Tartu Maraton seab GPS seireseadmetele suusad alla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GPS-süsteemi on oma treeningutel kasutanud ka Eesti suusakoondis. 
Pildil GPS-süsteemiga arvuti.
GPS-süsteemi on oma treeningutel kasutanud ka Eesti suusakoondis. Pildil GPS-süsteemiga arvuti. Foto: Lauri Kulpsoo.

39. Tartu maratonil on grupp rahvasportlasi varustatud esmakordselt GPS seadmetega, mis näitavad suusataja asukohta ja võimaldavad võistlejate liikumist jälgida veebikeskkonnas.

Kuna tegemist on rahvaspordiüritustel omalaadse pilootprojektiga, siis sel korral pealtvaatajad oma lähedaste teekonda veel jälgida ei saa, vaid seda teevad SA Tartu Kiirabi töötajad.

Tartu maratoni meditsiiniteenistuse juht Andras Laugamets sõnab, et sellise tehnoloogia kasutamine spordisündmustel muudab rada läbivatele tuttavatele kaasaelamise võimalused oluliselt mugavamaks.

„Sel aastal oleme varustanud GPS seadmega väikese testgrupi soovijaid. Tehnoloogia sobivuse korral näeb peagi igaüks veebikeskkonnas seda, kuidas lähedastel raja läbimine edeneb ja millal finišijoon ületatakse," tutvustab Laugamets siiani meditsiinivaldkonda teeninud seadmete kasulikkust tavakodanikele.

Alates 2007.a. on SA Tartu Kiirabi ja mitmete teiste erakorralise meditsiiniabi teenistuste brigaadid olnud Häirekeskuse dispetšeritele virtuaalkaardil nähtavad. Reaalajas uuenev ülevaade kiirabide paiknemisest ja hõivatusest on olnud hindamatuks abiks piiratud ressursside järjest efektiivsemal kasutamisel.

Tänaseks on interaktiivne kaart jõudnud reanimobiili juhikabiini. Metrotec OÜ uus tehniline lahendus F-Track FM võimaldab dispetšeril abivajaja asukoha lihtsa hiireklikiga edastada elektroonilisele kaardile kiirabiautos.

GPS seadmed leiavad lisaks testgrupile tänavu kasutust ka meditsiinipersonali küljes, kes on viidud suuskadele. Väljakutseks piisab GSM kõnest. Liigutus hiirega edastab tuvastatud asukoha lähimale vabale brigaadile. See muudab arstiabi kättesaadavuse tänavusel maratonil veelgi operatiivsemaks.

Abitelefon on endiselt 112!

Lisaks Metrotec OÜ-le on Klubi Tartu Maratonil abiks ka AVL Express, kes varustab GPS seadmetega esimese ja viimase saani ning annab sel moel korraldajatele võimaluse jälgida liidrite ja viimase sõitja liikumist võistlusrajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles