Alaver hindas meeste vormi normaalseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Raigo Pajula

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver ei maali suuri õhulosse ega luba enne olümpiat maad ja ilma kokku. Küsides, kuidas ta Andrus Veerpalu ja Jaak Mae seisundit hindab, vastas ta lühidalt: «See on normaalne.»


Nagu tavaliselt, annavad Mae ja Veerpalu vormile viimase lihvi Šveitsis Davosis. Nende olümpia põhidistantsi, 50 km ühisstardist klassikasõiduni on jäänud natuke vähem kui neli nädalat.

Üleeile Eestisse põiganud Alaveri sõnul on meeste ettevalmistus kulgenud planeeritult. Laupäeval tehti korralik kolmetunnine kontrolltreening, mis samuti «normaalselt» läks. Küsimusele, kuidas ta Mae ja Veerpalu seisundit enne olümpiat hindab, vastas Alaver lühidalt ja konkreetselt: «See on normaalne.»

Rehemaa seisund hea


Mida see hinnang endas täpselt sisaldab, selgub juba 28. veebruaril, kui Vancouveri olümpial on kavas 50 km klassikat. Meestega samas laagris viibinud Aivar Rehemaa sõnul tegid Mae ja Veerpalu korralikult trenni ja tundusid silmanurgast vaadatuna heas seisus.

«Kindlasti ei ole nad halvad, Andrus ja Jaak on alati tähtsateks võistlusteks parimasse vormi jõudnud. Usun, et nii läheb ka seekord,» sõnas Rehemaa, kes ise loodab sedasama.

Eile tegi ta kontrolltreeningu, kui sõitis Otepääl kaks MK-etapi viiekilomeetrist ja kaks kolmekilomeetrist ringi. «Kui ringiaegu vaatasin, siis kiirus ei langenud. Pulssi ja enesetunnet vaadates on seisund enam-vähem. Põhjust hõisata küll pole, aga midagi väga hullu ka mitte,» sõnas Rehemaa, kelle eesmärk on Vancouveris hooaja parimaid sõite näidata.

Tõsi, väga raske see ülesanne tema jaoks ei tohiks olla. Rehemaa senised resultaadid pole talle endale põhjust rahuloluks andnud. Praegu on hooaja parimaks jäänud Tour de Ski sprindietapil saadud 16. ja Otepää MK-etapi 19. koht 15 km klassikasõidus.

Meenutuseks: mullusele MMile läks ta nädal pärast Valdidrento MK-etapil saadud 8. kohta 15 km klassikasõidus. Ootused ja lootused olid seetõttu märksa suuremad kui praegu.

«Selles mõttes on nüüd natuke kergem, et mul pole olümpiaks ülisuuri pingeid peale pandud. Samas endal on lootus suurem – et ehk tuleb olümpial lõpuks kõik välja,» sõnas Rehemaa, kelle põhilootused on seotud suusavahetusega sõiduga ning 50 km klassikasõiduga.

Tema esimese distantsi, 15 km vabatehnikasõiduni jääb vaid viis päeva. Hilise minekuga võttis ta teadlikult väikse riski. «See on tõesti natuke ohtlik – kas jõuab ajavahega kohaneda või mitte. Samas on minu põhidistantsid alles olümpia lõpu poole,» selgitas Rehemaa.

Olümpiarajad sobivad


Samasuguse riski peale läheb välja Kaspar Kokk. «Mul pole varasemalt kohanemisega raskusi olnud. Kui seisund on hea, siis ei tohiks midagi hullu olla,» sõnas Jaanus Teppani õpilane.

Kui meeste seisundi näitab kõige paremini ära olümpia ja selle kohta midagi konkreetset öelda ei saa, siis olümpiaradade kohta võib teatud järeldusi juba teha.

Alaveri hinnangul on rajad eestlaste jaoks küllaltki sobivad. 50 kilomeetrit sõidetakse kümne viiekilomeetrise ringi peal ja distants koosneb kahest erinevast viiesest. «Esimene viiene sobib eestlastele hästi – see on piisavalt raske, korralike tõusudega. Patt oleks kurta,» kirjeldas Alaver, kes saab parema ülevaate radadest juba ülehomme. «Siis sõidan rajad ise läbi ja saan parema info.»

Ka Rehemaa sõnul on rajad eestlaste jaoks üsna sobivad. Eelkõige sõltub kõik aga siiski suusatajast. «Kui ise oled mehe eest väljas, siis pole vahet, millised on rajad. Aga kui meest ennast pole, on rajad alati ebasobivad,» võttis ta olukorra kokku.

Loomulikult oleneb palju ka ilmast ja lumeoludest. Kas sajab lund või mitte, kas valitsevad pluss- või miinuskraadid, kas suusavalikuga pannakse täkkesse või mitte – need on küsimused, millele praegu ei oska keegi vastata. Õnneks tulevad vastused järgmise kolme nädala jooksul.

Teateneliku koosseis püsib lahtine

Eilseks polnud veel selge, kas kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu sõidab Vancouveri olümpia teatesõidus või mitte. Otsus langetatakse pärast Davosi lumelaagrit ehk umbes 16. veebruari paiku. «Seis on sama, mis nädal tagasi,» kinnitas koondise peatreener Mati Alaver.

Algo Kärp ja Kaspar Kokk igal juhul valmistuvad olümpiaks teadmisega, et tuleb startida ka 4 x 10 km teatesõidus. Eelkõige selleks, et otsus ei tuleks üllatusena. «Kõik sõltub sellest, kas Andrus stardib või mitte. Meie Kaspariga sõidame kohale teadmisega, et võistleme ka teates,» sõnas Kärp, kes eelmisel nädalal sai valusa põrutuse. Tema treeninguid see siiski seganud pole.

«Paar ööd pole valu tõttu küll korralikult magada saanud, aga tundub, et viimastel päevadel on asi juba paremuse poole pöördunud. Enam ei ole nii valus,» selgitas Kärp, kes plaanib startida ka Alutaguse 40 km klassikamaratonil. «Arvan, et selleks ajaks olen juba täiesti terve ja saan rahulikult võistelda,» sõnas Kärp.

Kärbiga teatenelikukoha eest võitlema hakkava Koka sõnul on olümpiaettevalmistus paanipäraselt kulgenud. «Pärast Eesti meistrivõistlusi olin viis päeva alpimajas, pärast seda olin üsna väsinud. Aga tundub, et nüüd hakkab see juba üle minema,» sõnas Kokk ja lisas: «Kõige tähtsam on see, et tervis on vastu pidanud.» (PM)

Kes sõidab mida
•    15 km vabatehnikas (15. veebruar): Aivar Rehemaa, Kaspar Kokk, Karel Tammjärv
•    Suusavahetus (20. veebruar): Rehemaa, Kokk, Tammjärv
•    50 km klassikat (28. veebruar): Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Rehemaa, Algo Kärp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles