Soome hokikoondise pronks maitses kuldselt

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome läbi aegade ühele paremale jäähokimängijale Teemu Selännele maitses Vancouveri pronks paremini kui Torino hõbe.
Soome läbi aegade ühele paremale jäähokimängijale Teemu Selännele maitses Vancouveri pronks paremini kui Torino hõbe. Foto: AP/Scanpix

Kuigi neli aastat tagasi Torinos peetud OMilt lahkus Soome jäähokikoondis hõbemedalitega, tundis osa mehi Vancouveris saadud pronksi üle isegi suuremat heameelt.



«On fantastiline, kui sa võidad tähtsal turniiril viimase mängu,» kinnitas üks soomlaste liidreid Teemu Selänne. «Torino meeskond oli parim koondis, mille liige ma kunagi olnud, aga finaalis jäime alla Rootsile. Palju parem tunne on võitjana turniirilt lahkuda. Kõik on pronksi üle äärmiselt rõõmsad.»

Soomele ei tulnud aga pronksine autasu lihtsalt. Soome asus esimesel kolmandikul Sami Salo väravast juhtima, kuid teisel kolmandikul viisid Marian Gaborik, Marian Hossa ja Pavol Demitra Slovakkia 3:1 juhtima. Soome fännidel võis seepeale muidugi silme eest mustaks minna, eriti arvestades asjaolu, et poolfinaalis võeti USA-lt vastu hävitav 1:6 kaotus.

Paraku võtsid Eesti põhjanaabrid seekord ennast kokku. Soomlaste meeskonnale andis viimase kolmandiku eel uue hingamise võistkonna kapten Saku Koivu, kes andis kaaslastele mõista, et ka sellest seisust on veel võimalik võita.

«Ütlesin, et turniiri praeguses seisus ei ole võimalik olnut enam muuta ning seega tuleb viimasest kolmandikust maksimum võtta,» meenutas Koivu. «Selliste asjade üle võib mõelda neli aastat, mõni mõtleb isegi kauem. Seega tuli endast lihtsalt kõik anda.»

Otsustaval kolmandikul tagasid Soomele võidu Niklas Hagmani üks tabamus, Olli Jokineni kaks tabamust ning Valtteri Filppula üks tabamus.

Nagu spordis ikka, on ühe rõõm teise õnnetus ja üks turniiri silmapaistvamaid meeskondi Slovakkia jäi sootuks medalita. Eriti arvestades slovakkide senist turniirikäiku, mille jooksul alistati Venemaa ja Rootsi ning poolfinaalis jäädi Kanadale alla kõige napimalt 2:3.

«Neelasime väga mõru pilli alla. Mängisime ju suurepärase turniiri, mille üle võime uhked olla. Ometi polnud see tulemus, mida soovinuks,» nentis Marian Hossa, kellele sekundeeris Pavol Dimitra. «Ma ei suuda allajäämist selgitada. Me juhtisime 3:1, kuid siis lõid nemad neli vastuseta väravat. Töötasime ju kõvasti ja väärinuks paremat.»

Soomlaste rõõmu seevastu võib varjutada vaid tõsiasi, et Vancouveris lõppes ühtlasi ka nende hokimeeste kuldne ajastu. Lõpetamisest oli juba varem teatanud 39-aastane Selänne ja sama otsust oodatakse Saku Koivult ja Ville Peltonenilt. Üllatuspommina teatas aga loobumisest ka Slovakkia vastu viimasel kolmandikul 3:3 ja 4:3 väravad visanud Olli Jokinen, kes teatas pärast pronksimatši, et edaspidi teda koondisesärgis ei näe.
«Nüüd on nooremate kord. Olen kõike seda mõelnud juba pikemat aega,» sõnas 31-aastane Jokinen Soome pressile.

Eile hilisõhtul toimunud finaalis alistas Kanada lisaajal USA 3:2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles