Suusamäärde valimine on keeruline kunst

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harrastussuusataja Mart Kelk määrib suusad üle enne igat trenni. Sel talvel on suusarõõme aga külma ilma tõttu tavapärasest vähemaks jäänud.
Harrastussuusataja Mart Kelk määrib suusad üle enne igat trenni. Sel talvel on suusarõõme aga külma ilma tõttu tavapärasest vähemaks jäänud. Foto: Sille Annuk

Eestlased teavad une pealt, et kui mõnel tippsuusatajal võistlustel halvasti läheb, siis tihtipeale on ikka vale määre kehvas minekus süüdi.


Kui aga terve hooldusmeeskond ei suuda valida õiget, ilmaoludele vastavat määret, kuidas peaks sellega hakkama saama pühapäevasõitja, kes kord nädalas suusad alla paneb?

Mart Kelk on keskmine harrastussuusataja. Kolmel korral on käinud maratoni sõitmas, lisaks ka mõnel vaba-raja-sõidul, sõidab klassikat. Oma suuski määrib ta alati ise.

Alati ei õnnestu


Määrded said valitud selle järgi, mida müüja poes soovitas ja mis olid rahakotile sõbralikumad. Kapis on tal pidamismäärdeid ja -kliistreid 5-6, libisemiseks veel paar. Kõik on erinevatele temperatuurivahemikele, tooted kannavad nimesid Swix ja Rode.

Määrimist vajavad suusad enne igat sõitu. «Kui ilma määrdeta sõita, siis ainult paaristõugetega, aga näiteks Tartus dendropargi rajal pole ilma pidamismäärdeta mõtet sõita,» arvab noormees.

Vaatamata rohketele katsetamistele ja proovimistele ei ole tulemus aga alati just see, mida oodatud.

Kõige keerulisem on siis, kui temperatuur on nulli ümber – siis on raske pidama ja libisema saada. Lisaks temperatuurile oleneb määrde sobivus ka lume struktuurist – kas see on äsja sadanud või vana – ja veel mitmest pisiasjast.

Lõunakeskuse Hawaii Ex­pressi müügispetsialist Toomas Mägi rääkis, et määrde valik oleneb eelkõige suusast ja sõidustiilist. Klassika jaoks on omad, uisustiili jaoks omad määrded. Järgmisena on oluline, millise suusaga sõidad.

Näiteks kui osta kõige lihtsamad ja odavamad suusad selleks, et mõned korrad kuus sõita, siis ei ole vaja profes­sio­naa­li­de­le mõeldud määrdeid.

«Kui on kõige lihtsam suusk, siis me soovitame universaalseid kreemmäärdeid nii pidamiseks kui libisemiseks,» ütles Toomas Mägi.

Pidamismäärete hinnad on 70–170 krooni, libisemismäärdeid võib saada ka kuni 2000 krooni eest.

Vii asjatundjatele


Kõige lihtsam on muidugi viia oma suusad hooldusesse asjatundjate juurde. Kui töölisel midagi muud ees ei ole, siis saab kasutuskõlblikud suusad tagasi poole kuni pooleteise tunni pärast, olenevalt sellest, kui keerukas töö on.

Igapäevane määrimisteenus võib aga kulukaks minna. Näiteks Hawaii Expressis maksab kõige lihtsam määrimine uisusõiduks 80 krooni.

Kindlasti võiks asjatundjate teha jätta aga need määrimised, mille jaoks on vaja triikraudu, traatharju ja muud sellist, mida koju osta oleks liiga kulukas. «Selleks peab päris tõsine huviline olema, et kõik endale kokku osta,» ütles Mägi.

Suuskade hooldus
• Hoia suusad mustusest, määrdejääkidest jms puhtana.
• Hoiusta suuski kuivas kohas toatemperatuuril, eemal otsesest päevavalgusest.
• Kui hoiustad suuski või võtad need reisile, siis kata suusapõhjad parafiinikihiga (v.a pidamisalad) ja kinnita suusapõhjad vastamisi. See kaitseb mehaaniliste vigastuste eest.
• Kasutada alati suusakinnitusi või teipi.
• Kasuta suuskade hoiustamisel või transpordil suusakotti, mis kaitseb suuski välismõjude eest.
• Ära kunagi torka suuski lumme seisma, see kahjustab suusaotsi ja laminaadikihid võivad liimist lahti tulla.
• Väldi lumevabadel aladel suusatamist, võta suusad jalast.
• Pärast sõitmist kuivata suusad pehme lapiga liigsest veest.
• Määri suuski regulaarselt.
Allikas: Rain Jaaksoo, murdmaasuuskade hoolduse juhend

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles