Hunt: kui mängujuhi maha murran, olen õige jalgpallur

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpuvile kõlades tõstis Margus Hunt käed taeva poole. Võit!
Lõpuvile kõlades tõstis Margus Hunt käed taeva poole. Võit! Foto: AP/Scanpix

Cincinnati Bengalsi fännid jäid Margus Hundi etteastega rahule ja panid talle hindeks B+.  

Margus Hundil on ameerika jalgpalliliigas NFL debüüt tehtud – ta aitas Cincinnati Bengalsil alistada tänavu kaotuseta püsinud New England Patriotsi 13:6 –, kuid täisväärtuslikuks vutimeheks ta end veel ei pea. «Kui vastaste quarterback’i maha murran, alles siis olen õige jalgpallur,» teatas Hunt Postimehele.  

Hundi debüüt oli särav, kuigi annaalidesse läks tal kirja vaid üks mängujuhi ahistamine (quarterback hurry): protokolli kanti märge, et esimesel veerandajal tegi New England Patriotsi mängujuht ebaõnnestunud söödu Hundi surve tõttu. Ent eestlane oli Bengalsi raudbetoonist kaitse üks ja oluline osa, nagu asjatundjad tõdesid.

Kui tahate näha, kuidas kaitse võidab mänge, minge vaadake Bengalsit, kuulutas ajaleht Journal News pärast Patriotsi ja nende legendaarse mängujuhi Tom Brady purustamist. Brady oli kohtumiseni Bengalsiga söötnud 52 järjestikuses mängus vähemalt ühe touchdown’i, nüüd sai neli aastat kestnud seeria otsa. Tulevase kuulsuste halli liikme – Brady on viinud meeskonna kolme Super Bowli võiduni – söötudest jõudsid kohale vähem kui pooled ning tema mängustatistika oli viimati nii kehv 2007. aastal. Üks Brady sööt lõigati vahelt, kolmel korral murti ta maha ning kuuel rammiti talle pihta.

«Eesmärk oli olla Bradyl kallal,» rääkis Bengalsi kaitse üks tugitaladest Wallace Gilberry. «Geno Atkins, Carlos Dunlap, mina, Domata Peko ja Margus Hunt – me surusime Bradyt kogu aeg ning rikkusime ta mängu.»

Ning küüti ei saanud mitte ainult Brady. Viimati jäi New England touchdown’ita 72 kohtumist tagasi ehk siis Bengals peatas lisaks söötudele ka läbimurded.

Mis on aga kõige selle juures märgiline – Bengalsi kaitse võitles ja võitis ilma suurima staari Michael Johnsonita, kes ravis jalavigastust.

«Rõõm näha, et saame hakkama ka siis, kui Johnsonit pole,» arutasid Bengalsi fännid foorumites. Asi on nimelt selles, et äärekaitsja Johnsonil lõpeb selle hooaja järel leping, ta saab vabaks agendiks ning nõuab järgmise kontrahtiga 14–16 miljonit dollarit aastapalka. Kuna NFLis kehtivad palgapiirangud, pole kindel, et Bengals säärased summad lauale lööb. Õigupoolest võetigi Hunt ju satsi Johnsoni võimalikuks asendajaks.

Fännid asusid arutama, kas on mõtet üleüldse Johnsonit palgata, äkki lasta tal minna ning kulutada raha teiste positsioonide tugevdamiseks.

Foorumites lahati põhjalikult Hundi debüüti ning jäädi rahule. Kõlasid järgnevad arvamused:

•  Paneksin Hundile hindeks B+. Ta tegi head tööd, et kaitsemüür Brady ümbert puruneks, ning demonstreeris suurepäraselt toorest jõudu.

•  Ta meenutas mulle Mi­chael Johnsonit kollanokana. Hunt oli hea, kuid vajab kahtlemata mänguaega kogemuste hankimiseks.

•  Hundi jõud käis igast talle vastu astunud Patriotsi mehest üle ja ta mõjutas oma tegevusega järjekindlalt Brady mängu. Arvan, et Hundist saaks Johnsonile vääriline asendaja.

•  Hunt oli arvatust parem, ta on võrreldes hooajaeelsete mängudega edasi arenenud. Ma ei näe põhjust, miks ta ei peaks siitmaalt kogu aeg platsile saama.

•  Number 99 mäng tõi naeratuse näole. Mulle meeldib, kui kollanokk heidetakse praepannilt tulle. Hunt sai hakkama!

Paraku ei maksa fännide arvamus just palju, sest treenerid on need, kes mängija platsile saadavad. Bengals, kel on kirjas kolm võitu ja kaks kaotust, nagu ka kahel divisjonikaaslasel, Baltimore Ravensil ja Cleveland Brownsil, kohtub tuleval pühapäeval Buffalo Billsiga. Loodetavasti on Hunt taas väljakul.
---------------------------------------------------

Võiduõlu jäi väsimuse tõttu joomata

Postimehe küsimustele vastates tunnistas Margus Hunt, et pärast võitu New England Patriotsi üle käis riietusruumis kõva möll. «Õllele ma siiski ei läinud, sest olin nii väsinud, et tahtsin vaid süüa ja puhata.»

Mis tunne oli lõpetada Tom Brady 52-mänguline touchdown’i-seeria?

Mõnus oli. Brady on hea mängujuht ja läks tarvis kogu meie meeskonna pingutusi, et ta seeria otsa saaks.

Olid üllatunud, et sulle nõnda palju mänguaega anti?

Ei. Kuna kaitseliinimeestest oli Michael Johnson puudu ja Robert Geathers hooaja lõpuni vigastatud, siis arvasin juba mitu päeva varem, et pean ilmselt olema valmis pikaks mänguks. Nädala sees treenides suutsin näidata, et tean, mida teen, ja suudan tegutseda heal tasemel.

Mida arvad, kas said hakkama ja jääd siitpeale platsile?

Tunne oli igatahes hea. Paaril korral polnud ma Brady mahamurdmisest kaugel. Edasine oleneb sellest, kui terved meie mehed on. Mina olen igatahes alati mänguks valmis.

Kas hakkas vaimule, et eelnevates mängudes koosseisu ei pääsenud?

Ei. Arvasin kohe, et nii võib juhtuda, sest varemgi on Bengalsis kollanokki platsilt esialgu eemal hoitud. Treenerid olid rahul, ütlesid, et ma arenen hästi.

Kas põhihooaja mäng erineb hooajaeelsest mängust?

Ettevalmistus on erinev. Hooajaeelsed mängud on selleks, et lihtsalt minna ja mängida, vastast väga ei analüüsitud. Nüüd peame vastasmeeskonda korralikult tundma õppima. Põhihooaja mängud võivad olla isegi pisut leebemad, sest eelhooajal üritavad paljud mehed silma paista ja tegutsevad natuke räpaselt.

Bengalsi hooaeg on kulgenud nii ja naa. Packersi ja Patriotsi võitmine oli võimas, kaotus Brownsile valus. Kas pärast kaotust saate peatreener Marvin Lewiselt sakkida ja pärast võitu kiita?

Peatreeneri sõnum on alati sama: kui mängime oma mängu, siis laabub kõik suurepäraselt. Kui ei, siis tulevad valusad kaotused. Alla ei tohi anda. Võidelda tuleb viimase sekundini. Nii ongi. Kui püsime ühtse meeskonnana ja anname iga nädal endast parima, on võimalused play-off’i jõuda head.

Kas tunned, et oled nüüd, pärast esimest ametlikku mängu, täieõiguslik ameerika jalgpallur?

Ei, sest ma pole vastaste quarter­back’i veel maha murdnud.

Ketast enam heitma ei kipu?

Ei kipu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles