Miks Mets ei määri eestlaste suuski? Iseloom polevat sobiv

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiavõitja suusad määrinud Are Mets patsutas pärast laupäevast Kristina Šmigun-Vähile ebaõnnestunult lõppenud sõitu eestlanna abikaasat Kristjan-Thor Vähit sõbralikult õlale.
Olümpiavõitja suusad määrinud Are Mets patsutas pärast laupäevast Kristina Šmigun-Vähile ebaõnnestunult lõppenud sõitu eestlanna abikaasat Kristjan-Thor Vähit sõbralikult õlale. Foto: Raigo Pajula

Kuigi Eesti suusataja jäi laupäeval naiste 30 km distantsil medalita, kuulus paar killukest poolatar Justyna Kowalczyku kullast ka eestlastele – määrdemeestel Are Metsal ja Peep Koidul oli selles võidus suur roll.



«See pole kõvem saavutus kui Andrus Veerpalu kullad,» sõnas nendegi tippsaavutuste sepistamisel olulist rolli mänginud Mets. «Aga oma eesmärgi täitsime. Tööle asudes seadsime sihiks olümpiavõidu ja mõned muud medalid – nii läkski.»



Kuigi eestlastel on Poola tiimis tööleping praeguse hooaja lõpuni, ei mõtle nad veel selle pikendamisele, vaid hooaja jätkule. Juba on seatud ka uued sihid: Kowalczyk võib võita MK-arvestuses kõik kolm kristallgloobust. «Sellist saavutust meil määrdemeestena veel pole,» märkis Mets.



Kuid ikkagi – tulevik? «Praegu töötame aprilli lõpuni, eks siis vaatame, mis edasi saab,» lausus Mets. Kuid nähes, kui südamlikult poolakad eestlasi pärast kullasõitu tänasid, poleks ilmselt kuigi suur üllatus, kui nad samas ka jätkavad. Mets ja Koidu on just peamiselt klassikasuuskade spetsialistid ning see osa oli seni Kowalczyku tiimi nõrgim külg.



Eesti meeste jätkamise Poolas muudab tõenäolisemaks seegi, et Eestis polnud nende teeneid vaja. Esmalt loobus Metsa teenetest Eesti meeste koondis ning suvel lükkas koostööpakkumise tagasi ka Kristina Šmigun-Vähi tiim. Konkreetse pakkumiseta jäi ka Koidu.



Kristjan-Thor Vähi sõnul said Metsale eitavalt vastamisel määravaks viimase iseloomuomadused. «Loomulikult oleks me tahtnud ka selliseid suuski nagu Kowalczykul, kuid meeskonna koostamisel peab olema inimeste vahel teatud klapp,» sõnas Vähi.



Mets aga väitis, et ei tunne Šmigun-Vähi tiimist väljajäämise pärast vähimatki kahetsust ega mõtle sellele, et võinuks kullasuusad ette valmistada hoopis eestlannale.



«Näen ju, kuidas seal asjad käivad – mehed teevad mäel tohutu töö ära, testivad ja langetavad valiku. Siis aga tuleb üks mees, kes kusagil lakke vaadates on jõudnud arvamusele, et võiks veel mingi kihi määret alla panna. Kui asja pole testitud, ei saa ju seda ka võistluse ajal kasutada,» andis ta mõista, et tema arvates pole Šmigun-Vähi tiimis asjad korras. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles