Lysaceki treener: iluuisutamine ei koosne ainult neljakordsest hüppest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Pljuštšenko (keskel), tema treener Aleksei Mišin (paremal) ja koreograaf David Avdish on punkte nähes hämmingus.
Jevgeni Pljuštšenko (keskel), tema treener Aleksei Mišin (paremal) ja koreograaf David Avdish on punkte nähes hämmingus. Foto: AFP/SCANPIX

Valitseva maailmameistri Evan Lysaceki võit Vancouveri olümpiamängudel iluuisutamise meeste üksiksõidus tiitlikaitsja Jevgeni Pljuštšenko üle on tõstatanud terava küsimuse – kas ameeriklane, kes ei teinud ühtegi neljakordset hüpet, siiski vääris võitu?

Lysacek parandas oma senist vabakava rekordit ligi kaheksa punktiga, tegi kava jooksul kaheksa kolmekordset, ent ei ühtegi neljakordset hüpet, kirjutab NY Times.

24-aastane ameeriklane on varem neljakordseid hüppeid teinud küll, ent kuna tal oli jalaluu väsimusmurd, on ta praegu selle sooritamisest loobunud. Sellest hoolimata tegi ta aga Vancouveris kaks vigadeta ja rahvast võlunud kava.

Lühikava järel 0,55 punktiga Lysaceki ees juhtinud Pljuštšenko oli vabakavas palju ebakindlam kui ameeriklane, kuid siiski uskus ta, et olümpiakuld kuulub talle. Nähes oma punktisummat, oli Pljuštšenko jahmunud.

«Olin täiesti kindel, et võit on minu,» tunnistas ta. «Samas nägin, et Evan vajas seda medalit rohkem kui mina. Võib-olla sellepärast, et mul juba üks olümpiakuld on.»

«Aga ma ütlesin juba varem, et olen rahul nii teise, kolmanda kui ka isegi viienda kohaga,» lisas Pljuštšenko. «Ma ei võistelnud ju vahepeal kolm ja pool aastat, seega pole see üldse paha tulemus.»

Lysacekile tõi lõppkokkuvõttes võidu see, et ta oskas uut punktisüsteemi paremini enda kasuks töötama panna – nimelt annavad selle süsteemi järgi kava teises osas sooritatud hüpped kümme protsenti boonust.

Lysacek tegi kava esimeses pooles kolm ning teises pooles viis hüpet, Pljuštšenko aga täpselt vastupidi. Ja see andiski napi, vaid 1,31-punktilise edumaaga võidu Lysacekile. Kokku sai Lysacek 9,64 ja Pljuštšenko 7,68 boonuspunkti.

Siiski jäid Pljuštšenko ja tema treener Aleksei Mišin arvamusele, et õige võitja peaks ikka oma kavas ka neljakordseid hüppeid tegema. «No ma ei tea, olümpiavõitja ei suuda neljakordseid hüpata…» vihjas Pljuštšenko, et Lysaceki kava oli nagu lati alt läbijooksmine. «See pole ju enam meeste iluuisutamine, see on tantsimine. Võib-olla peaksimegi alale uue nime panema.»

24-aastane olümpiavõitja ei teinud venelase kommentaaridest välja. «Loeb absoluutselt iga väikene samm, mida sa jääl teed, mitte ainult hüpped,» sõnas Lysacek.

Sama meelt oli ka Lysaceki treener, 71-aastane Frank Carroll, kelle jaoks oli Lysacek alles esimene hoolealune, kes olümpialt kirkaima medali võitnud. «Praegu on tema hetk, aga loomulikult on mul ka enda üle hea meel,» muheles Carroll. «Kahtlemata Evan tõestas, et iluuisutamine ei koosne ainult neljakordsest hüppest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles