Suusahüppelootus Ilves mõtleb ala vahetamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Ilves
Kristjan Ilves Foto: Andrus Ilves

Samal ajal kui enamik kolmeaastaseid lasteaias kasvatajatädil alles põlleotsast kinni hoidis, tegi Kristjan Ilves 10-meetriselt mäelt oma elu esimese hüppe. Aasta hiljem katsus ta võistlustel jõudu endast poole vanemate sportlastega.


14-aastane Ilves meenutab esimesi katsetusi hüppesuuskadel kerge muige saatel. Oma esimest hüpet ta väga hästi ei mäletagi. Ütleb vaid, et 10-meetriselt mäelt tehtud hüpe võis kõige enam paari meetrini kanduda.

«Ega ta rohkem küll ei olnud,» sõnas Ilves ja lisas: «Esimest korda mäest alla saada oli natuke hirmus. Aga pärast seda jooksin juba taas mäest üles ja hüppasin alla, ja jälle üles…Tahtmine oli suur!»

Tema treenerist isa Andrus Ilves jälgis kõiki poja hüppeid hinge kinni hoides. «Väiksed ei oska ju karta – ise kardad poole rohkem. 10 meetri pealt hüpates oli kõige suurem hirm see, et ta võiks valusalt kukkuda. Õnneks seda ei juhtunud,» meenutas Andrus Ilves, kelle sõnul on poeg juba maast madalast spordi sees olnud.

Endise kahevõistlejana võttis ta poja tavaliselt võistlustele ja treeningutele kaasa. «Kristjan hakkas sisuliselt käima ka, suusad all. Tal oli kogu aeg väga tugev tahtmine sporti teha,» meenutas Andrus Ilves.

Kindel võit

Nii käiski Kristjan Ilves ka lasteaia kõrvalt paar korda nädalas treeningul. Ikka sellepärast, et ise tahtis. Samamoodi nagu ta tahab nüüdki vähemalt viiel korral nädalas treenida. Kuigi selleks tuleb tal kodulinnast Elvast Otepääle sõita.

Ja tulemus? Sel nädalavahetusel võitis Kristjan Ilves Lahtis HS70 mäel FISi noorte suusahüppevõistluse. Jättes kaugele selja taha nii soomlased, norralased kui ka sakslased. Teise koha omanikku edestas ta lausa 18,6 punktiga. Tema mõlemad hüpped olid vooru parimad.

«Kuigi teadsin, et vorm on hea, tuli see võit väikse üllatusena küll. Ma pole varem nii tähtsat võistlust võitnud,» sõnas Ilves tagasihoidlikult.

Võidust hoolimata pole ta aga sugugi kindel, et tulevikus sama alaga jätkab. Suusahüpetest hoopis enam paelub teda kahevõistlus. Esiteks, suusatamise ja ala mitmekülgsuse pärast. ETV noorte suusasarjas on ta sellel alal ühel etapil lausa teise koha saanud.

Ja teiseks, kahevõistlus on Eestis märksa arenenum kui suusahüpped. Ta näeb endal suuremaid võimalusi sellel alal tippu jõuda. Isa Andrus oleks poja seesuguse valikuga igatahes rahul. Kahevõistlus aitab tal mitmekülgsemalt areneda. «Eks kõik oleneb ka sellest, kuidas tema keha ja kasv arenema hakkavad. Lisaks on Eestis kahevõistluse traditsioonid suuremad,» tõdes Andrus Ilves.

Ka heaks suusahüppajaks saamiseks on Kristjan Ilvesel kõik eeldused olemas. Eelkõige just soodumus õiges kaalus olla. Suusahüpete juures on sellel ju ülisuur roll – mida kergem sportlane, seda suurem võimalus kaugele hüpata. Seda rohkem peavad suusahüppajad ka oma toitumist piirama.

Sotši olümpiale?

Ilveste kodus aga külmkapi ees piltlikult öeldes tabalukku pole. Selleks pole lihtsalt vajadust. «Oma toitumist ta piirama ei pea, võib kõike süüa. Menüüs on siiski tervislik toit,» nentis Andrus Ilves, kelle sõnul on poja plussideks ka kiirus, hea koordinatsioon ja tahtejõud.

«Mul käib trennis palju vanemaid poisse ja sellise tahtejõuga teisi pole. Kristjan venitab igal õhtul ja kunagi ei pea teda millekski sundima,» kiitis Andrus Ilves. 

Järgmisel aastal loodab Kristjan Ilves igatahes Otepääl peetaval juunioride suusahüpete MMil hea võistluse teha. Kuigi, seal on vastasteks viis aastat vanemad poisid.

Kaugemale ulatuvatest plaanidest on tal väike unistus Sotši olümpiale pääseda. Selleks ajaks oleks ta 18-aastane.

«Kui väga hästi minema hakkab, siis on see võimalik,» avaldas Kristjan Ilves, kelle lemmikuks on šveitslane Simon Ammann. «Tema on ikka üle kõige! Eestlastest võtan eeskujudena Allar Levandit ja Ago Markvardti.»

Kristjan Ilves
•    Sünniaeg: 10.06.1996
•    Pikkus: 160 cm
•    Kaal: 42 kg
•    Haridus: õpib Elva gümnaasiumi 7. klassis
•    Saavutused: HS70 mäel FISi noorte suusahüppevõistluse võit, Saksamaa FISi võistluse kahevõistlusetapi 2. koht, ETV suusasarja 2. koht vabatehnikasprindis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles