Kanada võidu valem Venemaa vastu – tappa mäng agressiivsusega

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turniiril ebaõnnestunult mänginud Venemaa koondist ootab kodumaal suur kriitikatulv.
Turniiril ebaõnnestunult mänginud Venemaa koondist ootab kodumaal suur kriitikatulv. Foto: Scanpix Sweden

Kolmapäeva õhtupoolik. Ilmselt teadis iga kanadalane, et jäähokimeeskond kohtub olümpia veerandfinaalis vana rivaali Venemaaga. Võimalik, et teadmine – meie taga seisab terve riik – andis omakorda Kanada mängule erilise hingestatuse.



Agressiivsus, soov vastasele koht kätte näidata, tõestada, et jäähoki on just kanadalaste mäng – see kõik andiski kokku Kanada jäähokikoondise, kes tegutses Venemaa vastu pisut üle 30 minuti hiilgavalt, kohtumise viimase osa aga targalt ning kindlalt. Tasuks veenev 7:3 võit ja võimalus jätkata Vancouveri olümpia ihaldatuima kuldmedali püüdmist.



Kanada koondise motiveeritus oli kolmapäevases mängus eriti kõrge. Nad ei sarnanenud meeskonnaga, kes alagrupiturniiril alistas Šveitsi alles karistusvisetega ning kaotas selgelt USA-le. Nad soovisid vabaneda venelastele kaotajate mainest. Kahel viimasel MMil olid nad finaalis just neile alla vandunud, korra tabas krahh vahtralehemaa poegi just kodujääl.



«Tundsime vastutusekoormat. Meie, kanadalaste jaoks oli auasi tõestada, et jäähoki on just meie mäng. Mõistagi mängitakse seda ka mujal, kuid meie jaoks on tegemist väga põhimõttelise küsimusega,» selgitas Kanada koondise peatreener Mike Babcock.



Olümpiaturniiril seni kanadalaste suurim väravakütt Jarome Iginla väljendas aga enda ja meeskonnakaaslaste tundeid veelgi sügavamõttelisemalt. «Enne matši rääkisime omavahel, et see on väga tähtis mäng kogu Kanada jaoks,» meenutas ta.



Võimalik, et just hokimaa au kaitsmine oli see, mis andis Kanada koondisele juurde midagi väga olulist. Nende häälestatus oli võimas ning valitud mängutaktika hävitavalt tabav. Ainuüksi Aleksandr Ovetškin rammiti esimese kümne minutiga poordi vähemalt neli korda. Pärast seda hakkas maailma parimaks hokimeheks peetav Ovetškin poordiäärset võitlust vältima. See oli aga Kanadale juba veerand võitu.



Kanada õige taktika


Kanada taktika oli selge – esimestest minutitest peale avaldati Venemaa mängijatele meeletut survet ning sunniti nad eksima. Mida rohkem eksimusi kogunes, seda ebakindlamaks venelaste mäng muutus. Selle ilmekaks näiteks oli Jevgeni Malkini litri kaotamine sinisel joonel, millele järgnes Kanada kiire rünnak ja kolmas värav.



«Meie tegevuse märksõna oli pressing,» tunnistas ka Babcock. «Tänu sellele ei suutnud Venemaa esimesel kolmandikul normaalset mängu leida.» Kuid oli veel üks oluline nüanss – Kanada poolel skoorisid peamiselt kolmanda ja neljanda viisiku mehed.



Venemaa samad numbrid jäid nende pidurdamisega selgelt jänni.


Esimese kolmandikuga sisse lastud neli väravat muutsid ebakindlaks ka Venemaa väravavahi Jevgeni Nabokovi. Kuid selleks, et peatreener Vjatšeslav Bõkov ta välja vahetaks, pidi Nabokov laskma oma selja taha veel kaks litrit.



Selleks hetkeks oli mäng juba tehtud. Venelased näiliselt küll jätkasid üritamist, ent viimasel kolmandikul oli nende usk võitu ilmselgelt hävitatud.



Bõkov üritas mängijate ümberpaigutamisega pööret tuua, ent kõik katsed osutusid ebaefektiivseks. 



Venemaa staarid kõrbesid


Vaid korra varem on Venemaa ja Nõukogude Liit lubanud olümpial visata endale rohkem väravaid. Seegi juhtus pool sajandit tagasi. Babcocki hinnangul polnud seegi kord kahe meeskonna vahe nii suur, kui lõpptulemus näitas. Ta märkis, et Bõkovil õnnestus olümpiaks komplekteerida tõeliselt võimas ning distsiplineeritud meeskond. Kanadal olevat lihtsalt vedanud, et nad suutsid kiiresti skoori avada ja eduseisu suurendada.



Samas võib sellist mee mokale määrimist võtta ka lohutamisena. Mängu käigu põhjal ei saa küll rääkida Venemaast kui väga ühtsest meeskonnast.



Venemaa staarid Ovetškin ja Ilja Kovaltšuk armastavad vastaseid üks ühe vastu ette võtta. Kanada oli asjade selliseks käiguks valmis ning peaaegu alati suudeti neid olukordi julgestada. Sellise kaitsega tõmmati aga Venemaa käest veel üks trump. Ja nii, tükk tüki haaval, lammutasid kanadalased venelaste mängumasina. Tõsi, põhipommitajad ei saanudki turniiril sihikut paika. Nelja mänguga viskasid nad kahe peale vaid kolm väravat.  



Kas Venemaa alistamine tähendab seda, et Kanada võib end pidada juba Vancouveri hokiturniiri võitjaks? Kogenud Iginla tõmbas selle küsimuse peale tuure maha. «Venemaa alistamine oli tähtis, kuid me ei saa pidada seda finaaliks,» mõtiskles ta.



Eeloleval ööl peetavas poolfinaalis kohtub Kanada olümpiaturniiri ühe üllataja Slovak­kiaga. Neile, kes arvavad, et Kanada jaoks on tegemist kerge jalutuskäiguga, tasub meenutada, et alagrupiturniiril alistas Slovakkia karistusvisete järel Venemaa, veerandfinaalis käis aga nende jaks üle tiitlikaitsjast Rootsist.



Teises poolfinaalis on vastakuti USA ning eelmise olümpia hõbedameeskond Soome.



Venemaa treener Bõkov: lähme kogu meeskonnaga giljotiini alla


Venemaa jäähokikoondise peatreener Vjatšeslav Bõkov ei osanud pärast mängu selgitada, miks meeskond Kanadale nii ilmselgelt alla jäi. Kui aga Venemaa ajakirjanikud püüdsid teravamate küsimuste abil läbikukkumise põhjusteni jõuda, ei pidanud Bõkovi närvid vastu.



«Hokimeeskonnas on kokku 35 meest – rivistame meid kõiki Punasele väljakule üles ning saadame giljotiini alla,» sõnas ta. «Saate aru, et praegu pole mõtet süüdlasi otsida.»



Bõkovi sõnul olid tema käsutuses Venemaa parimad mängijad, kes pingutasid olümpial maksimaalselt. «Kui mul üldse on kellegi suhtes pretensioone, olen see mina ise,» märkis Bõkov. «Mängu analüüs peab näitama, mis tegelikult toimus.»



Venelaste suurim staar Aleksandr Ovetškin suhtus põrumisse treeneriga sarnaselt – Venemaa ja Kanada vahe seisnes vaid selles, et üks viskas seitse, teine ainult kolm väravat, mingeid muid võrdlusi pole mõtet välja tuua.



«Kaotuse põhjuste otsimine oleks praegu selge rumalus,» lausus esialgu intervjuudest keeldunud, ent pärast riietusruumis käiku aluspesu väel intervjuude tsooni naasnud Ovetškin. (PM)



Pisike Slovakkia sammub ime poole


Veerandfinaalõhtute ilmselgelt suurima üllatuse valmistas Slovakkia, kes lülitas konkurentsist välja neli aastat tagasi Torinos võidutsenud Rootsi.



Tiitlikaitsja alustas ka Vancouveri turniiri hästi, alistades alagrupis kõik kolm vastast, kuni põrkus Slovakkiaga. Rootslased olid pärast 3:4 kaotust šokis.



«Teadsime, et Slovakkia on korralik meeskond, ent selliseks heitluseks polnud me valmis ega mänginud oma tasemel,» nentis ründaja Nicklas Backström.



Slovakkia läks teisel kolmandikul lühikese ajaga 2:0 juhtima, ent lasi Rootsil sama kiiresti viigistada. 4:2 eduseisus lubasid aga slovakid visata oma väravasse vaid ühe litri.



Poolfinaalis kohtub pisike Slovakkia suure Kanadaga. «Oleme siin juba korraldanud väikese ime,» leidis Slovakkia peatreener Jan Flic. «Kanada? Nendega mängimine on meile suur au. Esialgu pole me muule mõelnud.» (PM)



Jäähoki


Veerandfinaalid


Kanada – Venemaa 7:3


Slovakkia – Rootsi 4:3


Soome – Tšehhi 2:0


USA – Šveits 2:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles