Zabojev: olen Eesti nimel valmis Venemaa kodakondsusest loobuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev teenisid olümpiapääsme, ent noorte saatus on lahtine.
Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev teenisid olümpiapääsme, ent noorte saatus on lahtine. Foto: Liis Treimann

«Kui ma saaksin olümpiamängude jaoks Eesti kodakondsuse, poleks see minu jaoks oluline mitte ainult spordi, vaid terve elukorralduse mõttes,» ütles Venemaa kodakondsusega Aleksandr Zabojev. Alles möödunud nädala lõpus Oberstdorfis toimunud olümpia valikvõistlusel koos Natalja Zabijakoga Eestile paarissõidu olümpiapääsme võitnud Zabojev ei saa Sotši olümpiale sõitmises kindel olla enne, kui Eesti riik on otsustanud, kas anda noormehele Eesti kodakondsus või mitte.

Kultuuriministeeriumis sporti kureeriv asekantsler Tõnu Seil ja EOK peasekretär Siim Sukles kinnitasid eile nagu ühest suust, et Zabojevile kodakondsuse andmisest on raske rääkida, kuna uisuliidult pole kummalegi saabunud veel ühtegi avaldust.

«Oleme uisuliidu inimestega seda teemat vaid jutu tasandil arutanud,» möönis Sukles, ent andis mõista, et eriteenete eest kodakondsuse saamine näib ebatõenäoline. «Eesti valitsus pole eriteenete eest andnud kodakondsust juba kolm aastat,» nentis ta. «Kui Zabojev tõesti tahab kodakondsust, siis on tal ju võimalus järgmiste aastate jooksul EM- ja MM-võistlustel end näidata. Nendel võistlustel saab ta ju Eestit esindada. Võib-olla on siis suurem tõenäosus kodakondsust saada.»

«Jah, mina olen valmis oma Venemaa kodakondsusest loobuma,» andis Zabojev ise mõista, et ta sooviks igal juhul Eestit olümpiamängudel esindada. «Siis saaksin treeneriga pikemaks ajaks siia tulla ja vaadata, mis elu toob, sest kindlasti ei tahaks ma kodakondsust vahetada ainult olümpiamängude pärast,» kinnitas Zabojev, et plaaniks ka oma tuleviku Eestiga siduda.

Sukles lisas, et kodakondsuse vahetamine on nii tõsine teema, et tark ei hakka selles küsimuses tormama. Hoiatavad näited on varnast võtta: sportlastest on neile pakutud kodakondsusest viimasel hetkel loobunud venelannast kõrgushüppaja Tatjana Kivimägi ja ameeriklannast jäätantsija Caitlin Mallory.

Eesti Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul polnud seni mõtet kodakondsuse kohta avaldust teha – olümpiapilet võideti ju alles viimasel katsevõistlusel. «Nüüd oleme Aleksandriga sellel teemal põhjalikult vestelnud ja arutanud asja ka tema perekonnaga. Kolmapäeval rääkisime sellest ka uisuliidu juhatuses ja otsustasime, et talle tasub kodakondsust taotleda,» rääkis Kuura. «Ta jääb veel paariks päevaks Eestisse ja selle ajaga koostame kõik vajalikud paberid.»

Kuura möönis, et EOK juhid suhtusid nende soovi ettevaatlikult, kuid samas lootis ta suurt abi uisuliidu presidendilt Edgar Savisaarelt, kes peaks Zabojevi küsimuses kohtuma EOK presidendi Neinar Seliga.

Erinevalt paarissõitjatest on oluliselt selgem naiste üksiksõitja Jelena Glebova saatus, kes kindlustas endale olümpiapileti Kanadas toimunud MMi 16. kohaga. Järgnevatel kuudel ootab Glebovat ees mitu suurvõistlust, ent neiu kinnitusel sätitakse vormi siiski Sotši mängude jaoks.

«Novembris on üks rahvusvaheline võistlus Itaalias Meranos, seejärel universiaad samuti Itaalias, siis jaanuaris EM, millele järgnevad olümpiamängud ja siis MM,» loetles Glebova. «Detsembrist märtsini on kõige tähtsam periood. Selle ajal kogume muudkui energiat ja siis lõpuks peaks selle pealt tulema plahvatus,» ennustas Glebova hooaja tippvormi just olümpia ajaks.

Sotši olümpiamängud toimuvad 7.–23. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles