Kowalczyki süüdistus: Björgen ei võidaks dopinguta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Björgen (vasakul) ja Justyna Kowalczyk
Marit Björgen (vasakul) ja Justyna Kowalczyk Foto: Reuters / Scanpix

Poola murdmaasuusatamise täht Justyna Kowalzyk süüdistas ühes Poola väljaandes Norra kahekordset olümpiavõitjat Marit Björgenit dopingu tarvitamises.

Kowalczyk sõnas Wirtualna Polska lehele antud intervjuus, et Björgen sõltub oma võitudes astmaravimitest, mida naine pidevalt raskekujulise astma tõttu kasutab, vahendab iltasanomat.fi.

Kõnealune ravim on WADA keelatud ainete nimekirjas, kuid rahvusvaheline alaliit on naisele andnud eriloa selle tarvitamiseks.

«Ilma ravimiteta poleks ta kahte olümpiakulda võitnud. Marit tunneb nüüd end halvasti, kuna ta teab väga hästi, et poleks mind ja nii mõndagi teist ilma ravimita võitnud,» sõnas Kowalczyk. «Norralastel on alati palju ütlemist venelaste dopingukontrollis põrumise kohta, kuigi nad ise kasutavad samu vahendeid enda kasuks ära. Kus on siin loogika?»

Vancouveris hõbeda ja pronksi võitnud Kowalczyki väited on norralased tagajalgadele ajanud.

Björgen vastas Kowalczyki süüdistustele Verdens Gang lehele antud intervjuus: «Astma ja veredopingu vahel on selge vahe. Kui mul poleks astmat, siis ma ei kasutaks seda ravimit mitte mingil tingimusel.»

«Ta on halb kaotaja,» lisas Björgen.

Björgen haigestus astmasse juba väiksena. Eelmisel kevadel määrati talle endisest tugevamad ravimid, kuna haigus oli süvenenud. Ravim, mida Björgen nüüd tarvitab, kuulub keelatud ainete nimekirja.

«See ravim ei mõjuta ilma astmata inimesi mitte kuidagi. Kuid Mariti puhul ravim toimib, kuna tal on astma. Ravimi abil saab ta kergemini hingata,» sõnas Norra võistkonna arst Hans Petter Stokke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles