Puhanud Kristina Šmigun-Vähi tegelik seisund selgub alles rajal

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi treeningul .
Kristina Šmigun-Vähi treeningul . Foto: Raigo Pajula

Viieks päevaks olümpiamelu eest pakku läinud Kristina Šmigun-Vähi naasis neljapäeval Whistleri suusakeskusesse ning valmistub Eesti aja järgi täna hilisõhtul kell 21.45 algavaks 30 km ühisstardist klassikadistantsiks.


Suusataja abikaasa Kristjan-Thor Vähi sõnul möödus olümpialinnast umbes 300 km kaugusel veedetud aeg hästi. Lisaks puhkusele sai seal kitsas ringis peetud ka Šmigun-Vähi 33. sünnipäeva. «Juba praegu võib veendunult öelda, et vahepeal olümpialt lahkumine oli väga õige tegu. Peamine eesmärk oli taastumine ning tundub, et see õnnestus,» sõnas Vähi.



Suusatamisega tegeles Šmigun-Vähi nendel päevadel minimaalselt – iga päev umbes tunnikese jagu kerget sõitu ja venitusi. Küll aga kasutas ta ajutises elupaigas spaa teenuseid.



Kuigi emotsionaalselt mõjus olümpialt eemal viibimine Šmigun-Vähile hästi, rõhutas abikaasa, et põhjapanevaid järeldusi ei maksa sellest teha. «Mingeid olulisi märke, mis näitaksid tema tegelikku seisundit, ei oska ma küll välja tuua,» tunnistas Vähi. «Teame vaid seda, et eelmisest sõidust on möödas seitse päeva, ning kogemustele tuginedes võib öelda, et see aeg on taastumiseks piisav.»



Samas ei tea keegi, ilmselt ka Šmigun-Vähi ise mitte, palju tal pärast Vancouveris põhidistantsiks planeeritud 10 km vabastiilis sõidus võidetud hõbemedalit veel püssirohtu jätkub. See ei selgu enne kui võistluse käigus, mil pärast paarikilomeetrist pingutust on näha, kas organism suudab taastuda ning enesetunne püsib kõrgete kohtade eest võitlemiseks piisavalt hea.



Pealegi ei maksa unustada, et 30 km sõidetakse klassikatehnikas ning väga oluliseks saab suusa määrimine. Vähi sõnul võttis hooldetiim samuti pisut puhkust, ent viimastel päevadel on värskelt sadanud lumes usinasti suuski ja määrdeid testitud. Võistluse ajal on ilmatingimused suure tõenäosusega üsna keerulised.



Vähi hinnangul oleks tunduvalt lihtsam, kui termomeeter oleks kümne külmakraadi ümber, sellisel juhul on võimalus määrdega eksida tunduvalt väiksem.



Teistpidi võttes on aga värskelt sadanud lumega kaetud pehmevõitu rajal sõitmine vesi Šmigun-Vähi veskile. «Kristina eelistab igal juhul raskemaid olusid,» kinnitas ka Vähi ning möönis, et küllaltki kerge ringi juures võivad rasked lumeoludki kaasa kasuks mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles