» ohkas Kalju peatreener Igor Prins viimast väravat analüüsides. «Ei ütleks, et me liiga uljaks läksime, kuid väikesed vead kaitses said saatuslikuks. Olime küll otsivam ja proovivam pool, kuid meie mäng oli rabe.»

Mitut puhku jäi just Krugloviga hätta paremkaitses mänginud 19-aastane jaapanlane Hiroki Maehara. «Jah, sealt kärises natuke palju,» nentis ka Prins. «Aga midagi pole teha, meil on praegu neli tervet kaitsjat ja kõik mängisid,» viitas ta Tihhon Šišovi ja Andres Koogase vigastustele.

Prins tõdes lisaks, et tiitlikaitsja Kalju mängurõõm on kuhugi kadunud. «Lusti väljakul ei ole, kõik meenutab natuke orjatööd. Miks? Mina ei tea – läheme õue, vaatame ülespoole, küsime kõige võimsamalt,» muigas ta mõrult. «Kõigepealt oli eurotrall, siis lasime liigas Levadiaga vahe sisse, saime nad kätte, kuid nüüd on vahe jälle viis punkti. Aga tuleb harjuda selle tempo ja rütmiga, euromängudest on vaja õppida,» ei tahtnud ta süüd tiheda graafiku kaela veeretada.

Levadia juhendaja Marko Kristal pakatas seevastu mõistagi rahulolust. «Kõik võidud on magusad, aga see ehk pisut mahlasem. Meeskond mängis lõpuni, kiitus neile selle eest. Olen poistega igas mõttes väga rahul, tegime seda, mis oli kokku lepitud. Mäng oli meie kontrolli all, sisselastud rumalavõitu värava võib panna nooruse ja rohelisuse arvele,» kiitis ta hoolealuseid.

Kristali sõnul on Kruglovi ja teise koondislase Aleksandr Dmitrijevi roll meeskonnas hindamatu. «Vaadake kas või Kruglovi tsenderduste kvaliteeti,» viitas ta. «Hooaja alguses oli meil kõige problemaatilisem vasaku ääre kaudu ründamine, nüüd käib enamik meie rünnakuid sealtkaudu.»

Autoriteedid meeskonnas

Peatreeneri sõnul on mõlemad koondislased noorematele kaaslastele autoriteedid eelkõige tänu tegudele väljakul. «Dmitrijev võiks keskväljal vabalt ka üksi mängida, tema töövõime on lihtsalt nii meeletu. Kuid Sanja headusest aru saamiseks tuleb teda pikemalt jälgida, ühe mänguga tema tugevused välja ei tule. Muidugi – meie õnn,» viitas Kristal ka põhjusele, miks Dmitrijevil ei õnnestunud suvel uut välisklubi leida.

Kas viiepunktine edu viis vooru enne meistriliiga lõppu tähendab Levadiale ka tiitlit? «Sellele ma ei vasta niikuinii! Tuleb edasi panna nii nagu seni. Hooaeg veel käib!» muigas Kristal, soovimata sündmuste käigust ette rutata. «Eks läheme ja mängime kõik mängud võidule, aga meie kätes enam asjad ei ole,» nentis Kalju kapten Alo Bärengrub.

Ka Prins tunnistas, et tiitel on pigem Levadia kaotada. «Tiitlilootuste säilitamiseks pidanuksime siit kindlasti viigi välja kraapima, nüüd pole meil enam teiste peale midagi loota. 9. november näitab, mis seis tabelis on,» viitas ta hooaja lõpuvoorule.

Kaljul seisab laupäeval kodumurul ees järgmine suur duell igipõlise rivaali FC Floraga, Levadia sõidab aga külla Sillamäe Kalevile. Viimast kohtumist on võimalik otsepildi vahendusel jälgida Postimehe veebilehelt. Kaarte võib segada ka Levadia ja Flora omavaheline kohtumine ülejärgmises voorus.

Ülejäänud kahes eilses kohtumises võttis võidupunktid FC Flora, alistades 2:0 Narva Transi. Flora väravad lõid viimase kümne mänguminuti jooksul Lamin Suma ja Albert Prosa. Ühtlasi kerkis Flora sellega tabelis kolmandaks, kuid neil on peakonkurendist Sillamäest mäng rohkem peetud. Tartu Tammeka oli koduplatsil eelviimase minutini võiduseisus Infoneti vastu, kuid Konstantin Nahki täpse karistuslöögi järel tuli leppida 1:1 viigiga.

Eesti meistriliiga

31. voor: Tallinna Levadia – Nõmme Kalju 2:1 (65. Hunt, 90. Kruglov – 79. Kimbaloula), FC Flora – Narva Trans 2:0 (81. Suma, 86. Prosa), Tartu Tammeka – Infonet (60. Mbongou – 89. Nahk)

Tabeliseis: 1. Levadia 76 punkti, 2. Kalju 71, 3. Flora 61, 4. Sillamäe 60, 5. Paide 41, 6. Infonet 35, 7. Tallinna Kalev 28, 8. Narva Trans 27, 9. Tammeka 26, 10. Kuressaare 11

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles