Neli varianti, miks Kaia Kanepi üksi jäi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Pant ja Kaia Kanepi
Enn Pant ja Kaia Kanepi Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäeva pärastlõunast kummitab Eesti spordisõpru vaid üks küsimus: mis juhtus Eesti parima tennisisti Kaia Kanepi ning tema treeneri ja toetajate vahel? Kuna keegi pole selgitusi andnud, jääb hulk ruumi spekulatsioonidele.



Postimees vestles tennise telgitaguseid hästi tundvate inimestega ning püstitas kuuldu põhjal neli versiooni, miks loobusid mänedžer Enn Pant ja treener Mait Künnap edasisest koostööst Kanepiga. 

1. Enn Pandiga seotud ettevõtted toetasid Kaia Kanepit aastas ligi kahe miljoni krooniga. Paraku oli tennisist viimastel kuudel maailma edetabelis vabalanguses. Pant nägi, et tulemust ei tule, ning tüdines raha kulutamast.

Seda teooriat toetab asjaolu, et Pant oli ühtlasi Kanepi mänedžer. Alguses võiski tippspordi lähedalt kaemine pakkuda seni ärimaailmas tiirelnud Pandile mõnusat vaheldust – sõita ühelt suurturniirilt teisele, lävida tennisemaailmas tunnustatud inimestega, peesitada Kanepi edu paistel… Mõnus.

Materiaalselt kindlustatud inimese jaoks näib see justkui unistuste elu, pakub piisavalt põnevust, ent ei nõua üleliia suurt pingutust. Paraku on hind siiski üsna soolane.

Kuid mis juhtus siis, kui edukast tennisistist sai maailma esisaja hall keskmik? Edulugude asemel tuli Pandi tiimil tegeleda ebaõnnestumiste õigustamisega, pidevad kaotused lisasid negatiivseid emotsioone ning kõik see tekitas parajat tülpimust ja rahulolematust.

Kuna Pant pole sugugi kogu ihu ja hingega spordimees, muutuski Kanepi ja tennisega tegelemine lihtsalt ebahuvitavaks. Küllap ootavad suurärimeest ees uued ja põnevamad väljakutsed.

2. Kaia Kanepi polnud rahul treener Mait Künnapiga ning soovis koostöö katkestada. Enn Pant oli aga pidevast treenerite vahetamise virvarrist tüdinenud ega lubanud sportlasel seda sammu astuda.

Seda arvamust toetab kõige rohkem fakt, et napilt kolm kuud Kanepiga töötanud Künnap jäi mänedžeri ja toetajaga ühte paati.

24-aastasel Kanepil on karjääri jooksul olnud kuus treenerit, kusjuures kahe viimase aasta jooksul on teda juhendanud koguni neli meest. Neist keegi pole pidanud vastu üle kaheksa kuu. Peale selle on Kanepi  pika perioodi harjutanud puhtalt omapäi.

Kas on võimalik, et Kanepile sattusid abilisteks ainult sobimatud treenerid? Selline ebaõnn näib väheusutav, ja kui nii oligi, näitab see sportlase võimetust valida enda ümber sobivaid inimesi. Tennises võib õpilase ja treeneri suhet võrrelda omamoodi abieluga, kui lühikese ajaga läheb neist neli kooslust lihtsalt lõhki, tuleb ehk põhjust otsida Kanepist endast.

Eesti parim tennisist pole lihtne persoon, seda väidavad kõik teda lähemalt tundvad inimesed. Märkis ju Kanepi endine mänedžer Valdo Randpere teisipäevases Õhtulehes, et kui sellised asjad pidevalt juhtuvad, tuleb vigu otsida iseendast.

Võimalik, et Pant ei soovinud järjekordse treeneri otsimise ja palkamisega tegeleda ning mõistis: lõputu treenerite vahetamine ei vii kuhugi.

3. Kaia Kanepil sai kõrini Enn Pandi kehtestatud piirangutest ja ettekirjutustest.
Mänedžeriks hakates sattus Pant võõrasse maailma ega suutnud kohaneda sellega, et erinevalt suure ettevõtte juhtimisest ei toimi seal käsin-ja-keelan-poliitika. Kanepi tegevusele kehtestati suured piirangud.

Mida aeg edasi, seda vähem lubati sportlasel meediaga suhelda, kogu asjaajamine käis raskesti kättesaadava pressesindaja Urmas Liivi kaudu, kes tagatipuks tuli isegi sportlasega intervjuule kaasa ning sekkus selle käiku. Kui aga Kanepi juhtus ajakirjanikuga vabalt vestlema, polnud vastumeelsust märgata.

Väidetavalt sekkunud Pant ka sportlase ettevalmistust puudutavatesse üksikasjadesse, määrates, kus Kanepi harjutab ja mängib. Nii võiski juhtuda, et pidevate piirangute ja keeldude maailmas elamine mõjus sportlase vaimule pärssivalt. Kui aga Kanepi hakkas esitama oma nõudmisi, lahvatas tema ja Pandi vahel lepitamatu tüli.

4. Kaia Kanepi viimaste aastate järskude kannapöörete taga seisab niiditõmbajana tema isa Jaak või keegi lähedane, laiemale üldsusele tundmatu mister X.

Jaak Kanepi on alati tütre tegemistele tulihingeliselt kaasa aidanud, ent tihti jäävad tema roll ja pädevuse piirid arusaamatuks. Ilmselt seepärast ongi levinud kuuldused, et isa mängib Kaia Kanepi otsustes kõige suuremat rolli. Kui talle näiteks treener ei meeldi, viib ta asjad niikaugele, et koostöö katkeb.

Kaia Kanepi esimene treener Tiit Kivistik meenutas Õhtulehes, et esimeste edusammude järel muutus mõni sportlasele lähedane inimene – kadus realistlik mõtlemine, mindi peast lolliks. Kuigi selle väite põhjal võiks suunata nooled just Jaak Kanepi poole, lükkas endine mänedžer Valdo Randpere selle arvamuse ümber. Tema hinnangul ei käi jutt Jaak Kanepist.
Kellest siis? Kas tõesti mõjutab Eesti ühe parima sportlase otsuseid keegi kahtlane mister X?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles