Rannajalgpall on kõvasti parem kui... lihtsalt jalgpall

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannajalgpallis pole sellised löögid sugugi haruldased.
Rannajalgpallis pole sellised löögid sugugi haruldased. Foto: AP / Scanpix

Jalgpall on põnev, ootamatu ja meelelahutuslik. Jalgpall on maailma kõige populaarsem ja armastatum sportmäng, mis küll suudaks seda kõike üle trumbata?


Kujutage aga endale nüüd ette mängu kahe värava ja ümmarguse palliga. Oleks nagu täpselt tavalise jalgpalli moodi, ainult et mängijaid on väljakul vähem, väljak on väikesem ja vahetusi võib teha lõputult. Kõik see muudab mängu tempo aga kiiremaks ja teeb väravalöömise lihtsamaks – värav iga 3–4 minuti tagant, keskmiselt 11 väravat mängu kohta ja igas kohtumises umbes kuuskümmend pealelööki väravale.



Lisaks puuduvad selles tavajalgpallis tuntud miinused – palli veeretamine keskväljal, kaitsesse tõmbunud meeskonnad ja väravateta viigiga lõppevad kohtumised.



Kõlab hästi, aga see pole veel kõik. Seda mängu mängitakse maailma kõige kaunimatel randadel liivaväljakutel, päikese käes, ja kõige selle kauni nimeks on rannajalgpall.



«Liival ei saa kunagi milleski kindel olla, ka kergena paistev löök võib viimasel hetkel liivapõrkest võtta väga ohtliku suuna,» rääkis selle spordiala võlust üks rannajalgpalli kõige kuulsamaid edendajaid, Prantsuse rannajalgpallikoondise treener ja endine tippjalgpallur Eric Cantona. 



Tegemist on ühe kõige kiiremini populaarsust koguva sportmänguga kogu maailmas ja tänu suurettevõtete McDonaldsi, Coca-Cola ja MasterCardi tärganud huvile on ala endale kindlustanud ka ülimalt kopsaka sponsorsumma, mida jõudsalt kasutatakse rannajalgpalli tutvustamiseks.



Eelmine aasta loodi ka Eesti rannajalgpallikoondis, kes juba on näidanud suurepäraseid esitusi rannajalgpalli suurriikide vastu. Sel suvel osaleti ka MMi valikturniiril, kus näidati väga ilusat mängu, võrdselt suudeti mängida näiteks 2001. aasta maailmameistri Portugaliga, kellele lõpuks tuli küll alla vanduda 2:5.



Selge aga on, et Eesti rannajalgpallikoondis on ülimalt suure arengupotentsiaaliga ja kuna koondist juhib ala sünnimaalt Brasiiliast pärit Getulio Fredo Aurelio, võib juba lähiaastatel oodata eestlastelt häid tulemusi ja ala kõrgemasse tippu murdmist.



Kõikidele rannajalgpallisõpradele ja inimestele, kellel võib-olla alles tekkis huvi selle ülimalt vaatemängulise ala vastu, on praegu suurepärane võimalus rannajalgpallist, selle parimal tasemel, osa saada. Lõuna-Prantsusmaal Marseille’s toimub rannajalgpalli MM, mis jõudnud viimaste otsustavate mängudeni.



Nii nagu ka tavajalgpallis, teevad liival ilma samad riigid – 11 MM-tiitlit võitnud Brasiilia, tänavuse MMi kodumeeskond ja 2005. aasta maailmameister Prantsusmaa, 2001. aasta maailmameister Portugal ja Hispaania, kes loodab pärast jalgpallis võidetud EM-tiitlit suurturniiri võiduni jõuda ka liival.



Täna mängitavates poolfinaalides lähevad vastamisi Argentina võitnud Hispaania ja korraldajamaa võistluse lõpetanud Itaalia. Teise finalisti selgitavad omavahelises kohtumises turniiri suurfavoriit Brasiilia, kes veerandfinaalis alistas ülipingelises kohtumises rannajalgpalli tõusva tähe Venemaa, ja Portugal, kellele polnud veerandfinaalis Uruguay koondisest vastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles