Iraagi koondis olümpiale sõita ei saa

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpiamängud
Pekingi olümpiamängud Foto: Internet

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) võttis eile vastu otsuse keelata Iraagi koondisel Pekingi olümpiamängudel osalemine, sest Iraagi ametivõimud ei täitnud ROKi ettekirjutusi.


Kogu lugu sai alguse maikuus, kui Iraagi spordiminister Jassim Mohammed saatis laiali kohaliku olümpiakomitee ja asendas selle enda juhitud kolleegiumiga.


Selline käitumine rikkus aga ROKi määrusi, sest olümpiaharta ütleb, et kõik rahvuslikud komiteed peavad olema apoliitilised.



Juba siis ähvardas ROK Iraagi sportlasi olümpiale mitte lasta, kui kohalikud valitsusjõud tekkinud olukorda kiirelt ei lahenda.



Neljapäeva hommikul teatas Iraagi laialisaadetud olümpiakomitee peasekretär Hussein al-Amidi, et ROKi kannatus on katkenud ja Iraagi koondist Pekingis ei näe, kuna kohalik komitee heideti emaorganisatsioonist välja.



 «Hoolimata ROKi ja Aasia Olümpianõukogu viimaste kuude ühistest jõupingutustest leidmaks Iraagi ametivõimudega olukorrale positiivset lahendust, peame kahetsusega teatama, et Rahvusvahelise Olümpiakomitee täitevkomitee otsustas kõrvaldada Iraagi Olümpiakomitee endi hulgast,» seisab al-Amidile saadetud kirjas. «Me kahetseme sügavalt, et selline tulemus kahjustab Iraagi olümpialiikumist ja sporti, kuid sellise otsuse dikteerisid valitsevad asjaolud.»



Kõige valusamalt puudutab selline lahendus seitset Iraagi sportlast: sõudjate kahepaati, kahte sprinterit, üht tõstjat, üht judokat ja vibulaskurit, kellel nüüd jääb Pekingisse sõitmata.



«Iraagi sportlaste kvalifikatsioonisüsteemi ja rahvusvaheliste alaliitude kutsetega saavutatud olümpiakohad jagatakse ümber teistele Aasia Olümpianõukogusse kuuluvatele riikidele,»  seisab ROKi poolt saadetud kirjas.



Al-Amidi sõnul on tegemist ränga löögiga kogu Iraagile ja riigi rahvusvahelisele mainele.



«Mulle helistas mitu olümpiaks valmistunud sportlast, kes nutsid ja olid endast väljas,» kirjeldas meeleolu al-Amidi. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles