Šmigun-Vähi pidas sünnipäeva olümpiakärast eemal

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi oma tütre Victoria Krisiga.
Kristina Šmigun-Vähi oma tütre Victoria Krisiga. Foto: Raigo Pajula

Kristina Šmigun-Vähi on oma sportlaskarjääri jooksul enamiku sünnipäevi tähistanud kodunt eemal suurvõistluse virvarris.



Erandiks polnud ka teisipäeval täitunud 33. aastaring. Suure peo asemel valmistus Eesti esisuusataja olümpia viimaseks distantsiks.



Vancouveri olümpialt seni Eesti ainsa medali võitnud Šmigun-Vähi tähistas sünnipäeva kitsas pereringis. Juba laupäeval oli ta koos abikaasa Kristjan-Thori, pisitütar Victoria Krisi ja ema Rutiga olümpia suusakeskuse lähistel asuvast metsamajakesest lahkunud ning sõitnud 300 km eemale.



Juba toona teatas suusataja mänedžerist abikaasa, et nad püüavad vältida neli aastat tagasi Torinos tehtud viga, kui Šmigun-Vähi jäi pärast kahe kuldmedali võitmist olümpiale ootama naiste maratonidistantsi. Paraku mõjus see väsitavalt ning kolmandat medalit ei tulnud.



Seepärast otsustatigi seekord olümpiakärast mõneks päevaks eemale tõmbuda.


Sünnipäevapidu peetud ning spaa saunades lihased ja organism kosutatud, jõuab Šmigun-Vähi täna tagasi olümpia suusakeskusesse Whistlerisse. Õigemini selle lähistel asuvasse üksildasse motellilaadsesse paika, kus peatub ka kogu ülejäänud Eesti suusakoondis.



Samal ajal kui Šmigun-Vähi keskendus laupäevaseks 30 km ühisstardist klassikasõiduks, valmistusid tema konkurendid tänaseks naiste teatesuusatamiseks, võitlesid ligitikkuvate haigustega ning tegelesid üksteisele verbaalsete rünnakute korraldamisega.



Nii kuulutas olümpial seni hõbeda ja pronksi võitnud poolatar Justyna Kowalczyk, et  Whristleri radadel kaks kulda võitnud norralannale Marit Bjørgenile annab astmaatikustaatus eelise.



«Pean tõdema, et Marit Bjørgen on väga haige. Kuigi see ei paista välja, on see tõsi. Kahju, et olen terve ja tugev, kuid jään alla haigele inimesele. Pärast sprinti mõtlesin, et kurat, kuidas ma võisin haigele inimesele alla jääda… Õnnitlen teda võidu puhul,» ironiseeris Kowalczyk Poola meedias. Norralanna jättis märkuse targu tähelepanuta.



Kehvemad on lood aga rootslannade leeris. Koguni kolm naist – olümpiavõitja Charlotte Kalla, Anna Haag ja Magdalena Pajala – on kimpus nohu ja köhaga ning nad saadeti olümpiakülast minema. Rootsi olümpiakomitee oli juba varem muretsenud selliseks puhuks eraldi maja. Naised asuvad suusakeskusest kümmekonna kilomeetri kaugusel.



Naissuusatajad panevad oma olümpiaprogrammile punkti laupäeval sõidetava 30 km klassikadistantsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles