Ujumiskoondis annab vormile viimase lihvi Singapuri laagris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale  Andres Olvik, Martin Liivamägi, Martti Aljand ja Triin Aljand lähevad olümpiale Eesti rekordeid purustama.
Vasakult paremale Andres Olvik, Martin Liivamägi, Martti Aljand ja Triin Aljand lähevad olümpiale Eesti rekordeid purustama. Foto: Raigo Pajula

«Uju nii, nagu sa kunagi varem pole seda teinud.» Need olid õpetussõnad, mida jagas Singapuri olümpialaagri eel Triin Aljandiga tema tädi Kaire Indrikson, EMil esimese eestlannana individuaalse medali pälvinud ujuja.

«Milleks kurvastada, me saame nad juba 20 päeva pärast tagasi!» hüüatas oma poega Marttit ja tütart Triinu aastase vahe järel vaid 24 tundi näinud Riho Aljand Tallinna lennujaamas.

Kui kolmapäeval kell kolm päeval võttis ta oma tütre ja poja koos abikaasa Kajaga sealsamas vastu, siis nüüd tuli taas hüvasti jätta – ees seisis 12-päevane Singapuri olümpia ettevalmistuslaager. Sealt otse sõidetakse Pekingi olümpiale, pärast mida kaks võsukest nädalaks koju puhkama tulevad.

«Kokku oli meil küll terve ööpäev. Aga enamiku sellest pidime asju ajama,» selgitas Riho Aljand.

Abikaasa Kaja lisas: «Aga Martti ja Triin pidasid väga ilusasti vastu. Tavaliselt kui nad Ameerikast tulevad, on esimestel päevadel ikka pooluimas. Aga nüüd läksin isegi mina enne neid magama. Võimalik, et neil lööb väsimus hiljem välja.»

Nädalavahetusel Ameerikas, Texases 100 meetri liblikujumises Eesti rekordit uuendanud Triin Aljandi päevaplaan töötas kodumaal olles kui kellavärk. Eestisse saabudes ei möödunud kaht tundigi, kui ta treeningule suundus.

Pärast seda sai perekond esimest korda üle pika aja õhtusöögil üksteise seltsi nautida.

«Järgmisel hommikul tegid nad teise treeningu. Siis käisime EOKs (Eesti Olümpiakomitee – toim) asju ajamas, tulime koju pakkima ja lennuk läkski,» meenutas isa Riho Aljand. Kimbatust koos lastega olümpiale sõita Aljandil polnud. Selle oli ta juba paar aastat varem läbi mõelnud.

«Esmatähtis on, et Triinul oleks treener kaasas. Seekord on parem lahendus, kui ma kodust televiisori vahendusel võistlust jälgin, mitte ei sega oma sõna vahele,» arutles Riho Aljand, kes enim muretseb poeg Martti pärast, kes oma esimesele olümpiale läheb.

«Triin ja Martti on varemgi koos tiitlivõistlustel käinud. Teineteise lähedalolek mõjub neile võistlustel alati hästi. Aga Triin on rohkem karastunud, Marttit võib see pinge painama hakata.»

Ainukesena on ujujatest olümpiamängude A-normatiivi täitnud Triin Aljand ja Martin Liivamägi.

Nemad hüppavadki ujumiskoondise suurimate lootustena Pekingis olümpiabasseini. Triin teeb seda kohe võistluste avapäeval.

«Tahan Eesti rekordeid uuendada. Ei oska öelda, mis koha see anda võib. Aga tädi ütles, et ära medalita tagasi tule,» naljatles pea iga võistlusega oma isiklikke rekordeid parandanud Aljand.

Aljandiga läheb kaasa tema treener Steve Bultman, kes abistab ka tema venda Marttit, kes ihkab 200 meetri rinnuliujumises poolfinaali pääseda. «Kui kõik täppi läheb, siis on võimalus täiesti olemas. Näen oma senistes tulemustes veel varu,» arutles Aljand ja lisas: «Vanemad on meie üle uhked! Pinge on mõnevõrra peal, aga midagi hullu pole.»

Ka sügisel Ameerikasse tudeerima asuv Martin Liivamägi loodab oma esimestel olümpiamängudel kompleksujumises poolfinaali pääseda. «Eesmärk on Pekingis alla kahe minuti ujuda. See oleks ka Eesti rekord ja loodetavasti viiks poolfinaali,» avaldas sügisel Ameerikasse tudeerima asuv Liivamägi.

Ateena olümpial oleks 200 meetri kompleksujumises aeg alla kahe minuti finaali viinud. Ent ujumine on ala, mis areneb iga päevaga, rekordnumbrid vahetuvad tihedamalt kui mõni oma sokke vahetab. Liivamägiga läheb kaasa ka treener Urmas Jaamul, kes pärast seda võistlusstarti ameti maha paneb.

Ujumiskoondise laager kestab 12 päeva ning sealt otse sõidetakse Pekingisse. «See aeg on täiesti piisav, et kliima ja ajavööndiga kohaneda,» leidis Martti Aljand.

Juba varem Singapuri sõitnud ujumiskoondise peatreeneri Tõnu Meijeli sõnul on treeningutingimused ideaalsed. Eestlastega koos annavad oma olümpiavormile Singapuris viimase lihvi 24 riigi koondised.

Ujumiskoondis

•    Triin Aljand 50 m ja 100 m vabalt, 100 m liblikat
•    Elina Partõka, 200 m vabalt
•    Anna-Liisa Põld, 400 m kompleksi
•    Miko Mälberg, 50 m vabalt
•    Danil Haustov, 100 m vabalt
•    Vladimir Sidorkin, 200 m vabalt
•    Andres Olvik, 200 m selili
•    Martti Aljand, 100 m ja 200 m rinnuli
•    Martin Liivamägi, 200 m kompleksi
•    Tõnu Meijel, spordiala võistkonna juht
•    Urmas Jaamul, treener
•    Ernest Bultman, treener
•    Aleksandr Abel, treener 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles