Armstrong püüab kaheksandat Touri võitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias toimunud Tour Down Underi velotuuril oli Lance Armstrong vaieldamatult populaarseim  jalgrattur.
Austraalias toimunud Tour Down Underi velotuuril oli Lance Armstrong vaieldamatult populaarseim jalgrattur. Foto: AFP / Scanpix

Vanuse poolest viienda kümne lävel seisev jalgrattur Lance Armstrong ei anna endale armu. Suvel alustab ta jahti kaheksandale Tour de France’i võidule. Kas ameeriklase suur unistus täitub?



«Olen 38-aastane ja oleks vastutustundetu meeskonda enda ümber ehitada. Tour de France’il panustame Levi Leipheimerile ja Andreas Klödenile.»

Need olid RadioShacki meeskonna ellukutsuja Armstrongi sõnad detsembri alguses, kui temalt päriti järgmise Touri eesmärkide kohta.

Eelmisel nädalal ajas Armstrong juba teist juttu ega varjanud, et soovib heidelda kaheksanda Touri üldvõidu nimel. Hispaania ajaleht Marca tundis huvi, kas tiitlikaitsja Alberto Contador peaks uudist kuuldes värisema.

«Kui mina oleksin Contador, siis ma Lance’i ei kardaks,» määris Armstrong mullusele tiimikaaslasele Astanast mett mokale. «Contador on väga piiratud mõtlemisega. Kogu tema elu keerleb ainult rattasõidu ümber.»

Viimase Touri kolmandana lõpetanud Armstrongi sõnul sobib tänavune tehnilisem rada ja eeldatavalt rahulikum õhkkond talle paremini. Lisaks lubas vanameister tulla starti paremas vormis.

«Eelmisel aastal nägi mu keha välja rohkem ujuja kui ratturi oma,» heitis Eesti legendist Jaan Kirsipuust kaks aastat noorem Armstrong enda üle nalja. «Olen jõusaalist eemale hoidnud ja lihasmassi kaotanud. Tunnen rõõmu, et saan jälle maksimaalsel tasemel sõita. Mullu jäi mu ettevalmistus Contadori ja Andy Schlecki omale alla.»

RadioShacki spordidirektor Johan Bruyneel kinnitas Austraalias lõppenud Tour Down Underi 25. lõpetanud kuulsaima tegevratturi sõnu.

«Inimesed näevad palju väiksemat Armstrongi. Suurima muutuse on läbi teinud tema ülakeha,» lisas Armstrongil seitset Touri võitu sepistada aidanud Bruyneel CNNile.

«Tippspordist loobudes tahtis Armstrong püsida vormis ja harrastas erinevaid spordialasid. Üheks tema lemmikuks kujunes jõusaal, mis annab suurepärase keha, et rannas pilke püüda, kuid rattasõidule see hästi ei mõju.»

Suurimat varu näeb 1996. aastal munandivähi seljatanud ja mullu suvel loomulikul viisil neljandat korda isaks saanu – elukaaslane Anna Hansen tõi ilmale poisslapse – temposõidus.

«Minu sõidustiil saab olema konservatiivsem. Võib isegi öelda, et igavam, kuid see sobib mulle rohkem,» täpsustas Texase osariigi kodanik, kes soovib hooaja võitude arve avada enne Touri.

Intriigideta ei möödu ükski Tour ja juba võib väita, et erandit ei sünni ka seekord. Psühholoogilist võitlust alustas Armstrong juba eelmise hooaja lõppedes, kui meelitas Astanast RadioShacki tavaliselt Contadoriga hotellituba jaganud Sergio Paulinho.

Kasahstani meeskonnast Astanast lahkunud ning USA elektroonikakompanii nime kandva tiimi loonud Armstrong tunneb end esinumbri ja tõelise liidrina nagu kala vees.

«Oleme sponsoriga lähedastest suhetes ja arutame asju üheskoos. Midagi sellist Astanas polnud. Tegemist on minu meeskonnaga. Eelmisel aastal mul säärast tunnet polnud. Ainsad kasahhid, kellega ma elus rääkinud olen, olid Astana ratturid,» märkis Armstrong.

Intervjuu lõpus valas Marca õli tulle, küsides Armstrongilt, miks too Belgia meedias Hispaania ajalehte Contadorile pugemises süüdistas.

«Mõistan, et Hispaanias on kangelased kaitstud. Ameerikas oli sama lugu Tiger Woodsi ja Itaalias Marco Pantaniga, kuid Touri ajal häiris mind, et Marca kirjutas valet. Lugesin artikleid ega mõistnud nende sisu. Ka Miguel Induraini ümbritses omal ajal kaitsekilp, kuid keegi ei rääkinud midagi sellist,» vastas Armstrong.

Kahe gigandi sõnasõjas ei näinud midagi halba rahvusvahelise alaliidu president Pat McQuaid.

«Mõlemad mehed vaatavad asju oma mätta otsast ja selline konkurentide töötlemine on rattasporti kogu aeg saatnud. See toob alale ainult kasu,» ütles kolm aastat tagasi Eestis käinud McQuaid CNNile.

Taaramäe: Armstrong nägi piltidel välja nagu kulturist

Lance Armstrongi oma iidoliks pidav Rein Taaramäe peab tänavuse Tour de France’i favoriidiks hispaanlasest tiitlikaitsjat Alberto Contadori.

«Võimalik, et Armstrong on paremas vormis kui eelmisel aastal, kuid raha ma tema peale panna ei julgeks,» üles Cofidise meeskonnaga Lõuna-Prantsusmaal St. Aygulfis treeninglaagris viibiv Taaramäe.

«Aasta tagasi ilmusid Prantsusmaa rattaspordiajakirjas Armstrongi jõusaalis tehtud pildid. Ta nägi välja nagu kulturist,» jätkas 22-aastane eestlane. «Contador on teinud temposõidus suure arenguhüppe. Armstrongi võimalusi võivad suurendada Hollandis ja Belgias peetavad esimesed etapid. Ta on nahaalsem ning suudab küljetuulega võideldes ja munakiviteedel sõites paremini grupi eesotsas püsida.

Tõenäoliselt tänavu esimest korda Touril startiva Taaramäe sõnul oli kohe alguses selge, et Armstrong hakkab RadioShackis esimest viiulit mängima.

«Armstrongi kasuks räägib oskus hästi vaimset pinget taluda,» lisas valitsev Eesti meister grupi- ja temposõidus. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles