Suusameeste imetrikk – eikuskilt hüpati poodiumile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poodiumi teisele astmele tõusnud Andrus Veerpalul (vasakul) ei jäänud muud üle, kui võidumeest Lukáš Bauerit õnnileda. Tšehhi ees oli eestlane seekord võimetu.
Poodiumi teisele astmele tõusnud Andrus Veerpalul (vasakul) ei jäänud muud üle, kui võidumeest Lukáš Bauerit õnnileda. Tšehhi ees oli eestlane seekord võimetu. Foto: Raigo Pajula

Andrus Veerpalu ja Jaak Mae Otepää MK-etapi poodiumikohtadest tähtsam on see, et 15 km klassikasõidus jäi kaotus ala valitsejale tšehh Lukáš Bauerile ootamatult väikseks. 


Selles, et hõreda koosseisuga võistluse võidab just Bauer, polnud Eesti koondise peatreeneri Mati Alaveri arvamusele tuginedes vaja kahelda – vaid nädal varem Tour de Skil võidutsenud mees on lihtsalt nii võimas. Kui aga enne võistlust pidas Alaver oma parimatele hoolealustele sobilikuks kaotuseks 40 sekundit, võib Veerpalu tulemust nimetada selgeks plaaniületuseks.



Hoolealuste kõrged kohad polnud Alaverile üllatus. Asjade positiivset seisu võis välja lugeda juba Alaveri olekust, laupäeval ta aga tunnistas, et uskus Veerpalu ja Mae valmidust võidelda kõrgete kohtade eest.



Korraldajate hinnangul külastas Otepää võistlust kahe päevaga kuni paarkümmend tuhat inimest ning nende võimas ergutuskoor andis Veerpalule sellise hoo, et lõpuks kaotas ta Bauerile 16,9 sekundit.



Kas vanameister paugutas liiga vara? Olümpia 50 km klassikadistantsini jääb ju rohkem kui kuu… Veerpalu ja Alaver uskusid siiski, et tegemist pole veel tippvormiga. «Loodan, et vormi parandamiseks on varu. Aga ma ei oska ju ette näha, mis lähiajal juhtuma hakkab,» nentis Veerpalu ning lisas, et treeninguid tuleb jätkata harjumuspärases rütmis.



Veerpalule ja Maele oli tänavune hooaeg möödunud siiani tagasihoidlikult. Olümpiavõitja Veerpalu kontos oli küll paar MK-sarja punktikohta, kuid korralikult pildile polnud mahtunud temagi. Kui siia lisada pidevad arutlused teemal, kas eestlastel on üldse võimalik Vancouveri ühisstardist klassikadistantsil midagi korda saata, polnud suusa­meeste enesekindlusega kaugeltki kõik parimas korras.



Laupäeval oli aga Eesti vanameistritel põhjust naeratada. «Olen seekordse võistlusega väga rahul. Kõiki tugevamaid polnud küll kohal, kuid Baueriga oli end hea võrrelda,» nentis Veerpalu. «Midagi hullu polnuks ka siis, kui meie vahele oleks mahtunud paar võistlejat. Tähtis oli see, et kaotus võitjale polnud suur.»



Kaks hooaega poodiumi vaid eemalt seiranud, ent laupäeval kolmandana lõpetanud Mae vajus oma viimast medalikohta meenutades pikaks ajaks mõttesse. «Jah – ei mäletagi hästi. Viimati vist olin esikolmikus kaks aastat tagasi siinsamas. Aga mida aasta edasi, seda rohkem rõõmu poodiumikoht valmistab,» nentis Mae, keda nii mõnigi julges juba mahagi kanda.



Seda enam, et mehe tänavuse hooaja algus MK-sarjas – 39., 51., 54. ja 84. koht – oli kõike muud kui rõõmustav. Laupäeval vajutas ta kiibitsejate suud aga suure pauguga lukku. «Suutsin, jah, üle pika aja ühe hea sõidu teha,» sõnas Bauerile 41,6 sekundit kaotanud Mae tagasihoidlikult naeratades. «Olud sobisid mulle väga hästi. Täna poleks kuskilt midagi juurde võtta olnud. Andsin endast kõik.»



Mae tõdes, et enne võistlust pelgas ta eelkõige külma ilma. Kardetud 15 külmakraadi asemel valitses Otepääl õnneks paar pügalat kõrgem temperatuur. «–15 kraadiga on minusugusel mehel juba keeruline sõita. Ma pole külma ilmaga kunagi eriti hästi esinenud,» nentis ta.



Mae sõnul olid just kodurajad need, mis võidule palju kaasa aitasid. Loomulikult ka ennastsalgavalt ergutanud publik ja suurepärased suusad. «Tunneme siin ju peaaegu iga sentimeetrit ja üllatusi pole. Rajal oli kohe kodune tunne – seda enam, et hooldemehed olid teinud väga head suusad. Nendega oli seda valu hea nautida,» nentis ta. Määrdemeestele jagus kiidusõnu ka Veerpalul. «Sain sõita oma sõitu,» märkis ta.



Üks on aga kindel, Otepää MK-etapi 2. ja 3. koht andsid Veerpalule ja Maele kamaluga enesekindlust. Nad nägid, et suudavad maailma paremikuga ikka veel võidu sõita. Nägid, et Vancouveri olümpiale vaadates liigub kõik plaanipäraselt.



«Positiivse emotsiooni pealt on lihtsam jätkata. Vancouveriks andis see kindlasti tubli annuse lisamotivatsiooni,» jätkas Mae, kes tõdes, et see olümpia jääb tema viimaseks. Seda, et ta järgmisel aastal Holmenkolleni MMil starti tuleb, ta aga ei välistanud. «Ma arvan, et ei ole mõtet ette mõelda. Praegu keskendun sellele hooajale,» lisas ta siiski.



Järgmised kaks nädalat harjutavad Veerpalu ja Mae kodusel Otepääl, seejärel sõidavad kaheks nädalaks Davosi laagrisse. Veerpalu osaleb jaanuari lõpus Eesti meistrivõistluste suusavahetusega sõidus, Mae proovib rammu Itaalias Marcialonga 50 km maratonil.



Vanameistrite rõõmupeo kõrval on Eesti suusakoondise treeneritel ka rohkelt mõtlemisainet – Aivar Rehemaa püsib jätkuvalt alavormis. Laupäeval oli ta küll 19., kuid kaotas võitjale 1.44. «Aivari üldnimetus on väsimus. Näeme alles olümpial, kas ta suudab sellest välja tulla,» tõdes Alaver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles