Kas Musting jätkab peatreenerina?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmer Musting (vasakul) ja Ain Pinnonen jätkavad käsipallikoondise eesotsas ka järgmises valiktsüklis
Kalmer Musting (vasakul) ja Ain Pinnonen jätkavad käsipallikoondise eesotsas ka järgmises valiktsüklis Foto: Sille Annuk

Koos 2010. aasta MM-valikturniiriga lõppes leping ka käsipalli rahvusmeeskonna peatreeneril Kalmer Mustingul. Mees jäi tulevikku puudutavale küsimusele vastates napisõnaliseks.



Käsipallikoondis alistas Hasseltis toimunud MM-turniiri avamängus võõrustaja Belgia 30:20, kuid kaotas edasipääsu otsustavas kohtumises Hollandile napilt 21:22. Tulpidemaa esindus sai Belgiast jagu 29:17 ja jõudis play-off’i.



Kuna fännidel ei õnnestunud dramaatilist mängu oma silmaga näha, siis palun kirjeldage, missuguse taktikaga Eesti Hollandi vastu läks.


Hollandi vastu kasutasime viis-üks, teisel poolajal vahepeal ka kuus-null kaitset ja selleks puhuks lisasin koosseisu Mario Karuse. See toimis. Rünnakul tõin sisse Siivo Soku, kuid suurt kasu temast polnud. Kartsin Hollandi paremäärt, Lemgos leiba teenivat Mark Schmetzi, kuid kummadki nurgad meile palju pahandust ei teinud. Rünnakul kasutasin alguses mängujuhina Mait Patraili, kelle kõrval tegutsesid Janar Mägi ja Dener Jaanimaa. Esimesed 25 minutit see asetus õigustas.



Juhtisite avapoolajal 8:6, kuid hollandlased said siis viis vastuseta väravat. Miks mõõn tekkis?


Tagamängijate koostöö ei toiminud enam. Saime järjest kaks kaheminutilist karistust ja jäime vähemusse. Suureks probleemiks olid pallikaotused.



Eesti kaotas poolaja 9:11, kuid teise poolaja keskel jõudsite viigini 15:15. Ometi ei suutnud Eesti ette rebida ja hoopis Holland viskas kolm väravat järjest. Kas see võis olla murranguhetk?


Kindlasti. Holland mängis pikka aega vähemuses ja viigini jõudes tekkis lootus, et tuleb ära. Kuid kaotasime mitu korda palli ja Holland sai kiirrünnakutest kergeid väravaid.



Lõpu eel oli Eesti kaotusseisus 20:22. Mait Patrail vähendas 27. minutil vahe minimaalseks – 21:22 – ning Eestil oli viimasel rünnakul aega umbes pool minutit. Mida plaan ette nägi ja kas seda õnnestus täita?


Kahjuks polnud mul võimalik võtta time-out’i. Tagantjärele tarkusena pidanuksin ükskõik mil moel pisikese pausi tekitama, et saanuks poistele paar sõna öelda. Esmalt üritas läbi murda Janar Mägi. Mitte just kõige mugavamal positsioonil jõudis viskeni Patrail, kuid väravavaht tõrjus. Holland istus viimased viis minutit kuival, paraku ei suutnud me seda ära kasutada. Kaotasime hoopis kahel rünnakul järjest palli.



MM-valiksarja lõpptulemuse üle pole põhjust nuriseda, sest kunagi varem pole Eesti play-off’i pääsemisele nii lähedal olnud. Kas koondis mängis oma taseme välja?


Eriti kõva on areng olnud kaitses, kuid rünnakul ei kasutanud me oma potentsiaali ära. Patraililt ja Mägilt ootasin rünnakul suuremat panust. Marius Aleksejev kinnitas kuulumist Euroopa tippväravavahtide hulka. Tulevikus loodan, et ääremängijad suudavad ka tagant rohkem väravaid visata. Kokkuvõttes on hinnang hea.



Paaril varasemal aastal on Patrail kerkinud ülekaalukalt meeskonna resultatiivseimaks. Hollandi vastu viskas ta viis väravat, neist kaks 7 meetri karistusvisetest. Ootasite temalt suuremat panust?

Kui välja arvata esimene kontrollmäng Luksemburgi vastu, kus Patrail viskas 15 väravat, siis sellist sära nagu Põlva Servitis või juunioride koondises ma temas ei näinud. Vähene resultatiivsus võib olla tingitud sellest, et Patraili roll kaitses on tõusnud ja ta viibis Hollandi vastu platsil 60 minutit.



Ääremängijate arvele jäi kohtumises Hollandiga kokku viis ja joonemängijatele kolm tabamust. Rahuldab see suhe teid?


Joonemängijate panusega jäin väga rahule. Tandem Marius Lepp – Jaan Kauge tegutses kaitses väga hästi. Võtsin Kauge koondisse eelkõige Lepa asendajaks, kuid nägin temas kaitses suurt potentsiaali.



Usutluses Vikerraadiole mainisite, et tagaliini tuleb noorendada. Palun täpsustage, sest kõigi sel positsioonil tegutsevate pallurite vanus jääb alla 30 eluaasta!


Sõna «noorenduskuur» oli natukene vale. Mul pole kavas kedagi välja tõrjuda, vaid anda ka noorematele võimalus end näidata. Mängujuhis Uku-Tanel Laastus on sisu, vasakukäeline pommitaja Marko Slatisnovski võib õige pea koondisele kasulik olla.



Viimases EM-valiksarjas Belgiaga võõrsil kohtudes majutati Eesti koondis tillukestesse kuue magamiskohaga tubadesse, kusjuures öö tuli veeta naridel. Kuidas nüüd heaoluühiskond eestlasi võõrustas?


Kõik oli eeskujulik.



MM-valiksarjaga sai läbi ka teie leping koondise peatreenerina. Kas olete selle pikendamisest huvitatud?


Mõtted vajavad laagerdamist ja praegu jään vastuse võlgu. Mitme ameti ühendamine pole kerge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles