Sotši mängudele sõidab laiema haardega Eesti koondis

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa.
Aivar Rehemaa. Foto: Priit Simson

Nüüd, kus iluuisutamise Sotši olümpia kvalifikatsioon seljataga, võib kokku lüüa, et Eestit esindab taliolümpial ilmselt  28 atleeti. Täpne arv sõltub sellest, mitu murdmaasuusatajat Venemaale saadetakse.

Suurt medalilootust Eestil pole – või äkki keegi pakub välja mõne soosiku, kellel oleks üle 50 protsendi võimalust pjedestaalile ronida? –, mistap tuleb rõõmustada sellegi pisku üle, et Sotšis lööb meie sportlasi kaasa enamatel aladel kui Vancouveris, mil polnud stardis kahevõistlejaid ega suusahüppajaid.

Laskesuusatamine

Läinudtalvisel MMil võitles Eesti välja viis olümpiakohta meestele ja neli naistele. Uuel hooajal käib heitlus selle nimel, kes need kohad täidab, kuid ka siin pole variante just liiga palju.

Iluuisutamine

Mulluselt MMilt pääsesid Sotši üksiksõitjad Jelena Glebova ja Viktor Romanenkov. Hiljuti Oberstdorfis toimunud lisakvalifikatsioonivõitlusel jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand põrusid, küll aga täitsid 3. kohaga normi paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojevil. Paraku ei ole Zabojev Eesti kodakondsust, seega sõltub paari olümpialepääs riigi otsusest.

Murdmaasuusatamine

Kvalifikatsioonisüsteem on endiselt segane. Murdmaarajale ei lubata üle 320 suusataja, kuid kõik riigid saadud kohti niikuinii ei täida ning need jagatakse soovijaile. Parimal juhul saadab Eesti võistlustulle kaheksa meest (neli sprinterit ja neli distantsisõitjat) ja neli naist.

Suusahüpped

Vancouveris otsustas Eesti suusaliit suusahüppajale pakutud kohast loobuda, et sportlast võimaliku kehva tulemuse puhul säästa. Kui seekord arvatakse, et Kaarel Nurmsalu on vaimselt tugevamaks saanud, siis tema Sotšis torni ka ronib – ebatõenäoline, et ta maailma edetabelis 65 parema sekka ei mahu. Sama ebatõenäoline on, et Martti Nõmme või mõni teine meie suusahüppaja sedavõrd kõrgele kerkib.

Kahevõistlus

Sotšis stardib 55 kahevõistlejat. Eelkõige täidetakse kohad nii, et teatesõidus saaks osaleda kümme tiimi. Eestil kümne hulka eriti võimalusi ei ole, kui just Kail Pihole lisaks kaks meest korralikke MK-punkte teenima ei hakka.Praegu oleks Eesti kahevõistlejail Sotšis kaks kohta, juurde neid ei tule, kuid kesine esinemine võib ühe ära võtta.

Mäesuusatamine

Warren Cummings Smith on toonud Eestile koha nii meeste kui naiste slaalomis ja suurslaalomis. Kas ta aga Sotšis ka mäkke ronib, pole kindel, sest Tõnis Luik astub «ameeriklasele» kandadele. On pisike võimalus, et Luik sõidab meile välja ka kolmanda olümpiakoha, kui ta maailma edetabelis 500 sekka murrab.

Lumelauakross

Eesti lumelaudurid pääsevad Sotšis krossi sõitma vaid siis, kui sünnib ime ja nad hooaja esimestel MK-etappidel jätkuvalt kõrgetele kohtadele kerkivad. Starti pääsevad meestest 40 ja naistest 24 maailma parimat.

Kiiruisutamine

Et kiiruisutamises olümpiale pääseda, tuleb MK-etappidel alistada kvalifikatsiooninormid. Ent MK-le pääsuks on oma normid, mis eestlastele veel üle jõu käivad. Saati siis olümpianormid.

Jääkeegel

Eesti mehed ega naised ei mahtunud isegi kvalifikatsiooniturniirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles