Hiina piirab olümpiaajakirjanike pääsu internetti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpiamängude pressikeskus.
Pekingi olümpiamängude pressikeskus. Foto: AP / Scanpix

Pekingi olümpiamängude ajaks Hiinasse sõitvad välisajakirjanikud ei saa täiesti piiramatut ja tsenseerimata ligipääsu internetikülgedele, mis sisaldavad sealsete võimude hinnangul poliitiliselt ohtlikku informatsiooni.

 

Pekingisse saabunud ajakirjanikud on juba kurtnud, et nad ei pääse ligi kõigile uudisteportaalidele ja inimõiguslaste lehekülgedele ligi, vahendas BBC News. Eile ei avanenud uues pressikeskuses näiteks kommunistlikku režiimi teravalt kritiseerinud Amnesty Internationali koduleht. Tiibetit puudutavate materjalide lugemine on samuti raskendatud.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja kinnitusel on teadlikult blokeeritud aadressid, mida seostatakse Falun Gongiga, sest see spirituaalne liikumine on rahvavabariigis keelatud. Teiste välislehtede mitteavanemist põhjendas ta osaliselt ka portaalide endi tehniliste iseärasuste ja probleemidega, mis ei võimaldavat neid Hiinas korrektselt avada.

Hiina valitsus on varem lubanud, et ajakirjanikud saavad vabalt vahendada olümpiamängude ajal toimuvat ning sama kinnitatakse ka praegu. Paraku ei tähendavat see aga piiramatut liikumisvõimalust kogu internetiruumis.

Pekingi olümpia korralduskomitee esindaja Sun Weide märkis, et ajakirjanikele tagatakse «piisavad ja mugavad» võimalused mängude kajastamiseks. Samas lisas ka tema, et osa internetiaadresse jäävad blokeerituks, mainimata seejuures ühtegi konkreetset näidet, vahendas AFP.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee pressikomitee esimees Kevan Gosper tunnistas intervjuus ajalehele South China Morning Post, et selles osas on ajakirjanikke varem ekslikult teavitatud, mille pärast ta palus vabandust.

«Ma ei tagane sellest, mida ma ütlesin. Mängude ajal võimaldatakse ajakirjanikele olümpia kajastamiseks täielikku, avatud ja vaba ligipääsu internetile. Kuid ma olen teada saanud ka seda, et mõned ROKi ametnikud on leppinud hiinlastega kokku, et mõned tundlikud leheküljed blokeeritakse,» tõdes Gosper, kes ise nimetas sellist otsust pettumuseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles