Hiinlased peidavad oma inimõigusrikkumisi kalevi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aastal  võttis Hiina vastu ümberõppe seaduse, mis tähendab, et näiteks Tiananmeni väljaku puhastamiseks pandi õppurid tööle palgata, ühiskondliku töö ettekäändel.
2007. aastal võttis Hiina vastu ümberõppe seaduse, mis tähendab, et näiteks Tiananmeni väljaku puhastamiseks pandi õppurid tööle palgata, ühiskondliku töö ettekäändel. Foto: Reuters/ScanPix

Loodame, et Amnesty International suudab mustad prillid eest võtta ja millegi asjalikumaga tegelema hakata, kommenteeris inimõigusraportit Hiina välisministeerium.

Hiina inimõiguste uuringute keskuse esindaja Xiong Lei sõnul väidavad Amnesty raportid alati, et «Hiina inimõiguste olukord halveneb, kuid see on vastupidine enamike hiinlaste arvamusele».


Kuid raport, mis tähistab kümmet päeva olümpiamängude alguseni, väidab vastupidist. Amnesty Internationali hinnangul on Hiina põrunud inimõiguste tagamisel, mida mängude korraldamise loa taotlemisel häälekalt lubati.


«Pole olnud mitte mingisugust progressi nende lubaduste täitmisel, ainult jätkuvad rikkumised,» seisab raportis.


Reformid ja karistused


Organisatsiooni väitel on tänu Pekingi olümpiamängudele inimõiguste rikkumised suurenenud, sest reformide kõrval on rakendatud karme repressioone näitamaks Hiinat harmoonilise ja stabiilse ühiskonnana.


Konkreetseid juhtumeid käsitlev raport väidab, et oma tegevuse olümpiamängudega sidunud aktivistid on olümpia-eelse puhastustöö käigus «kahjutuks» tehtud ning ka paljusid teisi on kinni peetud, vangistatud või koduaresti määratud.


Teiste näidete kõrval kirjutab Amnesty Sichuani provintsis elavast Huang Qi’st, kes vangistati juuli alguses süüdistatuna riigisaladuste lekitamises. Tegelikkuses aitas Qi maikuu maavärinas hukkunud laste perekondadel kohalike võimude vastu suunatud hagi esitada.


Täitmata lubadused


Amnesty Hiina uurija Mark Allisoni sõnul esindavad toodud näited veel palju rohkemate inimeste olukorda Hiinas.


«Jätkates inimõiguste eest võitlejate kiusamist ja karistamist, on Hiina võimud unustanud lubadused, mille nad andsid seitsme aasta eest, kui neile anti luba olümpiamänge korraldada,» rääkis Amnesty Aasia osakonna asedirektor Roseann Rife CNNile.


Kuigi Hiina pole nõus Amnesty aruande tulemustega ning nimetab neid silmakirjalikuks, ei saa ülejäänud maailm mööda vaadata reformidest, mis hõlmavad näiteks «linna mainet kahjustavate tegevuste vastast» kampaaniat, ümberõppe seadust ühiskondliku töö kohustlikuks muutmisega ning aktivistide kohustust raporteerida politseile iga nädal oma tegevuse kohta.


«Erilist vähikäiku oleme täheldanud selles, mis puutub kodumaistesse inimõiguslastesse, meedia tsensuuri ning ühiskondlikku töösse, mille eesmärgiks on tegelikult Pekingi ning ümbritsevate alade korras hoidmine,» rääkis Rife.


Ajakirjanduse tsensuuri, mille korraldajad lubasid mängude ajaks likvideerida, kinnitavad ka ajakirjanikelt saabuvad teated vaid paar päeva pärast olümpiaküla avamist.

Ajakirjanikud ei pääse nimelt Hiinast ligi Amnesty Internationali, BBC, Saksamaa Deutsche Welle, Hong Kongi ajalehe Apple Daily ning Taiwani Liberty Timesi Interneti kodulehtedele.


«Kõik sellised märgid on murettekitavad ja me tegeleme nendega – meie peamiseks eesmärgiks on tagada, et meedia saaks edastada olümpiamänge sama vabalt, kui möödunud mängudel,» rääkis Reutersile rahvusvahelise olümpiakomitee pressiülem Kevan Gosper.

Amnesty aruande peamised etteheited:


•    Hiina kohtud jätkavad surmanuhtluse rakendamist ning hukkavad tuhandeid inimesi aastas. Süüalustele ei garanteerita rahvusvahelisi inimõigusi austavat õiglast kohtupidamist.
•    Politsei naudib omakohust ning võimalust karistada ja vahistada ilma süüdistuse, kohtuotsuse või üldse igasuguse juriidilise aluseta.  
•    Hiina inimõiguste aktivistid satuvad pidevalt koduaresti või arestimajja poliitilistel kaalutlustel – olukord on paranemise asemel vähikäiku teinud.
•    Lubadused ajakirjanduse ja Interneti piirangute tühistamise kohta on täitmata. Mitmed veebilehed nagu Amnesty, BBC, Deutsche Welle jms pole ligipääsetavad, Internet pressikeskustes on aeglane ning ROK kahtlustab, et teleülekanded võivad eetrisse jõuda viivitusega, pärast tsensuuri läbimist.
Allikas: Amnesty Internationali aruanne «People’s Republic of China: The Olympics countdown –
 broken promises»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles