Balta enne MMi – teadmatuses, kuid mõõdukalt optimistlik

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Balta on enne MMi tänavu vaid korra võistlustel kaugust hüpanud.
Ksenija Balta on enne MMi tänavu vaid korra võistlustel kaugust hüpanud. Foto: Lauri Kulpsoo

Homme sisekergejõu­stiku MMile sõitva kaugushüppaja Ksenija Balta seisundi kohal ripub mitu küsimärki.



Aasta tagasi Torinosse EMile sõites pakatas Balta enesekindlusest. Tagataskus oli Tallinnas hüpatud ja kõrget taset kinnitav 6.70, talve hakul vaevanud vigastusest polnud enam jälgegi ning võistluseks valmistumine sujus tõrgeteta. Tulemust teame kõik – Balta on valitsev Euroopa sisemeister.



Tänavu paistab seis pisut teistsugune. Balta on hüpanud kaugust vaid ühel jõuproovil – Eesti meistrivõistlustel lendas ta 6.57, kuid paraku jäi seegi võistlus põlvevalu tõttu pooleli. Mõistagi ei tekita selline olukord just kõige optimistlikumat meeleolu. 



Kaks päeva enne väljalendu Dohasse oli Balta elukaaslasest treener Andrei Nazarov sõnakehv. Ta tõdes, et kaasa praeguse seisundi kohta pole midagi tarka öelda, kuid märkis, et treeningud kulgevad edukalt ja viimastel nädalatel pole probleeme olnud.



Plaane tuli muuta


«Pärast Eesti meistrivõistlusi pidime treeninguplaani muutma, valusa põlvega polnud võimalik hüpata,» rääkis ta. «Viimasel nädalal oleme aga teinud kõike vastavalt soovidele.» Treener lisas, et ettevalmistuse viimane osa sarnaneb Torino eel tehtuga, lisaks vigastusest tingitud probleemidele seisneb aga erinevus viimase võistluse ajas. Tänavu jääb selle ja MMi vahele kolm nädalat.



Treeningute põhjal hindas Nazarov Balta vormi heaks. Seda kinnitavad ka head tulemused 60 m sprindis ja tõkkejooksus. Kuigi Balta on täitnud nendegi alade MM-normi, ei kipu ta end killustama ning panustab MMil vaid oma trumpalale kaugushüppele.



Samas tekitab just kaugushüppe napp võistluskogemus treeneris ja sportlases ärevust. Seepärast ei kiputa esialgu seadma üüratuid sihte, vaid üritatakse edeneda sammhaaval. «Kõigepealt tuleb eelvõistluses hüpata edasipääsuks vajalik 6.60, siis saab juba edasi vaadata. Usun, et selliseks tulemuseks on Ksenija kindlasti valmis,» mõtiskles Nazarov.



Veel kaks Eesti naist


Maailma hooaja edetabelis asub Balta alles 30. kohal, ent tema ees on 11 venelannat, kellest MMile pääseb ilmselt vaid kaks.



Naiste kaugushüppe eelvõistlus peetakse laupäeva hommikul, lõppvõistlusele pääsejad peavad uuesti sektorisse ilmuma pühapäeva pärastlõunal. Just selle võistlusega avatakse MMi viimase päeva finaalide õhtu.



Lisaks Baltale osalevad eestlastest MMil kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko ning 400 m jooksja Maris Mägi. Mõlemad alustavad eelvõistlustega reedel. Naiste 400 m jooks on üldse kogu programmi esimene ala. Kui tänavu 52,98 jooksnud Mäel õnnestub edasi pääseda, tuleb sama päeva õhtul osaleda ka poolfinaalis. Maailma hooaja edetabelis asub ta siiski 40. kohal, ent tema ees on koguni 16 USA ja 11 Venemaa esindajat. Enamik neist mõistagi MMil ei stardi. 



Kõrgushüppe eelvõistlus peetakse samuti reede hommikul, lõppvõistlus aga laupäeva pärastlõunal. Tänavu 1.90 ületanud Iljuštšenko asub hooaja edetabelis 27. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles