Poomi jälgedes astuv Aksalu kasutas ära esimese võimaluse

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Aksalu uue klubi värvides.
Mihkel Aksalu uue klubi värvides. Foto: sufc.co.uk

Mihkel Aksalu jätkas Eesti jalgpallurite viimase aja head tava ning siirdus tugevasse välisklubisse. Aksalust sai teine eestlasest väravavaht, kes sõlmis lepingu Inglismaa võistkonnaga.



25-aastane Aksalu, kes käis Sheffield Unitedi juures esimest korda testimisel juba detsembris ning teist korda väisas Inglismaad jaanuari esimeses pooles, lõi eile inglastega lõpuks käed. Väravavaht jääb sõlmitud kokkuleppe alusel Sheffieldi kaheks ja pooleks aastaks.



«Tulin siia lepingut teenima ja see õnnestus. See oli minu jaoks esimene proov suures klubis ja õnnestus kohe kontraht saada. Seega võib rahule jääda,» rääkis Aksalu, kes hakkab Inglismaa esiliigasse kuuluvas klubis kandma särki number 30.


Kui esimese testinädala järel soovis Sheffield Aksalut veel näha, siis teine Inglismaal veedetud periood kujunes ülimalt kehva ilma tõttu oodatust pikemaks.



Otsustavaks teguriks lepingu sõlmimise juures sai õnnestunud kontrollkohtumine, mis peeti Inglismaal valitsenud ekstreemsete ilmastikuolude tõttu plaanitust hiljem. Aksalu hoidis selles matšis 45 minuti jooksul oma puuri puhtana.



Edukas kontrollmäng


«Mängisime Newcastle’i vastu. Olin väljakul esimese poolaja ning võitsime selle 2:0. Teisel kolmveerandtunnil oli väravasuul teine mees ja siis jäi seisuks 2:1 ehk kokku võitsime 4:1,» sõnas Aksalu. «Minu töö oli sellega tehtud. Klubi soovis mind palgata, kuid lepingu sõlmimine seisis muude asjade taga.»



Samas tunnistas väravavaht, et päris kindlalt ta ennast alati siiski ei tundnud: «Jalgpallis ei ole miski selge enne, kui paberil on allkirjad all.»



Kuna Inglismaa esiliigas käib hooaeg täie hooga, siis esialgu jääb puurilukk jalgpalli sünnimaale ja Eestisse tagasi ei tule.



«Jään siia niikauaks, kui järgmine koondisemäng tuleb. Siis saan arvatavasti esimest korda koju,» lisas Aksalu.



Mänguminutite eest peab Aksalu Sheffieldis võitlema hakkama Mark Bunni ja Ian Bennettiga, kellest esimene kannab esiväravavahi rolli.



«Kuna hooaeg lõppes mul juba tükk aega tagasi, siis pean ennast kõigepealt korralikku konditsiooni viima,» selgitas puurilukk. «Tuleb palju tööd teha ja siin jalg korralikult maha saada.»



Aksalu endine tööandja FC Flora säilitas 25 protsenti väravavahi mängijaõigustest, tehingu üleminekusummaks oli aga 180 000 Inglise naela (umbes 3,2 miljonit Eesti krooni).



«On sümboolne ja tähtis, et pool aastat pärast Mart Poomi mängijakarjääri lõppu on meil taas väravavaht maailma kõige tuntumas jalgpalliliigas,» ütles FC Flora president Aivar Pohlak üleminekut kommenteerides. «Väravavahi karjäär erineb väljakumängija omast ja seepärast on meil vähemalt lootus oodata sellest üleminekust enamatki – Poomi sissetallatud rajal on kindlasti mõnevõrra lihtsam kõndida.»



Uus juhendaja kiidab


Mäletatavasti alustas Poom oma Inglismaa-karjääri 1994. aastal, tema esimeseks peatuspaigaks oli Portsmouth.



Sheffield Unitedi juhendaja Kevin Blackwell kirjutas klubi kodulehel, et peab Aksalut andekaks mängijaks.



«Ta on üks paremaid testimisel käinud väravavahte,» kiitis  Blackwell. «See on tema jaoks suurepärane võimalus, kui ta jätkab enda arendamist, saab temast Eesti esiväravavaht. Loodame, et ta saab Sheffield Unitedis oma potentsiaali ära kasutada ja panna aluse oma rahvusvahelisele karjäärile.»



Viimati 2007. aasta kevadel Inglismaa meistriliigasse kuulunud Sheffield hoiab esiliigas praegu 41 punktiga 6. kohta, liider on 55 silmaga Newcastle United. Täna kohtub meeskond West Bromwich Albioniga.



«Tulin Inglismaale selleks, et aidata oma uuel klubil täita eesmärk pürgida tagasi Premiere League’i, üritan selleks anda endast parima. Isiklikel eesmärkidel ei ole praegu palju tähendust, kui meeskonnal läheb hästi, on kõigil hea, selline on ka siinse peatreeneri filosoofia,» lisas eestlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles