Ränk kokkupõrge hirmutas Algo Kärpi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigulda võistluse kokkupõrge lõppes Algo Kärbi jaoks õnnelikult.
Sigulda võistluse kokkupõrge lõppes Algo Kärbi jaoks õnnelikult. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel nädalavahetusel Andrus Veerpalu alistanud suusataja Algo Kärp teatas hiljuti koondise peatreenerile Mati Alaverile valusa uudise. Peatreeneri näoilme muutus, hääletoon muutus ja tuju läks uudist kuuldes nulli.



Uudis, mille Kärp Alaverile teatas, tegi peatreeneri esmalt kurvaks ja seejärel vihaseks. Tal oli seda kõike niivõrd raske mõista. «Meie oma mees oleks Algo peaaegu poolvigaseks sõitnud! Täiesti vastutustundetu tegu! Mind teeb see lihtsalt õnnetuks,» sõnas Alaver.



Lugu juhtus 3. veebruari keskpäeval. Kärp tegi parasjagu Skandinaavia karikavõistlustel soojendust, kui vastassuunast sõitis talle väiksel laskumisel otsa endine Eesti noortekoondislane, kes sellega jämedalt reegleid rikkus.



Tema nimi polegi siinkohal oluline. Oluline on hoopis see, mis toimus hiljem ühe Eesti teateneliku põhikandidaadi Kärbiga.



«Ma ei saanud alguses midagi aru. Ei suutnud reageerida. Üks hetk käis lihtsalt pauk ja olime mõlemad pikali maas,» meenutas Kärp ja lisas: «Temal purunes suusk. Minul polnud esialgu midagi viga. Valud tulid alles hiljem.»



Ja need valud panid Kärbi tõsiselt kartma. Isegi sügavalt hingamine tekitas talle kerget piina. «Öösel ärkasin selle pärast ka mitu korda üles. Paremale küljele keerates surus roided kokku ja väga valus oli,» selgitas 24-aastane viljandlane.



Esialgu ei tahtnud Kärp kõige hullematele stsenaariumidele mõeldagi. Nagu ta ise ütles: «Olen kõiksugu erinevaid ropse saanud. Seekord leidsin, et targem on mitte üle mõtlema hakata.»



Kuna valu läks ajapikku hullemaks, siis tekkisid ka kõiksugused ebameeldivad mõtted. Mis saab olümpiast? Kui tõsised on vigastused? Kas mõni luu on murdunud?



See on vaid väike osa küsimustest, mis Kärbi peas keerlesid. «Otsustasime koos peatreeneriga, et pean sõitma Tartusse arsti juurde uuringutele. Tahtsime olla kindlad, et kuskil pole murdu ega mõra,» avaldas Kärp.



Eile õhtul kella kuueks oli Kärbil uuringu vastus olemas. Ja õnneks oli see vastus, mis tõi rahu nii koondise peatreeneri kui ka Kärbi enda südamesse.



«See oli siiski õnnelik õnnetus. Midagi pole katki ja mõra ka pole. Lihtsalt sain ülitugeva põrutuse,» hingas Kärp kergendatult.



Nüüd vajab ta taastumiseks paari päeva ja puhkust. Mõnevõrra lohutab ehk see, et suusakoondislastele on ennegi sunnitud puhkus kasuks tulnud.



Kui juhtunule tagasi mõelda, läbib Kärbi keha aga ikka veel väike külmavärin. Tõsisemast vigastusest jäi puudu vaid mõnikümmend sentimeetrit.



«Ega palju rohkem polekski vaja olnud. Tema käsi jäi koos suusakepiga meie kehade vahele. See meid vist päästiski,» nentis Kärp, kelle sõnul olid meeste kiirused küllaltki mõõdukad.



Ka selle peale võib ta nüüd üksnes kergendatult hingata. «Vastasel korral oleks tagajärg märksa hullem olnud. Mine tea, mis siis juhtuda võinuks,» nentis Kärp, kes polnud sugugi mitte ainuke, kellele Sigulda võistlus vigastusega lõppes.



Ka suusasprinter Kaija Udras sai valusa vigastuse, kui kukkus veerandfinaalis ja põrutas õlga. Eilsest 10 km vabatehnikasõidust otsustas ta seetõttu loobuda. «Õlg on veel valus. Ma ei saa kätt õigesti liigutada. Aga usun, et laupäeval saan juba võistelda. Kõige hullemini õnneks ei läinud,» sõnas Udras. muigamisi.



Eesti naiste esisprinteri olümpiat see treener Kalmer Trammi sõnul siiski ohustada ei tohiks. «Midagi katki pole. Ta peab lihtsalt paar päeva puhkama,» selgitas Tramm. «Selleks nädalaks oligi plaanitud väiksem koormus. Alguses tahtsime kolm võistlust teha, aga nüüd piirdume seetõttu ühe või kahega.»



Udrase põhidistantsiks olümpial ongi klassikasprint ja vabatehnikas sõidetav paaris­sprint, kus ta koos Triin Ojastega kaasa teeb. «Triinul oli jaanuari alguses väike haigus ja seetõttu otsustasime, et kõigepealt peab ta oma põhivastupidavuse korda saama,» selgitas Tramm.



Tramm pöördub laskesuusatajate poole


Kas Ojaste ja Udras saavad ka naiste 4 x 5 km teatesõidus osaleda, pole veel kindel.



Kuna Kristina Šmigun-Vähi on öelnud, et teatesõit tema programmi ei kuulu, siis jääb koondisel üks naismurdmaasuusataja puudu.



Pole võimatu, et Tramm otsib abi koondise laskesuusatajatelt.


«Vestlen sel teemal laskesuusatajate koondise peatreeneri Hillar Zahknaga, et kedagi appi kutsuda. Kõik sõltub laskesuusatajatest ja kuidas see nende programmi sobib. Ajaliselt peaks kõik klappima,» nentis Tramm, kes näeb põhikandidaatidena Kadri Lehtlat ja Eveli Sauet.



Kristina Šmigun-Vähi osalemist teatesõidus Tramm väga reaalseks kahjuks enam ei pea. «Tema programm läheks päris tihedaks. Midagi pole teha, tuleb valida,» nentis ta. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles